Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проведення перевірок



Після аналізу та узагальнення наявної інформації слід визначитись із майбутнім предметом перевірки ПФУ, для чого доцільним є складання плану проведення перевірки (в розрізі запланованих заходів із розбивкою по днях), умовного встановлення її тривалості.

Окрім цього, доцільним є створення виконавцем пам’яток із витягами статей тих нормативно-правових актів, по яких планується зосередити увагу при проведенні перевірок, а також статей, в яких містяться будь-які строки виконання Фондом тих чи інших заходів.

Питання, які підлягають перевірці:

- повноваження органів ПФУ згідно Закону про ЄВ;

- періодичність, порядок, строки проведення, планових та позапланових перевірок, оформлення їх результатів,

-повнота вжитих заходів впливу до платників, що мають недоїмку зі сплати єдиного внеску;

- строки надсилання вимог для узгодження, процедура узгодження вимог;

- додержання законів при застосування органами ПФУ заходів адміністративного впливу за порушення законодавства про облік та збір єдиного внеску;

- додержання законодавства при притягненні винних оіб до адміністративної відповідальності.

Пенсійний Фонд згідно до ст.12 Закону про ЄВ, відповідно до покладених на нього завдань, здійснює контроль за додержанням законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, правильністю нарахування, обчислення, повнотою і своєчасністю сплати єдиного внеску. Отже, як вже було сказано раніше, на територіальні органи ПФУ покладається основна контрольна функція.

В той же час, з метою контролю за дотриманням законодавства про єдиний внесок ПФУ наділяється такими правами:

- отримувати безоплатно від підприємств та фізичних осіб - підприємців (далі - ФОП) відомості про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску, а також інші відомості, необхідні для виконання ПФУ покладених на нього функцій (п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄВ);

- проводити не частіше ніж один раз на календарний рік планову, а у випадках, передбачених законом, - позапланову перевірку на підприємствах, в установах і організаціях, у ФОП бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску, отримувати необхідні пояснення, довідки та відомості (зокрема письмові) з питань, що виникають під час такої перевірки;

- вимагати від керівників та інших посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також ФОП усунення виявлених порушень законодавства про єдиний внесок (п. 3 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄВ);

- вилучати в установленому законодавством порядку в підприємств, установ і організацій, а також ФОП копії документів, що підтверджують заниження розміру зарплати (доходу) та інших виплат, на які нараховується єдиний внесок (п. 4 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄВ);

- звертатися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство платника єдиного внеску (п. 5 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄВ);

- застосовувати фінансові санкції, передбачені Закону про ЄВ (п. 6 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄВ);

- стягувати з платників несплачені суми єдиного внеску єдиного внеску (п. 7 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄВ);

- порушувати в установленому законом порядку питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску (п. 8 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄВ);

- у разі виявлення фактів порушень порядку нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску звертатися в установленому законом порядку до відповідних правоохоронних органів (п. 9 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄВ).

Під час перевірки необхідно звернути увагу на дотримання органами ПФУ законодавства при проведенні планових та позапланових перевірок платників єдиного внеску.

Як уже зазначалося, з метою виконання Пенсійним фондом покладеної на нього функції контролю за сплатою єдиного внеску його територіальним органам, серед іншого, надано право проводити не частіше ніж один раз на календарний рік планову, а у випадках, передбачених законом, - позапланову перевірку на підприємствах, в установах і організаціях, у фізичних осіб - підприємців бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску, отримувати необхідні пояснення, довідки та відомості (зокрема письмові) з питань, що виникають під час такої перевірки.

При цьому також Законом про ЄВ на платника єдиного внеску покладено обов'язок допускати посадових осіб територіального органу Пенсійного фонду до проведення перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску за наявності направлення на перевірку та посвідчення у перевіряючих, надавати їм передбачені законодавством документи та пояснення з питань, що виникають у процесі перевірки (п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону про ЄВ).

Порядок проведення ПФУ та його територіальними органами планових та позапланових перевірок платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (надалі Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2011 №233.

Відповідно до вищевказаного Порядку планові та позапланові перевірки проводиться органами ПФУ за місцезнаходженням платника єдиного внеску, або у приміщенні відповідного органу ПФУ на підставі бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів.

Проведення планових перевірок.

Планова перевірка передбачається у квартальному плані, який затверджується до 25 числа останнього місяця кварталу, що передує плановому, відповідним органом ПФУ.

Періодичність проведення планових перевірок визначається з урахуванням ступеня ризику від провадження господарської діяльності суб’єктами господарювання. Для платників єдиного внеску - суб’єктів господарювання встановлюється три ступені ризику – високий, середній та незначний.

До платників єдиного внеску з високим ступенем ризику належать суб’єкти господарювання, що:

- використовують працю найманих осіб без нарахування єдиного внеску;

- не подають органам ПФУ передбачені законодавством звіти і відомості;

- не нараховують та не сплачують єдиний внесок (за інформацією підрозділів податкової міліції, інших органів державної влади або третіх осіб).

До платників єдиного внеску із середнім ступенем ризику належать суб’єкти господарювання, що:

- здійснюють нарахування єдиного внеску у розмірі, меншому мінімальному страховому внеску в розрахунку на одного працівника;

- порушують установлені строки подання органам ПФУ передбачених законодавством звітів і відомостей;

- допускають помилки, неузгодженість у звітах і відомостях, які подаються органам ПФУ.

До платників єдиного внеску з незначним ступенем ризику належать суб’єкти господарювання, що не мають ознак високого чи середнього ступеня ризику.

Періодичність проведення планових перевірок платників єдиного внеску з високим ступенем ризику становить не частіше ніж один раз на рік, із середнім ступенем ризику – не частіше ніж один раз на два роки, з незначним – не частіше ніж один раз на п’ять років.

Про планову перевірку платник єдиного внеску інформується не пізніше ніж за десять днів до дня її проведення письмовим повідомленням за формою, визначеною ПФУ.

Повідомлення надсилається за рахунок коштів відповідного органу ПФУ платнику єдиного внеску рекомендованим листом чи телефонограмою або вручається особисто під розписку керівнику чи уповноваженій особі платника єдиного внеску.

Зазначене повідомлення містить інформацію про:

- про дату початку та закінчення проведення перевірки;

- найменування юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи – підприємця, діяльність якої перевіряється;

- найменування органу ПФУ.

Строки проведення планової перевірки не повиннні перевищувати 15 робочих днів, а для суб’єктів малого підприємництва – п’ятьох робочих днів.

Перелік питань для здійснення планових перевірок органами Пенсійного фонду України та форми Акта, що складається за їх результатами затверджені постановою правління Пенсійного фонду України від 31.03.2011 № 9-1.

Проведення позапланових перевірок.

Позаплановою перевіркою є перевірка платника єдиного внеску, яка не передбачена у квартальному плані роботи органу ПФУ та проводиться без попереднього повідомлення платника єдиного внеску.

Підставами проведення позапланових перевірок є:

- подання платником єдиного внеску письмової заяви про проведення перевірки за його бажанням відповідному органові ПФУ;

- виявлення та підтвердження недостовірності інформації, зазначеної у поданих платником єдиного внеску документах обов’язкової звітності;

- звернення фізичних та юридичних осіб про порушення платником єдиного внеску вимог законодавства з питань, що належать до компетенції органів ПФУ. У такому разі проводиться позапланова перевірка за наявності згоди ПФУ;

- неподання в установлений строк платником єдиного внеску звітності без поважних причин, а також письмових пояснень про причини, які перешкоджали поданню такої звітності.

Строк проведення позапланової перевірки не повинен перевищувати десяти робочих днів, а для платників єдиного внеску – суб’єктів малого підприємництва – двох робочих днів.

Продовження строку проведення як планових, так і позапланових перевірок не допускаються.

Тому при перевірці виконання контрольних функцій органами ПФУ необхідно детально вивчити акти планових та позапланових перевірок, проведених управліннями ПФУ в суб’єктів господарювання, особливо на тих, що мають великий борг по сплаті єдиного внеску та дати оцінку вжитим заходам фінансового та адміністративного впливу.

Необхідно надати оцінку реальному виконанню запланованих заходів, дотриманню встановлених строків, повноті, своєчасності, об’єктивності здійснення контролю за виконанням власних рішень прийнятих за результатами перевірок.

Слід зауважити, що суми єдиного внеску,своєчасно не нараховані та/або не сплачені платниками єдиного внеску (роботодавцями і ФОП) у встановлені Законом про ЄВ строки, вважаються недоїмкою та підлягають стягненню з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. Відразу зауважимо, що строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів і нарахованої пені не застосовується (ч. 16 ст. 25 Закону про ЄВ).





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 244 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...