Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Усунення продуктів розпаду під час відпочинку після м'язової роботи



Молочна кислота підлягає окислювальному усуненню в перші хвилини відпочинку після закінчення вправ. Зазвичай на 7-10 хвилини відновлювальному періоду концентрація лактату в м'язах і крові досягає рівноваги, а вже за 20-25 хв його вміст у крові перевищує його концентрацію в м'язах.

Біля 60% молочної кислоти (лактату), що утворюється під час роботи м'язів, окисляється повністю до СО2 і Н2О. За рахунок енергії аеробного окислення частина молочної кислоти (до 20%) перетворюється в глікоген у процесі глюконеогенезу, а друга частина використовується для синтезу амінокислот та білків, і лише незначна частина її екскретується з сечею та потом. Причому чим більше кисню поступає в тканини, тим швидше зникає молочна кислота. Цікаво, що усунення молочної кислоти після роботи помітно прискорюється, якщо під час відновлення будуть виконуватися вправи помірної інтенсивності.

Поряд із усуненням лактату в період відпочинку повертаються до вихідних значень вміст у м'язах і крові метаболітів – аланіну, піровиноградної кислоти (ПВК), аміаку, неорганічного фосфату, іонів водню, а також поповнюються запаси кисню, депонованого в міоглобіні. Міоглобінові запаси кисню швидко відновлюються на протязі перших хвилин після закінчення роботи. Цей процес, поряд із затратами кисню на ресинтез КрФ, складає основний об'єм швидкої фракції кисневого боргу. Аланін і ПВК в період відпочинку використовуються для синтезу глюкози і глікогену (глюконеогенез) в м'язах і печінці.

Інтенсивні вправи на протязі тривалого часу призводять до посилення розпаду білків у працюючих м'язах, що супроводжується накопиченням аміаку. Максимальні значення вмісту відмічаються на 5-7 хв відновлювального періоду і швидко зменшуються зі збільшенням часу відпочинку. Найбільша концентрація Н+ має місце через 2-3 хв відпочинку після закінчення роботи і повертається до норми за 20 хв. Близька картина спостерігається у змінах концентрації неорганічного фосфату в крові, що тісно пов'язане зі швидкістю ресинтезу КрФ у працюючих м'язах.

Якщо виконання роботи супроводжувалося значним потовиділенням, то у відновлювальному періоді поповнюються тканинні запаси води і мінеральних солей, які надходять із продуктами харчування.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1429 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...