Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вік та спортивна працездатність



Фізична працездатність залежить від віку людини. Аеробні та анаеробні можливості підвищуються з її фізіологічним дозріванням організму та психологічним формуванням. З віком збільшуються загальна маса тіла, кількість ключових ферментів аеробного і анаеробного обмінів у скелетних м'язах, швидкість доставки кисню тощо. Всі ці позитивні показники та процеси досягають найбільшого розвитку у віці 20-25 років. У цьому віці спортсмени досягають найкращих результатів. Після 40 років показники фізичної працездатності поступово знижуються, а у 60-річному віці вони зменшуються у 2 рази в порівнянні з показниками 20-річних спортсменів.

Вказані особливості вікової динаміки показників фізичної працездатності людини повинні враховуватися при розробці програм з фізичного виховання підростаючого покоління і проведення занять з оздоровчої фізичної культури з особами різного віку і статі.

Контрольні питання до розділу 5.

1. Назвіть головні фактори, які лімітують фізичну працездатність.

2. Які біоенергетичні процеси визначають фізичну працездатність людини? Охарактеризуйте їх.

3. Як впливають біоенергетичні фактори на рівень працездатності у вашому виді спорту?

4. Як впливає спеціалізоване тренування на розвиток аеробної та анаеробної здатності спортсмена?

5. Як впливають вікові зміни на працездатність спортсмена?






Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1959 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...