Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Металевий посуд



Асортимент металевого посуду поділяють за такими ознаками:матеріали і способи виготовлення, оздоблення поверхні, види, призначення, фасони і розміри.

За матеріалом виготовлення металевий посуд буває чавунний,сталевий, алюмінієвий та зі сплавів міді (латунь, мельхіор, нейзильбер).

За способом виготовлення - литий, штампований і зшивний.

За характером обробки поверхні - чавунний посуд буває чорним і емальованим, сталевий - чорним, фарбованим, лудженим, оцинкованим, емальованим; посуд з нержавіючої сталі - полірований.

За видами асортимент посуду дуже різноманітний: чайники,каструлі, відра, горщики, тази тощо.

За призначенням розрізняють посуд кухонний (для приготування їжі - каструлі, чайники), столовий (для подавання їжі на стіл і сервірування столу - миски, тарілки, кухлі) та господарський (для зберігання їжі і води, прання - відра, подійники, бідони, ночви, тази).

Арматура посуду (ручки, вушка, дужки тощо) може бути з основного матеріалу, зі сплавів кольорових металів, пластмасовою, дерев'яною і керамічною. Деталі арматури кріплять до корпусу точковим електрозварюванням, з допомогою Гвинтів, заклепок.

Чавунний посуд - важкий, недостатньо міцний до ударів. За характером поверхнібуває чорним (без покриття) та емальованим (тільки з внутрішньогобоку або з обох боків). Цей посуд нешкідливий, сприяє повільному,рівномірному нагріванню їжі, термічно стійкий, дешевий, має тривалий термін користування. Негативні риси - велика маса виробів та недостатня стійкість до корозії під дією води. З метою запобігання корозії посуд емалюють.Найпоширенішими видами чавунного посуду є горщики, каструлі, сковорідки, казани,

Сталевий посуд Посудіз нержавіючої сталі випускають без покриття полірованим, а посуд звуглецевої сталі - чорним (без покриття), лудженим, оцинкованим, пофарбованим, емальованим. Ручки кріпляться з допомогою заклепок абозварюванням.

Чорний посуд нестійкий до корозії це відра, сковорідки, листи і форми для випікання в духових шафах (печива, кексів, хліба).

Пофарбований а сортимент складається з банок для сипких продуктів, відер циліндричної і конічної (для непитної води і сміття) форми,бідонів для рідкого палива, садових лійок, тазів, банок для фарб тощо.

Луджений посуд готові вироби вкривають оловом. Асортимент: бідони для молока, подійники, молокоміри, фляги, цідилкидля молока.

Сталевий оцинкований посуд стійкий до корозії,але легко окиснюється. Асортимент включає вироби господарського ісанітарногосподарського призначення: баки для білизни, води, ночвидля прання білизни, рукомийники, садові лійки.

Сталевий емальований посуд характеризується високими гігієнічними й естетичними властивостями,емаль дає високий захист посудувід корозії, бруд легко відчищається.

Посуд із нержавіючої сталі Високий ступінь полірування поверхні надає їй дзеркальногоблиску, високої хімічної стійкості, зменшує прилипання їжі до дна істінок посуду, полегшує чищення та миття.До асортименту кухонного посудувідносять каструлі, сковорідки, казани, наплитні баки; столового -тарелі, соусники, креманки, ікорниці, підсклянниці, відерця для охолодження шампанського.

Алюмінієвий посуд До асортименту посуду з листового алюмінію відносяться такожсковорідки для яєчні, друшляки для овочів, макаронних виробів, цідилки для молока, шумівки, бідони для молока, відра, миски мілкі і глибокі, кухлі, тарілки мілкі і глибокі, підноси, вази для цукерок, чайники, кавники, скороварки, пароварки, молоковарки.

Латунний посуд Поверхню виробів полірують або нікелюють, декоруютькарбуванням, гравіруванням, штампуванням рисунками, філігранню. Виготовляють свмовари.

За призначенням мельхіоровий і нейзильберовий посуд поділяють на столовий і чайно-кавовий. Асортимент включає такі види: кавники; цукорниці; підноси, чайники, тарелі овальні, салатники, соусники, тарілки та миски, бокали ічарки для вина, горілки, коньяку та лікеру; відерця для охолодженняшампанського; креманки, вазочки для морозива тощо.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 2511 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...