Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Леговані сталі мають більш високу твердість, міцність, гарнийзовнішній вигляд, не піддаються корозії, але, на відміну від вуглецевих сталей, є більш дорогими і важко обробляються



За призначенням леговані сталі розподіляють на конструкційні,інструментальні та корозієстійкі.

Конструкційні леговані сталі застосовують для виготовлення важливих деталей машин (зубчастих коліс, ресор, підшипників, пружин тощо), у будівництві, судо- та вагонобудуванні.

Інструментальні леговані сталі використовують для виготовлення різальних інструментів по металу - свердел, ножівкових полотен, напилків, а також пилок по дереву.

Корозієстійкі (нержавіючі) сталі. Застосовуються у виробництві посуду, ножів,ложок, виделок, а також баків пральних машин та деталей холодильників.

Кольорові метали таїх сплави

Кольорові метали займають невелику частку в загальному плавленні металів (до 6%), це пояснюється тим, що їх покладів у земнихнадрах дуже небагато. Однак у зв'язку з високим технічним рівнем практично усі коштовні кольорові метали використовують у електротехнічній промисловості, електроніці, авіабудуванні.

Для виготовлення товарів народного споживання застосовуютьалюміній, мідь, нікель, хром, цинк, олово, вольфрам, благородні метали.

Алюміній - метал сріблясто-білого кольору, легкоплавкий. Дуже пластичний, має високі тепло- та електропровідність, порівняновисоку корозійну стійкість. Сполуки алюмінію нетоксичні. Завдякийого пластичності з алюмінію виготовляють листи, фольгу, дріт, труби. Недоліком є недостатня стійкість алюмінію до кислот і лугів.

Мідь - метал рожево-червоного кольору, характеризується високими тепло- та електропровідністю, м'який і пластичний, легко обробляється різними способами. У чистомувигляді мідь використовуєтьсядля виготовлення електропроводів. Для виготовлення господарськихтоварів застосовують такі мідні сплави: латунь, бронзу, мельхіор танейзильбер.

Латунь - сплав міді з цинком (від 4 до 47%). Має гарний зовнішній вигляд, легко піддається обробці, достатньо міцна. Застосовується для виготовлення самоварів, тазів для варіння варення, музичних (духових) інструментів тощо.

Бронза — сплав міді з оловом, алюмінієм або іншими металами.З неї виготовляють художні і скульптурні вироби.

Мельхіор - сплав міді та нікелю (19%). Добре обробляється штампуванням, використовується для виготовлення виделок, ложок, столовихножів, посуду, художніх та галантерейних виробів.

Нейзильбер - сплав міді з нікелем (15%) та цинком (20%), білого кольору, деякою мірою нагадує срібло, використовується для виготовлення посуду та ювелірних виробів.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 629 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...