Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Металогосподарські товари



Чинники, що формують споживні властивості йасортимент металогоснодарських товарів

Група металогосподарських товарів включає вироби побутовогопризначення, що виготовлені з металів та їх сплавів, - посуд, ножовівироби, столові набори, кухонно-господарське приладдя, інструменти,ручні знаряддя праці тощо.

Метали в твердому стані мають специфічний блиск, характеризуються пластичністю, високою тепло- та електропровідністю, що пояснюється їхбудовою.

Чисті метали у виробництві товарів застосовуються рідко, томущо вони дорогі (це пов'язано зі складною технологією очищення віддомішок і забруднень) та нерідко не мають необхідних властивостей.Тому у виробництві товарів народного споживання переважно використовуються металічні сплави.

Сплав - це метал, що складається з двох і більше елементів(компонентів), при цьому один із компонентів повинен бути металом,щоб забезпечити сплаву металічні властивості.

Компонент, що має кількісну перевагу в сплаві, називається основним, а компоненти, що вводять у склад сплаву для одержання необхідних технічних властивостей, називають легуючими. Для виробництва металогосподарських товарів застосовують чорні (залізні) і кольорові метали та їх сплави. Залежно від фізичних і хімічних властивостей розрізняють метали легкі (магній, алюміній, титан) і важкі (мідь, олово, цинк, хром, золото, срібло та ін.); тугоплавкі (вольфрам, молібден, титан) та легкоплавкі (олово, цинк, алюміній, магній, свинець).

Походження всім відомого вислову "благородні метали", щостосується золота, платини та срібла, пов'язано з високою хімічноюстійкістю цих металів. Вони практично не взаємодіють ні з якими хімічними елементами та сполуками, а тому знаходяться в природі переважно у вигляді самородних руд.

Залізо - один із найпоширеніших елементів. Воно становить 5,1%маси земної кори. Технічно чисте залізо має порівняно невисокі механічні властивості, але водночас характеризується високою пластичністю таударною в'язкістю, що полегшує його обробку методом кування.

Чавун являє собою сплав заліза з вуглецем (від 2 до 6,7%) та іншими домішками(сіркою, фосфором, кремнієм та ін.). Чавуни бувають білими і сірими. Білий чавун має білий колір,характеризується високою твердістю, ламкістю і важко обробляється,використовують для переплавлення в сталь і називають переробним. Сірий чавун має сірий колір, він менш твердий, легше обробляється різанням, використовують для отримання від ливок методом відпивання в земляних або металевих формах, тому він називається ливарним.

Сталь одержують шляхом переплавлення білого чавуну. Упроцесі переплавлення вигорають шкідливі домішки та зменшуєтьсячастка вуглецю. Залежно від кількості вуглецю сталь поділяють на конструкційну й інструментальну.

Конструкційна сталь міститьдо 0,7% вуглецю. Вона характеризується високою міцністю, в'язкістю, легко обробляється. З неї виготовляють посуд, замки, залізні вироби тощо.

Інструментальна сталь містить 0,6—1,4% вуглецю, тому вонахарактеризується більшою твердістю, зносостійкістю і достатньоюв'язкістю, що є важливим для процесу обробки. З інструментальноїсталі виготовляють інструменти, ножі, ножиці та інші товари.

Вуглецева сталь характеризується низькою корозійною стійкістю. Цьому можна запобігти, якщо в процесі її виготовлення додати легуючі компоненти й отримати леговану сталь.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1671 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...