Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація джерел формування ресурсів



Джерелами формування економічних ресурсів, відображених у бухгалтерському балансі підприємства, є пасиви (зобов'язання і капітал).

Відповідно до встановленого складу пасиви згруповані за п'ятьма розділами:

· власний капітал;

· забезпечення наступних витрат та платежів;

· довгострокові зобов'язання;

· поточні зобов'язання;

· доходи майбутніх періодів.

Розглянемо зміст окремих статей, за розділами пасиву балансу.

Розділ "Власний капітал" включає такі статті.

Стаття " Статутний капітал " показує зафіксовану в установчих документах загальну вартість активів, які є внеском власників до капі­талу підприємства. Крім того, в цій статті наводиться сума фактичних внесків власників до статутного капіталу підприємства, в установчих дострокових зобов'язань, яка не включена до наведених вище статті цього розділу пасиву. Зокрема, в цій статті відображаються розрахунок з орендодавцями за необоротні активи, передані підприємству на умовах довгострокової оренди (лізингові платежі, платежі за орендоцілісних майнових комплексів); фінансова допомога, надана підприємству на поворотній основі.

Розділ " Поточні зобов’язання » включає такі статті.

Стаття " Короткострокові кредити банків " показує суму поточних зобов'язань підприємства перед банками за отриманими від них позиками.

Стаття " Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'я­заннями " включає суму довгострокових зобов'язань, яка підлягає по­гашенню протягом дванадцяти місяців із дати балансу.

Стаття " Векселі видані " відображає суму короткострокової забор­гованості за одержані матеріальні цінності, роботи, послуги, на як підприємство видало векселі.

Стаття " Кредиторська заборгованість за товари, роботи, по­слуги " показує суму поточної заборгованості постачальникам за мате­ріальні цінності, виконані роботи, надані послуги (крім заборгованості, забезпеченої векселями).

У групі статей " Поточні зобов'язання за розрахунками " відобра­жаються: суми авансів, одержаних підприємством у рахунок наступних поставок продукції (товарів), виконання робіт (послуг); заборгованість підприємства за всіма видами платежів до бюджету, включаючи по­датки з фізичних осіб; зобов'язання підприємства щодо внесків до по­забюджетних фондів; кредиторська заборгованість за відрахуваннями на обов'язкове державне пенсійне страхування та всі види загально­обов'язкового державного соціального страхування, страхування май­на, ризиків діяльності й індивідуальне страхування працівників підприє­мства; заборгованість підприємства з оплати праці; заборгованість пе­ред власниками (учасниками) підприємства, що виникає внаслідок роз­поділу власного капіталу (дивіденди, повернення часток у статутному капіталі тощо); кредиторська заборгованість з внутрішньовідомчих роз­рахунків.

У статті " Інші поточні зобов'язання " наводяться суми поточних зобов'язань, які не можуть бути включені до наведених вище статей розділу "Поточні зобов'язання".

У розділі " Доходи майбутніх періодів " показуються доходи, отримані підприємством протягом поточного або попереднього періодів, які належать до наступних звітних періодів. Ці відкладені доходи є зобов'я­заннями, що виникають внаслідок довгострокової оплати замовником послуги, яка надається підприємством. До доходів майбутніх періодів, зокрема, відносяться одержані авансові орендні платежі та передплата за періодичні видання, виручка від продажу квитків транспортних і те­атрально-видовищних підприємств, абонентна плата, що надходить підприємствам зв'язку, тощо.

Якщо виходити з основного бухгалтерського рівняння, суму капіталу підприємства можна визначити як суму активів, зменшену на суму зобов'язань. Тому власний капітал підприємства часто називають чистими активами або активами-нетто. Іноді для власного капіта­лу використовують термін " чиста вартість » підприємства. Власний капітал називають також " залишковим інтересом ", оскільки вимоги влас­ників щодо активів підприємства виконуються в останню чергу, після задоволення вимог кредиторів.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 195 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...