Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Галузева структура економіки і промисловості України



У свою чергу, кожна складова сфери матеріального виробництва має власну розгалужену структуру. Розглянемо її на прикладі транс­портної галузі. Залежно від місця руху транспортних засобів та особ­ливостей рухомого складу в сучасній класифікації його структура має вигляд як на рис. 1.

Провідною галуззю сфери матеріального виробництва є промис­ловість. Вона об'єднує підприємства, які добувають продукти приро­ди, що не виробляються людиною (рудні та нерудні копалини), а та­кож підприємства, які переробляють сировину промислового та сільськогосподарського походження з метою перетворення її на но­вий продукт, який використовують як засіб виробництва або пред­мет споживання.

Промисловість є комплексною галуззю, що складається з таких великих галузевих груп:

• електроенергетика;

• паливна промисловість;

• чорна металургія;

• кольорова металургія;

Рис. 1. Класифікація сучасних засобів

Галуззю промисловості називається сукупність підприємств, що мають єдине економічне призначення продукції, яку виробляють, од­норідність споживаних матеріалів, спільність технічної бази та тех­нологічних процесів, особливий професійний склад кадрів, специфіч­ні умови праці.

До галузей невиробничої сфери діяльності належать такі:

· житлово-комунальне господарство;

· невиробничі види побутового обслуговування населення;

· охорона здоров'я, фізична культура і соціальне забезпечення;

· освіта;

· культура і мистецтво;

· фінанси, кредит, страхування і пенсійне забезпечення;

· управління;

· об'єднання громадян.

Під галузевою структурою промисловості розуміється комплекс об'єднаних у промисловість галузей та їх частка в загальному обсязі промислового виробництва. Для характеристики галузевої структу­ри промисловості й аналізу зрушень у ній використовують певні по­казники. Наведемо основні з них.

1. Питома вага випуску продукції окремими галузями в загально­му обсязі випуску продукції промисловістю:

де Qгал, Qпром — обсяг випуску продукції відповідно галуззю і про­мисловістю загалом.

2. Темпи зростання обсягу виробництва окремої галузі:

де Qпл, Qбаз — обсяг випуску продукції певною галуззю відповідно у плановому та базовому періодах (у грошовому або натуральному вираженні).





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 361 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...