Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Установлених Г. Менделем



Якщо декілька генів визначають одну ознаку організму, то вони можуть взаємодіяти один з одним. При цьому, при схрещуванні двох дигетерозигот, у нащадків може спостерігатися розщеплення, відмінне від загальної Менделівської форми (9:3:3:1) – 9:3:4; 9;7; 9:6:1; 13:3; 12:3:1; 15:1.

Існує декілька типів взаємодії неалельних генів:

1. Епістаз – це такий тип взаємодії генів, при якому одна пара алелів може пригнічувати прояв іншої пари. Гени, які пригнічують дію інших, називаються супресорами або епістатичними інгібіторами. Вони можуть бути домінантними і рецесивними.

Епістаз може бути простим рецесивним (а>В; а> в; в; в >а),він виражається в розщепленні 9:3:4, та простим домінантним (А>В; А> в; В>А; В>а),в якому спостерігається розщеплення 12:3:1.

2. Комплементарність - це явище, при якому спостерігається при взаємодії двох домінантних генів виникнення нової ознаки, яка була відсутня в обох батьків.

3. Полімерія – це вид взаємодії генів, при якому декілька генів з однаковим фенотипом контролюють успадкування однієї і тієї ж ознаки. Чим більше подібних генів у генотипі організму (А1; А2; А3 і т.д.), тим сильніше прояв даної ознаки (наприклад, за типом кумулятивної полімерії успадковується колір шкіри у людини, молочність, яйценосність, маса та інші ознаки сільськогосподарських тварин).

4. Модифікуюча дія генів – це явище, коли гени – модифікатори підсилюють або ослаблюють дію інших генів (наприклад, від їх впливу залежить кучерявоперість курей, плямистість у забарвленні шерсті у тварин).

5. Плейотропна (множинна) дія гена – це вплив одного гена на прояв декількох ознак (наприклад, у дрозофіли один з генів визначає слідуючі ознаки: білий колір очей, низьку плодючість, коротку тривалість життя).

6. Летальна дія генів – це дія, що призводить до загибелі організму (наприклад: у людини рецесивний летальний ген викликає утворення внутрішніх спайок легенів, що призводить до загибелі організму при народженні).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 3368 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...