Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка фонових і аномальних значень умістів елементів



Геохімічне поле – це простір (територія), яка характеризується визначеними кількісними умістами хімічних елементів. Середній або модальний (такий, що найбільш часто зустрічається) уміст хімічного елементу в межах геохімічно однорідної системи (дільниці) називається його геохімічним фоном.

Геохімічна аномалія – це область помітно підвищених (або занижених) порівняно з фоном умістів хімічних елементів. Аномалії за масштабами свого проявлення можуть бути глобальними, регіональними або локальними або точковими. Геохімічні аномалії іноді називають ореолами розсіювання елементів.

Розрізняють позитивні (вище фону) і негативні (нижче фону) аномалії.

Області місцевого геохімічного фону на картах і графіках будуть характеризуватися переважанням відносно низьких і порівняно стійких умістів елементів в пробах, охоплюючи дільниці видалені від явних аномалій. Наближено оцінив за цими дільницями середню величину умістів кожного з елементів, можна виділити на картах найбільш чіткі геохімічні аномалії. Виділення слабких геохімічних аномалій потребує більш точної оцінки місцевого геохімічного фону (Сф) шляхом статистичної обробки даних аналізів. Причому величину Сф визначають в залежності від математичного закону, якому підпорядковано розподілення умістів даного хімічного елементу в системі, що вивчається (нормальний або логнормальний).

Для макроелементів частіше за все спостерігається нормальний закон розподілення, а для мікроелементів найбільш звичайним є логнормальний закон.

Таким чином, для характеристики місцевого геохімічного фону необхідно спочатку встановити закон розповсюдження фонових умістів даного елементу, а потім (за відповідними формулами) визначити параметри цього розподілення – середнє значення і дисперсію.

Поряд з аналітичним методом, це завдання можна вирішити і графічним шляхом (побудовою графіку розподілів на спеціальному бланку або побудовою гістрограм розподілу умістів даного елементу).

Отже, за фонові значення (Сф) зазвичай приймаються значення умістів елементу, які найбільш часто зустрічаються (мода), що визначаються простіше за все за допомогою гістрограм. Обов’язкова попередня чистка виборок – виключення значень явно нетипових (тобто аномальних). Процес пов’язаний з неабиякою часткою суб’єктивізму. Простіше, якщо розглядається техногенне забруднення – тоді можливо спиратися на дані за дільницями, які явно забрудненню не піддалися.

За явних відмінностей геохімічної спеціалізації окремих дільниць вивчаємої території (наприклад, різних полів або дільниць одного і того ж поля) може виникнути неохідність роздільної обробки даних за цими дільницями з окремими розрахунками фонових і аномальних умістів для кожного в окремості.

Далі проводиться розрахунок статистичних параметрів розподілу (аналогічно виборці з окремим геохімічним об’єктом, що ви вже розглядали). Визначається середній уміст і дисперсія.

Після цього визначається поріг аномальності. Для нормального розподілу ця величина, яка відрізняється від середнього умісту на три середньоквадратичні відхилення (аномалія першого порядку):

Са , де:

Са – аномальний уміст;

Сф – фоновий уміст елементу;

s – дисперсія або середньоквадратичне відхилення, яке характеризує розкид умістів елементу, що вивчається.

Встановлено, що існують геохімічні аномалії, які відповідають менш жорстким критеріям:

Са .

Існують і аномалії більш високих порядків.

Аномалії можуть бути позитивними (аномальні умісти перевищують фонові) і негативними (аномальні умісти менше фонових).

При логнормальному законі розподілення (коли близьке до нормального розподілення характерно не для самої величини, а для її логарифмів) для розрахунку фонових і аномальних умістів застосовуються не середнє арифметичне, а середня геометрична дисперсія логарифмованих значень умістів елементів.

Відповідно, «жорсткий» критерій аномальності буде:

Са а більш «м’які» Са і Са відповідно.

Для вивчення тонких відмінностей в площинному розподіленні іноді використовується виділення аномалій нульового порядку.

Можна застосовувати також інші градації (наприклад, величини ГДК і кратні до них).

Нанесення результатів розрахунку фонових і аномальних умістів на карту здійснюється методом ізоліній. Якщо величина порогу аномальності виявляється проміжньою між значеннями в точках відбору проб, здійснюється інтерполяція (малюнок 3).

Малюнок 3. Фрагмент карти геохімічного поля з виділенними методом ізоліній геохімічними аномаліями різного порядку.

Інсують також методи виділення поліелементних аномалій, основними з яких є:

1. Метод накладення.

2. Аддитивний метод (сумування значень).

3. Мультиплікативний метод (перемноження значень).

Слід враховувати, що методи (2) і (3) можуть застосовуватися лише для асоціації елементів, тобто лише у випадках, коли два елементи або більше тісно пов’язані між собою в процесах міграції.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1017 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...