Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метрологічні параметри аналітичних методів



Їх важно враховувати при виборі лабораторних методів аналізу проб, щоб особливості методу дозволяли коректно вирішувати поставлене геохімічне завдання.

Точність аналізів – це найбільш узагальнена характеристика їх якості, яка відбиває ступінь наближенності результатів аналізів до істинного значення визначаємої величини. Вона визначається величинами погрішності аналізів.

Випадкові похибки характеризують збіжність (відтворюваність) аналізів, тобто близкість один до одного результатів аналізів однієї і тієї проби, виконаної в однакових умовах. Для визначення величини похибки послідовно аналізують декілька наважок однієї і тієї проби та порівнюють результати. Половина величини, в межах якої результати не збігаються – це і є випадкова похибка аналізу. Чим менша величина похибки, тим вище збіжність.

Систематична похибка – складова похибки аналізу, яка залишається при повторенні аналізу постійною або закономірно мінливою.

Правильність аналізу визначається близкістю систематичних похибок до нуля.

Систематична розбіжність – постійна складова в різниці результатів аналізів одних і тих самих проб, які виконуються в різних лабораторіях, на різній апаратурі або різними методами. У нас зазвичай не має можливості судити, аналізи якої лабораторії є більш правильними. Просто за однакового використання результатів аналізів, виконаних в різних лабораторіях або різними методами, необхідно до відповідної частини значень ввести зміни на величину систематичної розбіжності.

Поріг чутливості або межа виявлення елементу – мінімальна концентрація елемента, яка виявляється за даних умов аналізу. Необхідно вибирати такий методу аналізу, за якого поріг чутливості був би хоча б на порядок меншим середніх значень умістів елементу (при умістах, які наближуються до порогу чутливості, високі викривлення результатів визначень).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...