Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задача 2. Пан Ковач, громадянин Чехії, вирішив продати будинок, який належав йому на праві власності



Пан Ковач, громадянин Чехії, вирішив продати будинок, який належав йому на праві власності. За допомогою перекладача продавець домовився із покупцем Ігнатенком про продаж будинку за 150 000 грн. На другий день продавець і покупець прийшли у нотаріальну контору, де обоє поставили свої підписи під текстом договору купівлі-продажу. У тексті договору було вказано, що продавець отримав готівкою 150 000 грн. Оскільки пан Ковач українською мовою не володіє, а при нотаріальному посвідченні

договору купівлі-продажу будинку перекладач був відсутній через хворобу то продавець поставив свій підпис під договором, його не читаючи. Наступного дня Гнатенко прибув у „куплений" ним будинок і попросив пана Ковача звільнити приміщення і віддати ключі. При допомозі сусіда Ковач сказав, що хай спочатку пан Ігнатенко заплатить за річ, а потім вселяється в будинок. Покупець заявив, що пан Ковач у письмовій формі підтвердив факт отримання грошей і тому його претензії безпідставні. Адвокат пана Ковача порадив звернутися до суду з позовом про визнання право чину недійсним як такого, що укладений під впливом обману. Суд позов задовольнив.

Чи правильно суд виніс рішення по справі? Свою відповідь обґрунтуйте.

Задача 3

Мачуха малолітнього Б., яка була призначена його опікуном, реалізувала майно, яке він одержав у спадщину, в тому числі: акції на пред’явника, предмети домашньої обстановки та вжитку. Крім того, вона без згоди підопічного користувалася автомобілем, який також був успадкований ним.

Б. звернувся до юриста за консультацією щодо правомірності здійснення його опікуном усіх зазначених дій.

Дайте юридичну оцінку діям опікуна.

Задача 4

20-річний військовослужбовець М. з метою продажу квартири, яку він приватизував, видав своїй матері довіреність на вчинення дій щодо продажу квартири. Довіреність була посвідчена командиром військової частини, де служив М.

Нотаріус відмовився посвідчувати договір купівлі-продажу квартири,
зазначивши, що мати М. не вправі розпоряджатися нерухомим майном,
оскільки довіреність нотаріально не посвідчена.

Яким чином слід вирішити спір?

Задача 5

А. уклав з туристичною фірмою договір про надання туристичних послуг, за яким фірма зобов’язувалася: 1) забезпечити трансфер А. автобусом до м. Будапешт і в зворотному напрямку з прибуттям р. приблизно о ІО-й-12-й годині, а в зворотному напрямку приблизно о 9-й годині; 2) забезпечити проживання та
надання екскурсійних послуг.

Друга частина зобов’язань за договором туристичною фірмою була
виконана належним чином. Разом з тим автобус прибув до місця призначення із запізненням на 12 годин, через що була істотно скорочена екскурсійна програма, а повернувся із запізненням на 10 годин, через що А. не вийшов вчасно на роботу і через це був позбавлений премії.

А. звернувся до суду з вимогою про відшкодування моральної
та матеріальної шкоди, посилаючись на невиконання фірмою своїх
зобов’язань. Представник останньої з позовними вимогами не погодився, пославшись на те, що запізнення автобусу до місця екскурсії та у зворотному напрямку відбулося через форс-мажорні обставини істотну затримку автобусу на митниці. А. в свою чергу зазначив, що хоча затримка на 3-4 години на митниці і мала місце, проте автобус прибув не з таким значним запізненням, якби водій через кожні 30 хвилин руху не зупинявся б для його ремонту.

Дайте юридичну оцінку аргументам сторін. Вирішіть справу.

Задача 6

Приватне підприємство (ПП) «Альфа» уклало з товариством з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Фаворит» договір доставки, за яким підприємство взяло на себе зобов’язання поставити ТОВ 10 тисяч то карних верстатів до 1 січня 2005 р. Підприємство до зазначеного строку змогло виконати зобов’язання лише частково і здійснило поставку 8 тисяч верстатів, а інші 2 тисячі були поставлені 1 лютого 2006 р., посилаючись на те, що причиною несвоєчасного виконання зобов’язання стали дії Акціонерного товариства (АТ) «Вібор», що порушило строки виготовлення верстатів перед підприємством. На претензії ТОВ щодо прострочення виконання зобов’язання ПП відповіло, що його вина у простроченні відсутня, адже викликана не лише несвоєчасністю виконання зі сторони АТ, але й також відсутністю у ТОВ збитків, оскільки останнє ще не придбало цехи для розташування верстатів.

Дайте юридичну оцінку аргументам продавця. Яким чином покупець може захистити порушені права?

Задача 7

Співробітник міліції С. пізно ввечері повертався додому з чергування. В цей час на нього був вчинений розбійний напад п’ятьох осіб. Для захисту свого життя, здоров’я та майна С. змушений був застосувати зброю, внаслідок чого він:

а) вбив одного нападника;

б) заподіяв тілесні ушкодження двом нападникам, що спричинили їх інвалідність II та III груп;

в) розбив вітрину одного з магазинів, внаслідок чого з магазина невідомими були викрадені товари на суму 20 тисяч грн.;

г) поранив випадкового перехожого, що спричинило у останнього тимчасовий розлад працездатності, внаслідок чого він був звільнений з роботи через фізичну неспроможність її виконувати.

Вдова вбитого нападника подала позов до суду про відшкодування шкоди у зв’язку із втратою годувальника.

Дайте юридичну оцінку діям С. Чи мають право на захист вказані особи, яким С. завдав шкоду? Якщо так, то якими способами вони можуть захистити свої права?

Задача 8

Підприємство уклало договір з будівельною організацією на будівництво складського приміщення. Після завершення робіт та проведення прийомки об’єкта було виявлено, що роботи виконанні неякісно (зокрема, має місце протікання даху, нерівність підлоги тощо).

Яким чином підприємство може захистити свої порушені права?





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 916 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...