Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід роботи



У сучасній рідинної хроматографії використовують прилади різного ступеня складності - від найпростіших систем, до хроматографів високого класу, забезпечених різними додатковими пристроями.
На рис. 4. представлена ​​блок-схема рідинного хроматографа, що містить мінімально необхідний набір складових частин, у тому чи іншому вигляді, присутніх у будь-який хроматографічної системі.



Рис. 4. Блок-схема рідинного хроматографа.


Насос (2) призначений для створення постійного потоку розчинника. Його конструкція визначається, перш за все, робочим тиском у системі. Для роботи в діапазоні 10-500 МПа використовуються насоси плунжерного (шприцевого), або пістонів типів. Недоліком перших є необхідність періодичних зупинок для заповнення елюентом, а друге - велика складність конструкції і, як наслідок, висока ціна. Для простих систем з невисокими робочими тисками 1-5 МПа з успіхом застосовують недорогі перистальтичні насоси, але так як при цьому важко домогтися сталості тиску і швидкості потоку, їх використання обмежене препаративних завданнями.
Інжектор (3) забезпечує введення проби суміші поділюваних компонентів у колонку з досить високою відтворюваністю. Прості системи введення проби - "stop-flow" вимагають зупинки насоса і, тому, менш зручні, ніж петльові дозатори, розроблені фірмою Reodyne.
Колонки (4) для ВЕРХ представляють собою товстостінні трубки з нержавіючої сталі, здатні витримати високий тиск. Велику роль відіграє щільність і рівномірність набивання колонки сорбентом. Для рідинної хроматографії низького тиску з успіхом використовують товстостінні скляні колонки. Постійність температури забезпечується термостатом (5).
Детектори (6) для рідинної хроматографії мають проточну кювету, в якій відбувається неперервне вимірювання якої-небудь властивості протікає елюента. Найбільш популярними типами детекторів загального призначення є рефрактометри, що вимірюють показник заломлення, і спектрофотометричні детектори, що визначають оптичну щільність розчинника на фіксованій довжині хвилі (як правило, в ультрафіолетовій області). До достоїнств рефрактометрів (і недоліків спектрофотометрів) слід віднести низьку чутливість до типу визначається з'єднання, яке може і не містити хромофорних груп. З іншого боку, застосування рефрактометрів обмежено ізократіческімі системами (з постійним складом елюента), так що використання градієнта розчинників у цьому випадку неможливо.
Колонки для ВЕРХ, які найчастіше використовують в аналізах забруднювачів навколишнього середовища, мають довжину 25 см і внутрішній діаметр 4,6 мм, Заповнюються вони сферичними частинками силікагелю розміром 5-10 мкм з прищепленими октадецільнимі групами. В останні роки з'явилися колонки з меншим внутрішнім діаметром, заповненими частками меншого розміру. Використання таких колонок призводить до зменшення витрат розчинників і тривалості аналізу, збільшення чутливості та ефективності поділу, а також полегшує проблему підключення колонок до спектральним детекторів. Колонки з внутрішнім діаметром 3,1 мм постачають запобіжним картриджем (форколонкой) для збільшення терміну служби та поліпшення відтворюваності аналізів.
Як детектори в сучасних приладах для ВЕРХ використовуються зазвичай УФ-детектор на діодної матриці, флуоресцентний і електрохімічний.
Слід мати на увазі, що в практичній роботі поділ часто протікає не по одному, а по декількох механізмам одночасно. Так, Ексклюзійна поділ буває ускладнено адсорбційними ефектами, адсорбційну - розподільними, і навпаки. При цьому чим більше розходження речовин у пробі за ступенем іонізації, основності або кислотності, за молекулярною масою, поляризуемости та іншим параметрам, тим більша ймовірність прояви іншого механізму розподілу для таких речовин.
На практиці, найбільшого поширення набула «обращеннофазовая» (розподільча) хроматографія, в якій нерухома фаза не полярна, а рухлива полярна (тобто обернена «прямофазной» хроматографії).
У більшості лабораторій світу групу з 16 пріоритетних ПАВ аналізують методами ВЕРХ або ХМС.

Висновок:





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 215 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...