Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Для вимірювання активності одно- та двовалентних іонів в розчинах використовується електродна система з іоноселективними вимірювальними електродами та



Для вимірювання активності одно- та двовалентних іонів в розчинах використовується електродна система з іоноселективними вимірювальними електродами та перетворювачем.

Електрорушійна сила електродної системи залежить від активності відповідних йонів в розчині і визначається рівнянням (1) або (2).

Значення рХ контролює мого розчину вимірюється зміною е.р.с. електродної системи, за допомогою перетворювача, шкала якого прогградюйована в одиницях рХ, Градуювальні значення е.р.с. можуть бути розраховані за допомогою рівнянь (1) та (2).

Системи з нормованими значеннями координати ізопотенційної точки Ен та рХн (наприклад, системи зі скляними вимірювальними електродами рН, рNa, рК та ін.) зхарактеристикою, яка визначається рівнянням:

Е = Eн+[S20+α(t-20)](pX –pXн) (1)

де

Е – е.р.с. електродної системи,мВ;

S20 – крутизна характеристики електродної системи при температурі 200С, мВ/рХ;

t- температура розчину, 0С;

Ен та рХн – координати ізапотенціальної точки електродної системи, мВ та рХвідповідно;

Α – температурий коефіцієнт крутизни, який дорівнює 0,1984 для одновалентних йонів, та 0,992 для двухвалентних йонів.

Значення S20, t, Ен та рХн, які реалізуються в перетворювачі, приведені в таблиці1.

Таблиця 1.

Для системи, яка немає нормованих значень координат ізопотенціальної точки (наприклад, системи з мембранними вимірювальними електродами для вимірювання рJ, pCl, pCN та ін.) з характеристикою, яка визначається рівнянням:

E = E0+ S*pX

де

Е0 – е.р.с. електродної системи при рХ = 0, мВ4

S – крутизна характеристики електродної системи, мВ/рХ.

Значенян Е, та S, які реалізуються в перетворювачі, приведені в таблиці 1.

Принцип дії та схема перетворювачаіономеру.

Робота іономірузаснована на перетворенні е.р.с. електродної системи на постійний струм, пропорційний величині, що вимірюється. Перетворення е.р.с. електродної системи в постійний струм здійснюється високоомним перетворювачем авто компенсаційного типу.

Електрорушійна сила Ех електродної системи (рис. 1) порівнюється з падінням напруги на опорі R, через яке протікає струм Iвих. підсилювача. Падіння напругия U вих. на опорі R протилежне за значенням електрорушійній силі Ех на вхід підсилювача подається напруга

Uвх. =Eх—Uвых. =Eх—Iвых.×R (3)





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 195 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...