Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Патентування підприємницької діяльності



У сферах пов'язаних із торгівлею за грошові кошти (готівку, чеки, а рівно з використанням інших форм розрахунків та платіжних карток на території України), обміном готівкових валютних цінностей (у тому числі операції з готівковими платіжними засобами, вираженими в іноземній валюті, та з платіжними картками), у сфері розваг та побутових послуг,інших сфер, визначених законом, може здійснюватися патентування підприємницької діяльності.

Увага! Патентуванню підлягає кожний пункт продажу товару або обміну валюти та кожний відокремлений структурний підрозділ підприємства побутового обслуговування незалежно від площі, яку він займає.

Торговельний патент видається за відповідну плату суб'єктами підприємницької діяльності державними податковими органами за місцезнаходженням цих суб'єктів або їх структурних підрозділів. Для торговельних організацій – за місцезнаходження пункту продажу товару, якщо пересувна торговельна мережа, то – за місцем реєстрації суб'єктів підприємництва. Строк дії торгового патенту залежить від виду діяльності, що підлягає патентуванню. Зокрема, термін дії торговельного патенту на здійснення торгової діяльності й діяльності з надання побутових послуг становить 12 календарних місяців; на здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями – 36 календарних місяців; на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу – 60 календарних місяців. Після закінчення строку торговельний патент обов’язково повертають до податкового органу за місцем його видачі (рис. 2.5.).


Підставою для придбання торговельного патенту є заява, що має місити такі відомості: а) найменування суб'єкта підприємницької діяльності; б) витяг з установчих документів про юридичну оренду суб'єкта підприємництва, а у випадках, якщо патент придбають для структурного (відособленого) підрозділу, - довідку органа, що погодив місцезнаходження структурного (відособленого) підрозділу, із вказівкою цього місця; в) вид підприємницької діяльності, здійснення якого вимагає придбання торговельного патенту; г) найменування документа про повну чи часткову сплату вартості торговельного патенту. Відомості, що містяться в заявці, звіряються у податковому органі з оригіналами первинних документів, на підставі яких заповнюється така заява.

Заяву на одержання торговельного патенту необхідно узгоджувати з:

- органами санітарного нагляду;

- органами пожежного нагляду;

- управлінням у справах захисту прав споживачів;

- податковою адміністрацією;

- управлінням із координування роботи підприємств торгівлі і громадського харчування;

- центром стандартизації, метрології та сертифікації.

Ця процедура узгодження патенту триває не менше трьох місяців.

Увага! Установлення яких-небудь додаткових умов щодо придбання патенту заборонено законом.

Форма торговельного патенту й порядок його заповнення встановлюється центральним податковим органом України. Оплата проводиться щомісяця, до 15 числа місяця, що передує звітному.

Торговельний патент видається суб’єкту в триденний строк із дня подання заявки під розписку. Датою його придбання є зазначена в ньому дата.

Розрізняють поняття "звичайний" торговий патент, "короткостроковий", "пільговий" торговий патент.

«Звичайний» торговий патент (торговельна діяльність, надання платних послуг, торгівля інвалютою). При його придбанні платник має сплатити збір за:

а) останній період (місяць) дії патенту;

б) залишок місяця — якщо патент придбавається не з першого числа місяця;

в) наступний місяць — якщо патент придбавається після 15 числа.

Надалі збір сплачується щомісячно, не пізніше 15 числа місяця, що передує звітному (див. табл. 2.3). При цьому платник може зробити передоплату збору, але не більше ніж до кінця календарного року (п.п. 267.5.4 ПКУ).

Торговий патент на провадження діяльності у сфері розваг. Купівля такого патенту необхідна при проведенні лотерей, а також розважальних ігор, участь у яких не припускає отримання її учасниками грошових чи майнових призів (виграшів). При його придбанні сплата збору здійснюється в порядку, аналогічному зазначеному вище: (а) за останній період (квартал), (б) за залишок кварталу — якщо патент придбавався не з першого числа першого місяця кварталу, (в) наступний квартал — якщо патент придбавався після 15 числа останнього місяця кварталу. Надалі збір сплачується щокварталу, не пізніше 15 числа місяця, що передує звітному кварталу (див. табл. 2.3). У цьому випадку також можливо здійснити передоплату збору до кінця календарного року.

Короткостроковий торговий патент використовуютьв разі проведення ярмарок, виставок-продажів та інших короткострокових заходів, пов'язаних із демонстрацією та продажем товарів, — тобто тоді, коли торгівля не є профільним видом діяльності. Збір при купівлі такого патенту сплачується не пізніше, ніж за один календарний день до початку провадження діяльності (за весь строк дії патенту).

При цьому на увагу заслуговує питання про те, чи можна придбати короткостроковий патент на разовий продаж. Наприклад, якщо підприємство, що не займається торгівлею, реалізує основний засіб за готівку. Очевидно, у такому разі торговий патент потрібен. Водночас придбавати «звичайний» патент для разового продажу є не дуже логічним, оскільки, для подібних цілей можна обійтися отриманням короткострокового торгового патенту.

Пільговий торговий патент. При отриманні пільгового патенту збір сплачується за рік — цей висновок випливає з того, що для таких патентів установлюється щорічна ставка (п.п. 267.3.7 ПКУ). Крім того, деякі питання його сплати може бути врегульовано місцевими радами.

Таблиця 2.3





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 766 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...