Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток і розміщення машинобудівного комплексу України



Машинобудівний комплекс України складає 40% промислового потенціалу Держави, а в загальному обсязі виробництва дає до 15% ВВП. Машинобудування споживає 1/3 частина виробленого сталевого фасонного прокату, до 40% чавуна і до 65% сталевого листа. На 1 тонну машинобудівних виробів приходиться в середньому 1,3 – 1,5 тонни металопродукції. Машинобудування відноситься до галузей «вільного» розміщення, має високу предметну спеціалізацію і кооперацію у виробництві виробів. У структурі машинобудівного комплексу виділяють:

- важке машинобудування;

- загальне машинобудування;

- середнє машинобудування.

Важке машинобудування зв'язане з виробництвом металургійного і гірничорудного устаткування. Основними центрами виробництва металургійного устаткування є: Зеландско-Краматорський машинобудівний завод, Дебальцівський машзавод, Кадієвський плавильно-механічний завод, Маріупільський завод тяжмаш. Гірничошахтне устаткування виготовляють на машзаводах Дружковки, Горлівки, Донецька, Червоного Променя, Слов'янська (Донецька область), Харкова, Кривого Рогу (Дніпропетровська область), Луганська, Чернівців і Дрогобича (Львівська область).

Підйомно-транспортне устаткування (мостові і баштові крани, лебідки і т.д.) виготовляється в Одесі, Львові, Харкові, Нікополеві (Дніпропетровська область), у Дніпропетровську, Слов'янську (Донецька область) і в Золотоноші (Черкаська обл.).

Центром енергетичного машинобудування України є Харків (завод «Електросила» і харківський турбінний завод). Силові трансформатори виготовляє Запорізький трансформаторний завод. Дизельні електроустановки виготовляються в м. Токмак (Запорізька область), у Первомайську і Бориславі (Львівська область). Кабельне виробництво розвите в Києві, Харкові, Одесі, Донецьку. Електроізоляційні матеріали виробляються в Луганську, Слов'янську, Львові. Важкі металургійні верстати (преси, прокатні стани) випускають заводи важкого машинобудування в Краматорську, Харкові, Дніпропетровську, Кривому Розі і Марганці.

Загальне машинобудування представлене насамперед підприємствами, що виробляють залізничні локомотиви й елементи рухливого складу (пасажирські і вантажні вагони, платформи і т.д.), залізничне устаткування, морські і річкові плавальні засоби і сільськогосподарську техніку (без тракторів). До таких підприємств відносяться насамперед підприємства тепловозобудування, що знаходяться в Луганську і Харкові. Промислові електровози виготовляють у Дніпропетровську. У Києві, Львові, Полтаві, Запорожжі маються заводи по ремонті тепловозів. Виробництво тролейбусів налагоджене в Дніпропетровську.

Кораблебудування розвите в м. Миколаєві (маються 3 заводи-верфі, що виробляють танкери і сухогрузи для морів і океанів); у Херсоні (маються 2 заводи-верфі морські судна, що виготовляють, доки і портові крани). Крім цього є верфі в Одесі, Севастополеві, Іллічевську, Керчі і Маріуполеві. Суду річкового флоту виготовляють у Києві, Херсоні, Запорожжі й Ізмаїлі.

Основні підприємства сільськогосподарського машинобудування знаходяться в Харкові (випускаються мотори для комбайнів), у Кіровограді (виготовляються сівалки й інша начіпна техніка), у Дніпропетровську (випускаються бурякозбиральні комбайни), у Херсоні (виготовляються зернозбиральні комбайни) і в Одесі (виготовляються сіно жатки, плуги, культиватори і т.д.). Більш дрібні заводи з виробництва сільгосптехніки знаходяться в Києві, Миколаєві, Бердянську, у Чернівцях, Донецьку, Луганську, Житомирі, Кременчуці й Умані.

- Середнє машинобудування поєднує насамперед підприємства автомобілебудування, авіабудування і космічної техніки, виробництва гусеничних і колісних тракторів, підприємства радіоелектронної промисловості, верстатобудування, виробництва вимірювальної апаратури й оптики, і т.д. Це виробництво в цілому характеризується високим рівнем кооперації. Автомобілебудування мається у Львові (виробництво автобусів і мікроавтобусів), у Запорожжя (легкові автомобілі), у Кременчуці (вантажні автомобілі і мікроавтобуси), у Києві, Луцьку і Сімферополеві (легкові автомобілі). Мотоцикли і мопеди виготовляються на машзаводах Львова і Києва. Велосипеди виготовляються в Харкові і Києві. Автомобільні мотори виготовляються в Мелітополеві. Авіапромисловість розвита в Києві і Харкові. Трактори виготовляються в Харкові (ХТЗ) і в Дніпропетровську. Тракторні двигуни випускаються на Вінницькому машзаводі. Металорізальні і деревообробні верстати виготовляють у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Запорожжі, Львові і Краматорську. Радіо і телевізійні заводи розташовані у Львові, Харкові, Дніпропетровську, Києві і Сімферополеві. Електронно-обчислювальні машини виробляються в Києві, Харкові, Донецьку, Запорожжі, Одесі, Дніпропетровську, Кіровограді, Сімферополеві і т.д.

Виробництво метеорологічного устаткування і космічної техніки зосереджене в Дніпропетровську і Києві.

Виробництво радіодеталей і напівпровідникових виробів здійснюється на підприємствах Запоріжжя, Світловодська (Кіровоградська область), Жовтих вод і Харкова. Оптикомеханічні заводи розташовані в місті Ізюмі (Харківська область), Києві і Харкові.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 261 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...