Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

БІФУРКАЦІЇ 2 страница



А. Левоміцетину.

Б. Еритроміцину.

*В. Бензантинпеніциліну G.

Г. Амоксициліну.

Д. Амікацину.

97. У 13-річного хлопчика раптово погіршився стан, появилася задишка, блідість шкіри з ціанозом. АТ - 80/55 мм. рт. ст., пульс - 128/хв., тони серця ослаблені. На ЕКГ: дифузні м’язеві зміни, політопна екстрасистолія. На рентгенограмі ОГК: різке розширення меж серця у всі сторони. В анамнезі немає даних за бактеріальну чи вірусну патологію. Два тижні тому спостерігалася медикаментозна реакція на введення анальгіну. Найімовірніший діагноз:

А. Ексудативний перикардит.

*Б. Ідіопатичний міокардит Абрамова-Фідлера.

В. Ревматичний міокардит.

Г. Ендокардіальний фіброеластоз.

Д. Гіпертрофічна кардіоміопатія.

98. Дитині 11 років. Скарги на загальну слабкість, швидку втомлюваність, пітливість, відсутність апетиту, зменшення маси тіла, наявність висипань на шкірі, болі в ділянці серця, суглобах, м’язах, кістках, підвищення температури тіла до субфебрильних цифр, з короткочасними підйомами до 39-40°С в денний або вечірній час з лихоманкою і наступним посиленим потовиділенням (розмахи температури протягом дня більші, ніж 1,5°С). При огляді спостерігається блідість шкірних покривів з сіруватим відтінком. В ділянках гомілок, передплічь, шиї, на ліктьових згинах, бокових поверхнях тулуба, слизових оболонках порожнини рота, перехідних складках повік видно дрібні геморагічні висипання. При аускультації серця вислуховується протодіастолічний “пиляючий ”шум у V-му міжребір’ї біля лівого краю грудини, що посилюється на вдосі. Яке з перерахованих захворювань найбільш ймовірне у дитини?

*А. Інфекційний ендокардит.

Б. Ревматизм.

В. Вроджений кардит.

Г. Неревматичний кардит.

Д. Системний червоний вовчак.

99. Хлопчик 12 років знаходиться під диспансерним наглядом у кардіоревматолога з діагнозом: хронічна ревматична хвороба серця, активна фаза, ревмокардит з ураженням мітрального клапану. На протязі якого часу слід проводити вторинну біцилінопрофілактику ревматизму?

А. 3 роки.

*Б. 5 років.

В. 1 рік.

Г. 1 місяць.

Д. 6 місяців.

100. У дівчинки 9 років після перенесеної 2 тижні тому ангіни раптово підвищилася температура тіла до 38,0º, появилися болі у колінних та ліктьових суглобах, які мали летючий характер, відмічається загальна слабкість, в’ялість, погіршення апетиту. Об’єктивне обстеження виявило наявність тахікардії та ослаблення тонів серця. Яке захворювання можна запідозрити у дитини?

*А. Ревматичний міокардит.

Б. Ювенільний ревматоїдний артрит.

В. Тонзилогенна міокардіодистрофія.

Г. Ревматоїдний артрит.

Д. Інфекційно-алергічний міокардит.

101. У хлопчика 7 років через 2 дні після перенесеного ГРВІ підвищилася температура тіла до 37,5 °С відмічаються скарги на задуху, болі в ділянці серця. При об’єктивному обстеженні: шкірні покриви бліді, тахікардія, ослаблення I тону, короткий систолічний шум у 4 міжребір’ї біля лівого краю грудини. Для якого захворювання серця характерна дана клінічна картина?

А. Первинний ревмокардит.

Б. Міокардіодистрофія.

*В. Неревматичний міокардит.

Г. Тетрада Фалло.

Д. Кардіоміопатія.

102. Восьмирічна дівчинка перенесла малу хорею та зворотній ревмокардит 6 місяців тому. 1,5 місяці лікувалась стаціонарно. Знаходиться на обліку в ревмокардіологічному кабінеті дитячoї поліклініки. Вторинна профілактика передбачає:

А. Призначення біциліну-3 щомісяця протягом 1 року.

Б. Призначення біциліну-5 щомісяця протягом 1 року.

В. Призначення біциліну-5 один раз в три тижні протягом 3 років.

*Г. Призначення бiцилiнy-5 один раз в три тижні протягом 5 років.

Д. Призначення біциліну-5 щомісяця протягом 3 років.

103. У дитини 10 років ревматична атака з активністю 3-го ступеня, вальвулітом мітрального клапана. Яку найоптимальнішу терапію слід призначити в даному випадку?

А. Аспірин + пеніцилін.

*Б. Пеніцилін + аспірин + преднізолон.

В. Преднізолон.

Г. Ібупрофен + вольтарен.

Д. Аспірин + делагіл.

104. Дівчинка 8 років скаржиться на біль в суглобах, підвищення температури тіла до 38,0°, задишку. Об'єктив­но: ліва межа серця зміщена на +2,5 см, тахікардія, систолічний шум на вер­хівці і в V точці. У крові: Л-20,0 г/л, ШОЕ-18 мм/год. Яка ознака най­більшою мірою обґрунтовує діагноз?

А. Артралгії.

*Б. Кардит.

В. Лейкоцитоз.

Г. Гарячка.

Д. Прискорена ШОЕ.

105. Хлопчик 10 років лікувався у відділенні кардіології з приводу гострої ревматичної лихоманки. Виписаний у задовільному стані. Який препарат найбільш доцільно призначити для профілактики захворювання?

А. Біцилін-5.

Б. Біцилін-1.

В. Еритроміцин.

*Г. Ретарпен.

Д. Оксацилін.

106. Дівчинка 10 років поступила у відділення із проявами кардиту. В анамнезі: 2 тижні тому було загострення хронічного тонзиліту. Який етіологічний фактор кардиту найбільш імовірний у цьому випадку?

А. Стафілокок.

*Б. Стрептокок.

В. Пневмокок.

Г. Клебсієла.

Д. Протей.

107. Хлопчик 12 років протягом 2 років хворіє на ревматизм. При обсте­женні виявлений “дмухаючий” систолічний шум, що проводиться за межі серця, з найбільшою інтенсивністю над вер­хівкою, що дало підставу діагностувати недостатність митрального клапана. Вкажіть тривалість безперервної біцилінопрофілактики даному хворому.

А. 1 рік.

*Б. 5 років.

В. 2 роки.

Г. 3 роки.

Д. 4 роки.

108. Дитина з 10-літнього віку хво­ріє на хронічну ревматичну хворобу серця. Перенесла 2 атаки. Укажіть засоби вторинної профілактики ревматизму у дитини.

А. Курси нестероїдних протиза­пальних засобів навесні і восени.

Б. Призначення імунокорегуючих засобів 2 рази в рік.

*В. Цілорічно біцилінотерапія про­тягом 5 років у сполученні з курса­ми нестероїдних протизапальних препаратів.

Г. Цілорічно біцилінотерапія про­тягом 5 років.

Д. Кардіотрофіки + вітаміни навес­ні і восени.

109. У хлопчика 12 років, що пере­носить 3-ю атаку ревматизму, при об­стеженні знайдено грубий систолічний шум “дмухаючого” тембру над верхівкою, що проводиться в ліву підпахвинну ділянку і не змінює своїх характеристик при зміні положення тіла. Ліва межа серця на 2 см назовні від лівої соско­вої лінії. Яка причина появи шуму найбільш імовірна?

*А. Недостатність митрального кла­пана.

Б. Природжена вада серця.

В. Коарктація аорти.

Г. Пролапс митрального клапана.

Д. Анемія.

110. Дівчинка 7 років у стаціонарі з хронічною недостатністю кровообігу отримує дигоксин. На п'ятий день лі­кування появились блювання, нудота, анорексія, головний біль, порушення кольорового зору, рідкі випорожнен­ня. Яка найбільш імовірна причина виникнення даного ускладнення?

А. Гостра ниркова недостатність.

Б. Загострення основного захворю­вання.

*В. Дигіталісна інтоксикація.

Г. Гострий менінгоенцефаліт.

Д. Ботулізм.

111. У хлопчика 11 років, який 2 тижні тому переніс ангіну, виявлено артрит ліктьового і гомілково-ступневого суглобів, мимовільні рухи мімічної мускулатури, кільцевидний висип на животі і стегнах, ослаблення серцевих тонів, підвищення температури тіла. Який діагноз найбільш імовірний?

А. Руховий невроз.

Б. Реактивний артрит.

В. Алергічний кардит.

*Г. Гостра ревматична лихоманка.

Д. Ревматоїдний артрит.

112. Дівчинка 11 років скаржиться на головний біль, втомлюваність. Стала дратівливою, з'явилось гримасування, розкиданість рухів, погіршився почерк, предмети стали падати з рук. Об'єктивно: пальце-носову пробу виконати не може, тони серця ослаблені, над верхівкою систолічний шум, ліва межа серця зміщена на 2,0 см, тахікар­дія. У крові: нейтрофільний лейко­цитоз, СРП (+++), ШОЕ -30 мм/год., серомукоїд - 0,60, підви­щення титру АСЛ-0. Яке захворюван­ня найбільш імовірне?

А. Неревматичний міокардит.

Б. Астено-вегетативний синдром.

В. В'ялопротікаючий енцефаліт.

Г. Невроз нав'язливих рухів.

*Д. Ревматизм. Мала хорея.

113. Хлопчик 10 років скаржить­ся на задишку при ходьбі, підвищення температури тіла до 38,0°, біль і набряклість обох колінних суглобів. Два тижні тому переніс ангіну. При огля­ді: набряклість, гіперемія та підвищення місцевої температури шкіри, обмеження рухів у колінних суглобах, розширен­ня меж серця вліво, тахікардія, ослаблення тонів серця, систолічний шум над верхівкою. Який найбільш імо­вірний діагноз?

А. Неревматичний кардит.

*Б. Гостра ревматична лихоманка.

В. Синдром Стілла.

Г. Системний червоний вовчак.

Д. Інфекційно-алергічний артрит.

114. Дитина закінчила курс стаціо­нарного лікування з діагнозом хронічна ревматична хвороба серця, акт. ф., акт. 2 ст., ендоміокардит, підгострий перебіг. Наступним, після виписки додому, у лікуванні та спосте­реженні ви плануєте?

*А. Диспансерне спостереження ревматолога.

Б. Проведення комплексу вторин­ної профілактики.

В. Диспансерне спостереження педіатра.

Г. Проведення постійної біцилінопрофілактики.

Д. Санаторно-курортне лікування.

115. Дівчинка 10-ти років протя­гом 1,5 місяця знаходилась на стаці­онарному лікуванні з діагнозом: гостра ревматична лихоманка, активність II ступеня, ендоміокардит, поліартрит, гострий перебіг, НК-І. Потім дівчинка продовжувала лікування амбулаторно та в місцевому санаторії. Не дивлячись на проведену терапію, у дитини сформувалася вада серця: недостатність митрального клапана. Яка патоморфологічна фаза ревматичного процесу найбільш імо­вірна у дівчинки на даний час?

А. Фібриноїдний некроз.

Б. Мукоїдне набухання.

В. Фібриноїдне набухання.

*Г. Склероз та гіаліноз.

Д. Запальні клітинні реакції

116. У дитини 12-ти років через 6 тижнів після перенесеної ангіни діа­гностовано ревмокардит. Активність процесу відповідає II ступеню. При­значена протиревматична терапія до­зволила нівелювати лабораторні озна­ки активності до кінця 3-го місяця лікування, тоді ж діагностовано недо­статність митрального клапана. Визна­чте характер перебігу ревматизму:

А. Безперервно-рецидивуючий.

*Б. Гострий.

В. Затяжно-в'ялий.

Г. Підгострий.

Д. Латентний.

117. Хлопчика 10 років, що переніс гостру ревматичну лихоманку ревматизму з проявами ендоміокардиту та поліартриту було проліковано у спеціалізованому відді­ленні. Який з препаратів доцільно ви­користати для вторинної профілакти­ки захворювання у цьому випадку?

А. Еритроміцин

Б. Біцилін-5

В. Біцилін-1

Г. Біцилін-3

*Д. Ретарпен

118. У хлопчика 10 років діагнос­товано гостру ревматичну лихоманку, ендоміокардит. Яку найбільш характерну зміну на електрокардіограмі можна очікувати у дитини?

А. Гіпертрофія шлуночків.

Б. Подовження інтервалу QТ.

В. Інверсія Т-зубців.

Г. Фібриляція передсердь.

*Д. Подовження інтервалу РQ.

119. У хлопчика 8 років, через 2 тижні після перенесеної ангіни, появи­лись “летючі” болі в суглобах, їх набряклість та обмеження рухів, лихо­манка. При об’єктивному обстеженні виявлено тахікардію, розши­рення меж серцевої тупості, ослабленість тонів, ритм галопу, ніжний “дмухаючий” шум біля верхівки серця, збільшення розмірів пе­чінки. У крові: ШОЕ - 55 мм/год, Л - 14,2х109/л; АСЛ-О - 500; СРБ (+++); серомукоїд - 0,800. Діагноз: гостра ревматична лихоманка, активність III ст., первин­ний ревмокардит, поліартрит, гострий перебіг, НК II. Який з перелічених препаратів слід призначити?

А. Ортофен.

*Б. Преднізолон.

В. Делагіл.

Г. Дипразин.

Д. Еритроміцин.

120. Хлопчику 10 років. 3-й день хвороби, скарги на біль в животі, біль і неможливість рухів у лівому колінному та правому ліктьовому суглобах. 2 тиж­ні тому перехворів на ангіну. В 1-й день хвороби домінували лихоманка та уражен­ня гомілкових суглобів. При об’єктивному обстеженні виявлено роз­ширення меж серцевої тупості на 2 см, тахікардію (120 уд/хв.), ослаблений І тон, ритм галопу, “м'який” непровідний систолічний шум над верхівкою серця. Якому діагнозу най­більш відповідає описана клінічна картина?

А. Реактивний артрит.

Б. Системний червоний вовчак.

В. Ювенільний ревматоїдний артрит.

Г. Хвороба Рейтера.

*Д. Гостра ревматична лихоманка.

121. У 12-річної дівчинки при про­філактичному обстеженні вперше ви­явлені ознаки недостатньості мітрального клапана. Підозрюється ревматич­на причина вади. Який перебіг рев­матизму більш імовірний?

*А. Латентний.

Б. Гострий.

В. Затяжний.

Г. Підгострий.

Д. Безперервно-рецидивуючий.

122. Дитина 7 років за два тижні до госпіталізації хворіла на ангіну з тяж­ким перебігом. Стан дитини тяжкий. Набряків, пастозності немає. Межі сер­ця розширені. Серцевий поштовх роз­литий. Тони серця: “хлопаючий” І тон над верхівкою серця, “дмухаючий” систоліч­ний шум на верхівці серця з іррадіацією в ліву підпахвинну ділянку, розміри печінки не збільшені. Поставте попередній діагноз:

А. Гострий неревматичний кардит. Повна атріовентрикулярна блокада. НК1

Б. Міокардіопатія, дилатаційна фор­ма. НК.

*В. Гостра ревматична лихоманка, ревматичний ендоміокардит. НК0.

Г. Бактеріальний ендокардит, пер­винно-хронічний перебіг, недостат­ність митрального клапана. НК1

Д. Пролабування митрального кла­пана. Недостатність митрального кла­пана внаслідок відриву хорд. НК.

123. У дитини 7 років скарги на біль і набряклість правого колінного і ліктьового суглобів, через два дні відміче­ні біль і набряклість лівого колінного суглоба. За два тижні до госпіталізації дитина хворіла ангіною. Стан дитини тяжкий. Обидва колінні і лівий ліктьовий суглоби набряклі, гіперемовані. Межі серця поширені. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця: І тон над верхівкою серця ослаблений, “дмухаючий” систолічний шум над верхівкою серця з ірадіацією в ліву підпахвинну ділянку. Поставте діагноз.

А. Реактивний артрит.

Б. Інфекційно-алергічний поліар­трит.

В. Ювенільний ревматоїдний ар­трит.

*Г. Гостра ревматична лихоманка, ревматичний ендоміокардит, поліартрит.

Д. Хвороба Рейтера.

124. Хвора С., 14 років, лікувалася в стаціонарі від гострої ревматичної лихоманки, поліартриту, кардиту, НК IIА. Даних про формування вади серця не­має. Вкажіть тривалість проведення безперервної біцилінопрофілактики.

А. 4 роки.

Б. 6 міс.

В. 1 рік.

Г. 2 роки.

*Д. 5 років.

127. Дитині 10 років. Знаходиться на стаціонарному лікуванні в кардіо­логічному відділенні 10 днів з приводу активної фази ревматизму. Режим ліж­ковий. Яке навантаження слід призна­чити для проведення функціональної проби за Шалковим?

А. 10 глибоких присідань за 20 сек.

*Б. Перехід з горизонтального по­ложення в сидяче 5 раз.

В. 20 глибоких присідань за 30 сек.

Г. Підйом на 20 сходинок.

Д. Підйом на 30 сходинок.

128. У дитини 3-х років після ГРВІ погіршився загальний стан, з'явилась швидка втомлюваність. Шкіра бліда, межі серця поширені вліво, І тон над верхівкою ослаблений, ніжний систолічний шум над верхівкою. На ЕКГ - озна­ки перевантаження лівого шлуночка. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Застійна кардіоміопатія.

Б. Ревматичний кардит.

*В. Неревматичний кардит.

Г. Природжений кардит.

Д. Набута вада серця.

129. У дівчинки 11 років (в анамне­зі часті ангіни) захворювання мало по­ступовий розвиток. З'явились дратів­ливість, неуважність, гіперкінези. При обстеженні виявлено порушення коор­динації рухів, гіпотонію м'язів, гіперрефлексію. Для якого захворювання характерні такі зміни з боку централь­ної нервової системи?

А. Системний червоний вовчак.

*Б. Ревматизм.

В. Системна склеродермія.

Г. Вузликовий пери артеріїт.

Д. Вегетосудинна дисфункція.

130. На ЕКГ дитини 7 років зубець Р високий 3,5 мм, загострений у II,III, аVR відведеннях. Про що треба думати?

А. Дистрофія міокарда.

Б. Міокардит.

В. Гіпертрофія лівого шлуночка.

Г. Гіпертрофія лівого передсердя.

*Д. Гіпертрофія правого передсердя.

131. У дівчинки семи років, яка 8 місяців тому знаходилась на стаціонарному лікуванні з приводу гострої ревматичної лихоманки, при проходженні планового обстеження на ЕКГ виявляються ознаки перевантаження лівого шлуночка. При яких набутих вадах серця можливі зазначені відхилення?

А. Митральному стенозі.

*Б. Митральній недостатності.

В. Трикуспідальній недостатності.

Г. Трикуспідальному стенозі.

Д. Стенозі клапана легеневої артерії.

132. У хлопчика 14 років, який лікується з приводу хронічної ревматичної хвороби серця верифіковано митральну ваду серця з ознаками недостатності кровообігу ІІВ ступеня. Назвіть серцевий глікозид, який є препаратом вибору в даному випадку.

А. Дігітоксин.

Б. Ізоланід.

В. Строфантин.

Г. Корглікон

*Д. Дігоксин.

133. Вкажіть найбільш характерні ЕКГ-ознаки гіпертрофії правого передсердя:

А. Зубець Р високий, загострений.

*Б. Зубець Р поширений, сплощений.

В. Зубець Р завжди перед комплексом QRS.

Г. Зубець Р завжди змінює полярність.

Д. Зубець Р відсутній, замінений хвилеподібними комплексами.

134. Вкажіть оптимальний термін кортикостероїдної терапії при ІІ ступені активності гострої ревматичної лихоманки.

*А. Не проводиться.

Б. 10-14 днів.

В. 4-6 тижнів.

Г. 2-3 місяці.

Д. Постійно.

175. У хлопчика 13 років скарги на біль у кульшових суглобах та набряк гомілково-ступневих суглобів, різі та часті сечовиділення, почервоніння кон’юнктиви очей. Ваш попередній діагноз?

*А. Хвороба Рейтера.

Б. Реактивний артрит.

В. Ювенільний ревматоїдний артрит.

Г. Системний червоний вовчук.

Д. Ревматизм.

176. Дитині чотири роки. Хворіє протягом 3 тижнів. Захворіла гостро з підйому температури до 39,0º. Протягом доби температура змінювалась на 2-2,5º, зниження супроводжувалось проливними потами. Періодично появлявся рожевий висип різної форми та локалізації. Боліли і набрякали суглоби (колінні, гомілково-ступневі, променево-зап’ясткові), дитина не спиралась на ноги, не могла брати предмети. Об’єктивно: температура 39,4º, розміри печінки та селезінки збільшені, пальпуються всі групи лімфовузлів. Гомілково-ступневі суглоби набряклі, болючі, контури їх згладжені. Аналіз крові: Нв-112 г/л, ер.-3,9·1012 в л, лейкоцити 3,9·109, е.-0%, п.-4%, с.-38%, л.-48%, м.-10%, ШОЕ-54 мм/год. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A. ЮРА, субсепсис Віслера-Фанконі.

Б. Системний червоний вовчак.

В. Реактивний артрит.

Г. Ревматизм, активна фаза.

*Д. ЮРА, синдром Стілла.

177. Дитині 12,5 років, хворіє 2-й день, вперше появились скарги на біль у лівому колінному суглобі. В анамнезі 2 тижні тому хворів ГРІ з високою температурою, біллю у горлі при ковтанні, лікувався “домашніми засобами”. Об’єктивно: Межі відносної серцевої тупості: права – по правому краю грудини (по lin. sternalis dextr.), ліва 0,5 см медіально від лівої середньоключичної лінії, верхня ІІІ ребро. Тони серця ритмічні, досить звучні. Лівий колінний суглоб збільшений у розмірах, контури згладжені, шкіра над суглобом з помірною гіперемією, більш тепла, помірна болючість при пальпації. Позитивний синдром “плаваючого надколінника”. Сечовипускання вільне. Реакція Манту – негативна. Аналіз крові: л-9,8·109, ШОЕ-18 мм/год., АСЛ-0,120 о.д., CРП-(+). Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A. Ювенільний ревматоїдний артрит.

Б. Подагра.

В. Туберкульозний артрит.

Г. Хвороба Рейтера.

*Д. Реактивний артрит.

178. У приймальне відділення звернулися батьки хлопчика 7 років з приводу того, що на протязі 3-х місяців дитину турбують болі у правому колінному суглобі, останнім часом мати помітила деяке обмеження рухів у правій нозі та скутість рухів в колінному суглобі, яка зникає під вечір. Яке захворювання, найімовірніше, має місце у дитини?

*А. Ювенільний ревматоїдний артрит.

Б. Ревматизм.

В. Остеомієліт колінного суглоба.

Г. Реактивний артрит.

Д. Травматичний артрит.

179. В клініку поступив хлопчик 10 років з симптомами, на підставі яких встановлено попере­дній діагноз: ювенільний ревматоїд­ний артрит. Який симптом найбільш значущий для діагностики цього за­хворювання?

А. Ураження великих суглобів.

Б. Зональна гіперемія суглоба.

*В. Ранкова скутість рухів в суглобах.

Г. Збільшення розмірів серця.

Д. Збільшення частоти серцевих скорочень.

180. У хлопчика 7 років в анамнезі відзначається пікова температура до 40°С, протягом 3 місяців має місце веретеноподібна припухлість суглобів пальців рук, колінного і гомілково-ступневих суглобів, біль у верхній части­ні грудини, шийному відділі хребта. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Ревматизм.

*Б. Ювенільний ревматоїдний ар­трит.

В. Токсичний синовії.

Г. Септичний артрит.

Д. Остеоартрит.

181. У дитини 8 років фебрильна ли­хоманка, яка супроводжується появою дрібноплямистої висипки рожевого кольору на тулубі і кінцівках, припу­ханням міжфалангових суглобів кис­тей. Крім того, мають місце “ранкова скутість”, ознаки ексудативного пери­кардиту, збільшення периферичних лімфатичних вузлів, печінки і селезін­ки. Яке захворювання в дитини варто припустити?

А. Ревматизм.

*Б. Ювенільний ревматоїдний ар­трит.

В. Остеомієліт, септична форма.

Г. Системне захворювання сполуч­ної тканини.

Д. Інфекційно-алергійний поліар­трит.

182.Дівчинка 13 років госпіталі­зована в кардіологічне відділення зі скаргами на біль у м'язах і суглобах. При огляді обличчя в ділянці переніс­ся та щік знайдена еритема з набря­ком у вигляді метелика. Яке захворю­вання є найбільш вірогідним у даному випадку?

А. Ревматизм.

*Б. Системний червоний вовчак.

В. Дерматоміозит.

Г. Ревматоїдний артрит.

Д. Вузликовий периартериїт.

183. У дівчинки 4 років з ювеніль­ним ревматоїдним артритом у крові виявлено нормохромну анемію, ретикулоцитоз. Протягом останнього року приймала нестероїдні протизапаль­ні препарати. Яка найбільш ймовірна причина анемії?

А. Внутрішньосудинний гемоліз.

Б. Дефіцит вітаміну В)2.

В. Дефіцит заліза.

*Г. Прихована виразкова кровотеча.

Д. Пригнічення кісткового мозку.

184. Дівчинка 13-ти років скар­житься на підвищення температури тіла до фебрильних цифр протягом мі­сяця, біль у суглобах, періодичний ви­сип на шкірі. При обстеженні в крові встановлено стійке підвищення ШОЕ, LЕ-клітини. Який діагноз є найбільш ймовірним?

А. Гострий лімфобластний лейкоз.

Б. Ювенільний ревматоїдний ар­трит.

В. Системна склеродермія.

*Г. Системний червоний вовчак.

Д. Ревматизм.

185. У дитини 10 років скарги на біль і набряклість правого і лівого ко­лінних суглобів, через два дні відмічена біль у гомілково-ступневих суглобів, свербляча висипка, підвище­на температура тіла. Біль в суглобах виник одразу після ГРВІ. Темпе­ратура тіла – 38,0°. Обидва колінні і гомілково-ступневі суглоби набряклі, гіперемовані. Межі серця не розшире­ні. Серцевий поштовх локалізований. Тони серця не змінені, функціонально­го характеру систолічний шум на вер­хівці серця. Поставте діагноз.

А. Ревматизм, ревматичний міокар­дит, поліартрит.

*Б. Реактивний поліартрит.

В. Ювенільний ревматоїдний ар­трит.

Г. Синдром Стілла.

Д. Хвороба Рейтера.

186. У дитини 10 років скарги на болі і припухлість колінних, гомілково-ступневих суглобів. Патологічних змін зі сторони інших органів та систем не виявлено. Через тиждень призначена протизапальна терапія дала позитивний терапевтичний ефект. Про яке захворювання можна говорити?

А. Ювенільний ревматоїдний ар­трит.

Б. Остеохондроз.

В. Ревматизм.

Г. Синдром Рейтера.

*Д. Реактивний артрит.

187. У хлопчика 8 років упродовж 3 тижнів спостерігаються інтермітуюча лихоманка з ознобленням; у фебрильні пе­ріоди наростають прояви поліартриту, появляються плямисто-папульозні ви­сипи на тулубі і обличчі. Тахікардія, тони гучні. Гепатолієнальний синдром. Антибактеріальна терапія протягом 2 тижнів не дала ефекту. Яка найбільш імовірна патологія зумовлює описану картину?

А. Системна склеродермія.

Б. Ревматизм.

В. Сепсис.

*Г. Ювенільний ревматоїдний артрит.

Д. Системний червоний вовчак.

188. У дівчинки 3 років з ревматич­ним захворюванням з'явилися ознаки, що свідчать про ураження очей у ви­гляді увеїту. Для якого захворювання характерне зазначене ускладнення?

А. Ювенільний ревматоїдний ар­трит, суглобово-вісцеральна форма.

Б. Ювенільний ревматоїдний ар­трит, переважно суглобна форма.

В. Системний червоний вовчак.

Г. Дерматоміозит.

Д. Системна склеродермія.

189. Дитина 5 років госпіталізова­на зі скаргами на підвищення температури до 38°С. В анамнезі відміча­ється пікова температура до 40 °С, при огляді - веретеноподібна припухлість пальців і біль у верхній частині груди­ни. Ваш попередній діагноз?

А. Септичний артрит.

Б. Ревматична лихоманка.

В. Токсичний синовіїт.

*Г. Ювенільний ревматоїдний ар­трит.

Д. Остеоартрит.

190. У 12-річної дівчинки, яка хво­ріє на ювенільний ревматоїдний ар­трит із 7 років, хвороба перебігає як олігоартрит І типу. При офтальмоло­гічному обстеженні у дитини виявлений іридоцикліт, у зв’язку з чим при­значені місцеві стероїдні препарати. Терапія ними впродовж 3 місяців була неефективною. Яку лікувальну такти­ку ви оберете:

А. Призначення препаратів золота.

Б. Продовжити місцеву стероїдну терапію.

В. Призначення аспірину у макси­мальній дозі.

*Г. Призначення системних корти­костероїдів.

Д. Призначення хлорохіну чи гідроксихлорохіну.

191. Які з перечисленних нижче рентгенологічних ознак є не характерними для ювенільного ревматоїдного артриту?

А. Остеопороз, дрібнокистозна перебудова

Б. Звуження суглобових щілин, ерозії, анкілоз

В. Порушення росту кісток

Г. Ураження шийного відділу хребта

*Д. Дистрофічні зміни діафізів трубчастих кісток.

192. Для першої рентгенологічної стадії ревматоїдного артриту характерно:

*А. Кісткові елементи суглобів без змін, набряк періартикулярних м’яких тканин, епіфізарний остеопороз.

Б. Епіфізарний остеопороз, наявність незначної деструкції хряща, звуження суглобової щілини.

В. Системний остеопороз, деструкція кістки і хряща (ерозії).

Г. Системний остеопороз, деструкція кістки і хряща, підвивихи і анкілози.

Д. Ознаки артозу дрібних суглобів китиць і стоп.

193. Для третьої рентгенологічної стадії ревматоїдного артриту характерно:

*А. Кісткові елементи суглобів без змін, набряк періартикулярних м’яких тканин, епіфізарний остеопороз.

Б. Епіфізарний остеопороз, наявність незначної деструкції хряща, звуження суглобової щілини.

В. Системний остеопороз, деструкція кістки і хряща, підвивихи і анкілози.

*Г. Системний остеопороз, деструкція кістки і хряща (ерозії).

Д. Ознаки артозу дрібних суглобів китиць і стоп.

194. Для четвертої рентгенологічної стадії ревматоїдного артриту характерно:

*А. Кісткові елементи суглобів без змін, набряк періартикулярних м’яких тканин, епіфізарний остеопороз.

Б. Епіфізарний остеопороз, наявність незначної деструкції хряща, звуження суглобової щілини.

*В. Системний остеопороз, деструкція кістки і хряща, підвивихи і анкілози.

Г. Системний остеопороз, деструкція кістки і хряща (ерозії).

Д. Ознаки артозу дрібних суглобів китиць і стоп.

195. Для другої рентгенологічної стадії ревматоїдного артриту характерно:

А. Кісткові елементи суглобів без змін, набряк періартикулярних м’яких тканин, епіфізарний остеопороз.

Б. Системний остеопороз, деструкція кістки і хряща, підвивихи і анкілози.

В. Епіфізарний остеопороз, наявність незначної деструкції хряща, звуження суглобової щілини.

*Г. Системний остеопороз, деструкція кістки і хряща (ерозії).

Д. Ознаки артозу дрібних суглобів китиць і стоп.

196. “Золотим” стандартом базисної протиревматичної терапії ювенільного ревматоїдного артриту на даний час є:

А. Преднізолон.

Б. Плаквеніл.

В. Препарати золота.

*Г. Метотрексат.

Д. Лейкеран.

197. Який з зазначених нестероїдних протизапальних засобів протипоказаний для використання дітям до 12 років?

*А. Німесулід.

Б. Натрій-діклофенак.

В. Індометацин.

Г. Ібупрофен.

Д. Напроксен.

198. Вкажіть середню терапевтичну дозу натрій-діклофенаку для лікування ювенільного ревматоїдного артриту та інших артропатій:

А. 5-6 мг/кг/добу.

*Б. 2-3 мг/кг/добу.

В. 1-2 мг/кг/добу.

Г. 0,5-1 мг/кг/добу.

Д. 5-10 мг/кг/добу.

199. Вкажіть середню терапевтичну дозу преднізолону для лікування суглобово-вісцеральних форм ювенільного ревматоїдного артриту:





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2168 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.042 с)...