Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теплообмін унаслідок перенесення речовини у газах і рідинах називається конвекцією



Конвекційний теплообмін зумовлює багато природних явищ і процесів. Зокрема, він спричинює утворення вітру. Завдяки конвекції повітря в кімнаті здійснюється її обігрів від системи опалення: потоки теплого повітря, як більш легкого, від радіатора піднімаються вгору, а їх заміщує більш важке холодне повітря; воно, у свою чергу, нагрівається від радіатора, стає теплим і піднімається вгору. Таке постійне переміщення холодного і теплого повітря вирівнює його температуру в різних куточках кімнати.

Променевий теплообмін. Попередні два види передавання тепла передбачали наявність певного середовища і носіїв взаємодії, завдяки яким відбувався теплообмін. У разі теплопровідності — це мікрочастинки (атоми і молекули), з яких складається речовина. Конвекційний теплообмін пояснюється переміщенням холодних і теплих потоків рідин чи газів, які спричинені неоднорідностями густини середовища. Існує проте й такий вид теплообміну, який не потребує наявності середовища. Цей особливий вид теплообміну називається променевим, або тепловим випромінюванням. Воно подібне до світлового випромінювання і за своєю природою нічим від нього не відрізняється, хоча разом з тим має свої специфічні закономірності. За променевого теплообміну передавання теплоти зумовлене перетворенням частини внутрішньої енергії тіла в енергію випромінювання, яка поширюється в просторі і поглинається іншими тілами. Унаслідок поглинання тілом енергії випромінювання відбувається її зворотне перетворення у внутрішню енергію.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 617 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...