Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передавання теплоти від більш нагрітих частин тіла до менш нагрітих, яке веде до вирівнювання температур без перенесення речовини, називається теплопровідністю



Гази. Під час ударів швидкі частинки передають енергію повільнішим частинкам. В такий спосіб тепло розходиться в цілому газі.

Неметалеві тверді тіла та рідини. Частинки тут зв’язані між собою силами притягання. Частинки, що коливаються з найбільшою енергією, передають частину своєї енергії частинкам з меншою енергією. Такий процес передача тепла є повільніший, ніж процес, що проходить в металах.

Метали. В металах існують вільні електрони, що знаходяться в тепловій рівновазі з оточуючими коливаннями атомів. Ці електрони рухаються з великими швидкостями і швидко переносять енергію з однієї частини металу до іншої. При цьому частина енергії передається також внаслідок енергії коливного руху. Все це визначає те, що метали мають найвищу теплопровідність.

Серед металів найкращими провідниками тепла є мідь і срібло. Значно гірше проводять тепло неметалічні тверді тіла: дерево, цегла, тканини, більшість пластмас, папір тощо. Найгіршими провідниками тепла є гази, зокрема повітря – поганий провідник тепла – через низьку теплопровідність захищає людину від холоду в хутряних виробах.

Якщо між прилеглими стінками тіла товщиною ∆х існує різниця температур ∆Т, то внаслідок цього на протязі часу ∆t через тіло передається тепло ∆Q в напрямку спадання температури:

Відношення ∆Т/х означає градієнт температури, який є від’ємний, а ∆Q/∆t – швидкість теплопередачі або потужність (Вт). Ця величина пропорційна до:

- градієнту температури.

- площі поперечного перерізу.

Конвекція. Під час передавання теплоти у рідинах і газах поряд з теплопровідністю відбуваються теплообмінні процеси, що супроводжуються перенесенням речовини. Неоднорідність густини холодних і теплих шарів спричинює виникнення архімедової сили, яка змушує легші теплі шари підніматися вгору, а важчі холодні — опускатися вниз. Такий теплообмін з перенесенням речовини відбувається доти, доки існує різниця температур.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1321 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...