Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Як розслідуються хронічні професійні захворювання?



Якщо захворювання виникло у працівника від постійної дії на нього в умовах ви­робництва шкідливих або небезпечних виробничих умов, то таке захворювання ква­ліфікується як професійне.

Розслідування таких випадків проводиться відповідно до Порядку (постанова КМУ № 1112 від 25.08.2004 р.). Розслідуванню підлягають всі випадки хронічних професій­них захворювань і отруєнь, а також кожний випадок гострого професійного захворю­вання. Усі вперше виявлені випадки хронічних отруєнь або професійних захворювань також піддягають розслідуванню.

Перелік професійних хронічних захворювань затверджено МОЗ. Характер захво­рювання визначає експертна комісія в складі спеціалістів лікувальна - профілактично­го закладу, якому МОЗ надало таке право.

Лікар медичного закладу зобов'язаний протягом 24 годин після звернення хворо­го направити повідомлення за формою П-3 у місцеву санітарно - епідеміологічну стан­цію (СЕС). Представник СЕС разом з роботодавцем і профспілками проводить роз­слідування цього випадку і складає акт розслідування за формою П-4, який є юридич­ним документом. На підставі цього акту визначають оплату листа непрацездатності потерпілого, розмір пенсії (при необхідності). Акт направляють роботодавцю для вжиття відповідних заходів, а також органам МОЗ і органу виконавчої дирекції Фонду соціаль­ного страхування.

Розслідування факту профзахворювання встановлюється на підставі клінічних даних і санітарно-гігієнічної характеристики умов праці, яку складає заклад СЕС.

Реєстрація і облік профзахворювань ведеться у спеціальному журналі підприєм­ства, у Фонді соціального страхування, органах державної санітарно-епідемічної служби й лікувально-профілактичних закладах. Органи санепідемслужби на підставі актів розслідування складають карти обліку профзахворювань за формою П-5, які зберіга­ються в цих службах і МОЗ протягом 45 років.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 226 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...