Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклади кодів видів економічної діяльності



Вид економічної діяльності Код КВЕД (група, клас)
Сільське господарство 01.0
Харчова промисловість 15.0
Видавнича справа 22.0
Оброблення металу 28.0
Виробництво машин та устаткування 29.0
Виробництво транспортного устаткування 35.0
Будівництво 45.0
Дослідження та розробки 73.0
Державне управління 75.0
Освіта 80.0

Стандарти колишнього СРСР (ГОСТ ССБТ) застосовується на території України до їх заміни іншими нормативними актами, якщо вони не суперечать чинному законо ­ давству України.

Вимоги щодо охорони праці регламентуються в Україні також:

- національними стандартами України;

- державними будівельними нормами;

- державними санітарними нормами;

- правилами влаштування електроустановок;

- нормами технічного проектування;

- іншими нормативними документами.

Які нормативні акти діють в межах підприємства?

На основі НПАОП роботодавці мають розробляти й затверджувати власні поло­ження, інструкції або інші нормативні акти, що діють у межах підприємства, органі­зації, установи.

Відповідно з рекомендаціями Держгірпромнагляду і Порядку опрацювання і зат­вердження нормативних актів, до основних нормативних актів, що діють в межах підприємства належать:

> Положення про систему управління охороною праці на підприємстві;

> Положення про службу охорони праці підприємства;

> Положення про комісію з питань охорони праці підприємства;

> Положення про навчання, інструктажі і перевірку знань працівників з питань охорони праці;

> Положення про інструктажі, спеціальне навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки;

> Наказ про порядок атестації робочих місць щодо їх відповідності норматив­ним актом з охорони праці;

> Положення про роботу уповноваженого з питань охорони праці в трудовому колективі;

> Положення про організацію попереднього і періодичного медичного огляду працівників.

> Інструкції з охорони праці для працюючих за професіями і видами робіт;

> Перелік робіт з підвищеною небезпекою;

> Перелік посадових осіб підприємства, які зобов'язані проходити попередню і щорічну перевірку знань з охорони праці;

> Наказ про порядок забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Згідно з Положенням передбачається періодичність перевірки не рідше, ніж один раз на п'ять років, а інструкцій для працюючих за професіями або видами робіт, пов'я­заних з підвищеною небезпекою, - не рідше, ніж один раз на три роки.

1.3. Відповідальність за порушення законодавства

з охорони праці

Яку відповідальність несуть службові особи за порушення законодавства про працю?

Службові особи, які порушили законодавство про працю, правила охорони праці, допустили невиконання зобов'язань за колективними договорами і угодами з спе­ціальних питань та охорони праці або-перешкоджали законній наглядовій діяльності, згідно з існуючим законодавством, можуть притягатися до адміністративної, дисцип­лінарної, матеріальної або кримінальної відповідальності.

Відповідальність несуть працівники, на яких покладено обов'язки виконувати ви­моги з охорони праці, безпеки праці та виробничої санітарії, передбачені КЗпП (ст. 139, 159), законом «Про охорону праці» (гл. VIII, ст. 43,44), правилами внутрішнього трудо­вого розпорядку, що діють на підприємстві та іншими нормативними актами про пра­цю.

Що таке дисциплінарна відповідальність?

Дисциплінарна відповідальність - це догана або звільнення з роботи, якщо ви­черпані усі засоби впливу Підставою до дисциплінарної відповідальності є невиконан­ня своїх службових обов'язків, порушення законодавчих та нормативних актів з охо­рони праці або дії спрямовані на створення перешкод для виконання посадовими осо­бами органів державного нагляду їх повноважень.

Право накладати на винних осіб дисциплінарні стягнення має орган, який корис­тується правом приймати працівників на роботу, або орган вищий за рангом.

Питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності винних службових осіб за порушення з охорони праці можуть порушувати органи державного контролю, спеціалісти служби охорони праці, а також органи прокуратури, зокрема у формі по­дання.

Для застосування дисциплінарного стягнення роботодавець має отримати від по­рушника письмове пояснення. При відмові дати пояснення складається акт за підпи­сом особи, що була свідком цієї відмови.

Дисциплінарна відповідальність застосовується не пізніше, ніж через один місяць з дня виявлення правопорушень і не пізніше шести місяців з дня його виявлення. За кожне правопорушення може встановлюватися лише одне дисциплінарне стягнення, яке оголошується в наказі й повідомляється під розписку працівника.

Роботодавець може замість дисциплінарного стягнення передати справу на розг­ляд трудової комісії.

Що таке адміністративна відповідальність?

Адміністративна відповідальність - це накладання штрафу на службовому особу не пізніше 2-х місяців з дня допущення правопорушення. Рішення про це має бути виконаним не пізніше трьох місяців з дня його прийняття.

Згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення (КАП) і Закону «Про охо­рону праці» адміністративна відповідальність встановлюється за порушення:

> Правил охорони праці в будівництві;

> Санітарно-гігієнічних умов праці;

> Правил пожежної безпеки;

> Правил охорони атмосфери, ґрунтів, надр, лісів, водних ресурсів, рибних ба­гатств;

> Правил безпечної експлуатації та використання транспортних засобів, пра­вил дорожнього руху;

Крім штрафів за учинення адміністративних правопорушень можуть застосовува­тися такі стягнення:

> Оплатне вилучення засобів, що були об'єктом правопорушень;

> Позбавлення спеціального права (права водія);

> Виправні роботи або адміністративний арешт;

Якщо особа вчинила два або більше адміністративних правопорушень, стягнення накладається за кожне правопорушення окремо.

Справи про адміністративні правопорушення розглядають адміністративні комісії при міських, районних і селищних радах, органи державного нагляду з охорони праці, пожежного і санітарного нагляду.

За скоєння правопорушення складається протокол, крім тих правопорушень штраф за які береться на місці скоєння злочину, або розмір штрафу не перевищує трьох нео­податковуваних мінімумів доходів громадян, або особа не хоче оскаржувати адміністративне стягнення. Постанова органу, який розглядав справу про адмінпорушення, може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її винесення.

Штраф має бути сплачений не пізніше 15 днів з дня вручення постанови про стяг­нення штрафу. В разі не своєчасної сплати штрафу постанова надсилається для отри­мання суми штрафу у примусовому порядку.

Контроль за правильним і своєчасним виконанням постанови про адміністративне стягнення здійснюють органи, які винесли цю постанову.

Що таке матеріальна відповідальність?

Матеріальна відповідальність - це відшкодування збитків. Вона може накла­датися на організацію, підприємство, установу за шкоду, заподіяну здоров'я працівни­ка, трудове каліцтво або втрату здоров'я під час виконання службових обов'язків, а також на робітників та службовців - за шкоду заподіяну підприємству під час виконан­ня ними службових обов'язків.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...