Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Для практичних занять. Планування комплексу робіт з метою мінімізації тривалості комплексу робіт при обмеженому обсязі залучених ресурсів



Планування комплексу робіт з метою мінімізації тривалості комплексу робіт при обмеженому обсязі залучених ресурсів

Знайти мінімальну тривалість комплексу робіт (елементного циклу), при якій сумарна потреба у виді ресурсу, що розглядається, не перевищує його існуючий обсяг.

Задача розглядається на прикладі використання трудових ресурсів.

Математична модель задачі:

Цільова функція:

Те →min, (6)

де Те тривалість аналізованого комплексу робіт, дні;

Обмеження задачі:

1) виконання заданих залежностей між операціями (надані у таблиці);

2) інтенсивність споживання ресурсів в і –й операції не змінна, тобто Рі(t)=const;

3) максимальна інтенсивність споживання залучених ресурсів в даному комплексі робіт не повинна перевищувати існуючого обсягу даного ресурсу, тобто:

Рmax £ Vp, (7)

де Vp – обсяг р -го ресурсу.

Таким чином, оптимізація лінійних графіків дозволяє поповнити метод сітьового моделювання процесу вирішенням проблеми оптимального розподілу ресурсів по комплексу робіт (проекту), що аналізується.

Після затвердження варіанту сітьової моделі процесу:

- визначаються терміни завершення окремих етапів комплексу і відповідні контрольні події;

- складається перелік поставок усіх необхідних матеріалів, інструментів та обладнання з визначенням їх термінів.

На цій основі розробляються плани реалізації комплексу робіт у встановлений термін.

Переваги застосування сітьового моделювання процесів

Застосування сітьового моделювання процесу, що аналізується, дає можливість визначити очікувану тривалість усього комплексу робіт не залежно від складності зв’язків між роботами та їх кількістю, виявити залежність робіт між собою та першочерговість їх виконання.

При управлінні комплексом робіт на фазі планування на основі розробленої сітьової моделі процесу, визначаються терміни завершення окремих етапів комплексу і відповідні контрольні події, складається перелік поставок усіх необхідних матеріалів, інструментів та обладнання з визначенням їх термінів. На цій основі розробляються плани реалізації комплексу робіт в установлений термін.

Сітьова модель процесу використовується, також, для управління ходом робіт на фазі регулювання. При цьому постійно аналізується поточний стан процесу, який реалізується в імовірнісних умовах і підданий впливу випадкових факторів. На стадії регулювання, при аналізі процесу, отримана інформація про зміни, що виникли в ході виконання процесу, використовується для необхідних перерахунків і обновлення сітьової моделі. Адаптована сітьова модель процесу дозволяє приймати актуальні управлінські рішення, які сприяють ефективному здійсненню комплексу робіт.

Застосування сітьових моделей в процесі управління дає можливість представити процес, яким управляють, в наочній формі, визначити особливості ситуації, що складається, виявити структуру робіт, проаналізувати взаємозв’язок між виконавцем та роботою, підготувати науково обґрунтований скоординований план виконання усього комплексу робіт, по вирішенню поставленої задачі. Такий план, що засновано на аналізу сітьової моделі та визначенні критичних робіт, дає можливість перерозподіляти ресурси для найбільш ефективного їх використання.

Наочна форма в порівнянні з цифровою та текстовою формами дозволяє графічно представити інформацію, що сприяє найбільш легкому засвоєнню матеріалу. Сітьові графіки, що використовуються при управлінні процесом, заключають в собі не тільки ілюстрацію відповідної цифрової та текстової інформації про керований процес, але й відіграють роль інструменту для вирішення задач управління.

Сітьові моделі відображають імовірнісний характер будь-якого виробництва, що забезпечує більш реальне відображення процесів, що моделюються. Сітьову модель можливо багато разів перераховувати і корегувати в зв’язку з новою інформацією, що надходить, без перебудови початкового варіанту сітьового графіка.

Для розрахунків параметрів та побудови графіків сітьових моделей процесу застосовуються комп’ютерні програми, які дозволяють швидко обробляти великі масиви звітних даних та забезпечити керівництво фірми своєчасною і вичерпною інформацією про фактичний стан робіт, що полегшує коректування прийнятих рішень, допомагає прогнозувати хід виконання робіт на критичному шляху та концентрувати на них увагу менеджерів різних рівнів управління.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 251 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...