Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

В) Дія цивільного законодавства по колу осіб



Громадяни й організації однієї держави можуть знаходитися в цивільних правовідносинах з такими ж особами іншої держави. Це обумовлює необхідність визначення дії цивільного законодавства в залежності від кола учасників правовідносин. Тут необхідно враховувати, що правила, установлені цивільним законодавством України можуть застосовуватися також до відносин, що виникають за участю іноземних громадян чи організацій, осіб без громадянства, з одного боку, а інший, - кожна держава допускає у визначених випадках застосування іноземного закону. Для регулювання відносин за участю іноземного елемента застосовуються колізійні норми, а також спеціальні матеріально-правові норми.

1) Колізійні норми - самі по собі не вирішують питання, а відсилають до тих чи інших норм внутрішнього законодавства.

У складі колізійних норм розрізняють 2 елементи:

обсяг норми (характеристика відносин, до яких вона застосовна) і прив'язка (указівка на закон, що підлягає застосуванню до даного виду відносин).

Критерієм прив'язки є громадянство, місце проживання, місце перебування юридичної особи, місцезнаходження здійснення угоди (ст. ст. 566', 567, 5693, 570, 568, 569 і ін.).

2 ) Спеціальні матеріально-правові норми безпосередньо регулюють цивільні відносини з іноземним елементом.

Це можуть бути норми міжнародних угод або норми внутрішнього законодавства, спеціально призначені для регулювання відносин за участю іноземного елемента. Це регулює міжнародне приватне право.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 218 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...