Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способи безготівкових розрахунків



Спосіб безготівкових розрахунків у широкому розумінні - це економічно і фінансово обумовлений порядок здійснення грошових відносин між постачальником (продавцем) і плат­ником (покупцем). Способи розрахунків визначаються конк­ретними умовами виконання господарськими суб'єктами своїх грошових зобов'язань один перед одним. Різні форми економі­чної організації сфери грошового обороту зумовлюють і різні способи платежу за продукцію.

Спосіб платежу у вузькому розумінні характеризує поря­док списання коштів з рахунків платників.

У сучасній системі безготівкових розрахунків господарські суб'єкти використовують два основних способи платежу:

- перерахування коштів з банківського рахунка на раху­нок одержувача коштів шляхом відповідних записів щодо них;

- зарахування взаємних вимог платника і одержувача коштів. Призначення того чи іншого способу розрахунку полягає в погашенні грошових зобов'язань юридичних і фізичних осіб.

Критерії вибору способу платежу пов'язані з вимогами прискорення самих розрахунків, їх терміновості, зниження витрат на проведення платежів, нормалізації кругообороту коштів, забезпечення безперебійного ходу реалізації (прода­жу) продукції.

В умовах платіжної кризи розширюється практика засто­сування такого неринкового способу розрахунків, як бартерні

угоди, тобто взаємні товарообмінні операції з передачею права власності на товари (натуральний обмін) без грошових розра­хунків. Бартерні операції - це форми натурального заліку взаємних вимог.

У сучасній кризовій економіці України на перший план виходить такий спосіб платежу, як попередня оплата (гроші перераховуються одержувачеві до відвантаження товарів) на відміну від оплати фактично відвантажених товарів і нада­них послуг.

Спосіб попередньої оплати підкреслює аномальність еконо­мічних відносин, що існують у вітчизняній економіці, не дає можливості на ділі оптимізувати економічні інтереси суб'єктів системи безготівкових розрахунків. Порядок попередньої оп­лати товарно-матеріальних цінностей та послуг застосовуєть­ся як санкція відносно неплатоспроможних покупців (несправ­них платників). Нормативними актами (чи договором) перед­бачаються максимальні терміни від дня отримання оплати (як правило, не пізніше 3-х робочих днів), коли продавець (ви­робник) повинен відвантажити (вивезти, надати) оплачені то­вари і послуги покупцеві (замовнику).

Використання способу платежу на основі попередньої оп­лати — це наслідок дисбалансу між товарними і грошовими потоками, монополізму постачальників, нестачі обігових коштів на багатьох підприємствах, зниження платоспроможності. У цих умовах попередня оплата розрахункових документів пев­ним чином дає змогу підтримувати господарський оборот в належному стані. Відзначимо, що в колишній плановій еко­номіці попередня оплата товарно-матеріальних цінностей та послуг заперечувалась; за її проведення до порушників засто­совувались досить жорсткі санкції.

За своїм економічним змістом попередня оплата є своєрід­ною формою примусового безплатного кредиту, який одержує постачальник.

В умовах платіжної кризи зростає значення способу розра­хунків на основі здійснення заліку взаємної заборгованості.

Розрахунки, засновані на заліку взаємозаборгованості плат­ників, - це розрахунки, за якими взаємозобов'язання госпо­дарських суб'єктів один до одного погашаються в рівновели­ких сумах, і лише за різницею здійснюється платіж прямим перерахуванням грошей. Такі розрахунки можуть здійсню­ватися шляхом зарахування зобов'язань між двома платни­ками або групами платників усіх форм власності однієї та різних галузей народного господарства.

При заліку взаємозаборгованості використовуються постій­но діючі та разові зарахування вимог. До постійно діючих належать періодичні розрахунки за сальдо зустрічних вимог. Розрахунки за заліком взаємозаборгованості ведуться на ос­нові угоди між підприємствами; строки і порядок розрахунків погоджуються з установами банків, що обслуговують дані підприємства.

Таким чином, на основі заліку здійснюється взаємне ска­сування грошових зобов'язань між господарськими суб'єкта­ми. Залік взаємної заборгованості у міжнародних розрахун­ках називають клірингом.

Заліки надають можливість скоротити взаємну заборго­ваність господарських суб'єктів і тим самим прискорити роз­рахунки. Однак їх негативна роль у грошово-фінансових відно­синах очевидна. Заліки взаємозаборгованості обмежують обо­рот реальних грошових коштів, що означає ненадходження відповідної суми податків до бюджету.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 298 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...