Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок відкриття і закриття рахунків в установах банків



Порядок відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті регулюється чинним законодавством і нор­мативними документами НБУ, які є обов'язковими для вико­нання усіма господарськими суб'єктами та установами банків.

Для відкриття рахунків підприємства і організації пода­ють до установ банків такі документи:

1) заяву встановленого зразка на відкриття рахунка. Зая­ва підписується керівником та головним бухгалтером підпри­ємства;

2) копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі дер­жавної виконавчої влади, засвідчену нотаріально;

3) документ про створення підприємства, організації (на­каз, рішення, постанова тощо) у формі копії, засвідчений нота­ріально чи органом, який видав наказ (рішення);

4) копію статуту (положення), засвідчену нотаріально. Установа банку, в якій відкривається рахунок, робить відмітку про його відкриття на тому примірнику статуту (положення), на якому стоїть відмітка державних податкових органів, після чого цей примірник повертається власникові рахунка;

5)картку із зразками підписів посадових осіб, що мають право розпоряджатися рахунком і підписувати платіжні та інші розрахункові документи. У картці має бути також зра­зок відбитка печатки підприємства.

Право першого підпису, що наводиться у картці із зразка­ми підписів та відбитком печатки, належить керівникові

підприємства, якому відкривається рахунок, а також службо­вим особам, уповноваженим керівником. Право другого підпи­су належить головному бухгалтеру та уповноваженим осо­бам. Право першого підпису не може бути надано головному бухгалтеру та іншим особам, що мають право другого підпи­су. Право другого підпису не може бути надано особам, які користуються правом першого підпису.

У разі заміни чи доповнення хоча б одного з підписів у банк повинна бути подана нова картка із зразками підписів на всіх осіб, що мають право першого та другого підпису.

Картка із зразками підписів та відбитком печатки подаєть­ся в установу банку в двох примірниках. У картці вказується номер рахунка, а також ідентифікаційний код (номер) влас­ника рахунка, що проставляється на підставі відповідних до­відок статистичних чи податкових органів.

Адреса, вказана у картці із зразками підписів та відбит­ком печатки, має відповідати адресі, вказаній у статуті. Саме ця адреса є юридичною адресою власника рахунка. Про зміну юридичної адреси власник рахунка, крім органу державної реєстрації та податкової адміністрації, зобов'язаний у тижне­вий строк повідомити в письмовій формі установу банку, в якій знаходиться його рахунок.

При відкритті субрахунків для філій та інших відособле­них підрозділів підприємств подаються такі ж документи цих підрозділів, як і для відкриття рахунка підприємства чи органі­зації (крім копії свідоцтва про державну реєстрацію відособ­леного підрозділу). Крім того, подається заява юридичної особи, яка створила відособлений підрозділ, про відкриття субрахунка з визначенням обсягу та характеру операцій, що проводи­тимуться на цих рахунках.

Підприємцям, які здійснюють свою діяльність без створен­ня юридичної особи, розрахунковий та інші рахунки відкри­ваються на їхнє ім'я. Для відкриття цього рахунка в установу банку подаються:

- заява про відкриття рахунка, підписана підприємцем;

- копія свідоцтва про державну реєстрацію підприємця;

- картка із зразком підпису, засвідчена нотаріально.

За довіреністю підприємця, що засвідчена нотаріально, ра­хунком підприємця можуть розпоряджатися інші особи.

Розрахункові рахунки громадянам у національній валюті відкриваються на підставі заяви громадянина; документа, що засвідчує особу (паспорт або документ, що замінює його); дого­вору на відкриття та обслуговування рахунка між установою банку та громадянином; картки із зразком підпису, який по­дається в присутності працівника банку, що відкриває раху­нок, та засвідчується цим працівником і головним бухгалте­ром банку.

Розрахунковий рахунок громадянина закривається на підставі його заяви, у разі смерті та в інших випадках, перед­бачених чинним законодавством.

Для відкриття розрахункового рахунка в іноземній валюті юридична особа надає уповноваженому банку ті ж документи, що і для відкриття розрахункового рахунка в національній ва­люті. У разі, якщо розрахунковий рахунок в іноземній валюті відкривається в тому ж банку, де відкрито рахунок у націо­нальній валюті, подання відповідних документів не обов'язкове.

Фізичні особи можуть відкривати анонімні рахунки в іно­земній валюті.

У разі переоформлення рахунка у зв'язку з реорганізацією підприємства (злиття, приєднання, поділ, перетворення, виді­лення) подаються такі ж документи, як і при відкритті банків­ського рахунка. У разі зміни найменування в установу банку подається заява власника рахунка, нова копія свідоцтва про державну реєстрацію та зміни до установчих документів, офор­млені належним чином. Нова копія свідоцтва про реєстрацію має бути подана установі банку протягом трьох днів з дня видачі свідоцтва.

Розрахункові та поточні рахунки закриваються в устано­вах банку на підставі заяви власника рахунка; рішення орга­ну, на який законом покладено функції щодо ліквідації або реорганізації підприємства; рішення суду про ліквідацію підприємства чи визнання його банкрутом. Закриття банківського рахунка можливе на інших підставах, передбачених чинним законодавством України чи договором між устано­вою банку та власником рахунка.

У разі закриття рахунка його власник у заяві вказує, що після відкриття рахунка в іншому банку він повідомить но­мер цього рахунка для перерахування залишків коштів з по­переднього банку або коштів, які в майбутньому надходитимуть на його ім'я. Після цього власникові рахунка надається довідка про закриття рахунка з переліком заборгованості влас­ника рахунка, а також у триденний строк закривається раху­нок та посилається повідомлення в податкову адміністрацію про його закриття.

Банк, у який власник рахунка перейшов на обслуговуван­ня, повідомляє банк, у якому рахунок закрито, та відповідні податкові органи про дату відкриття рахунка.

Залишки коштів мають бути перераховані банку, в який власник рахунка перейшов на обслуговування, протягом 3 днів після отримання повідомлення про відкриття нового рахун­ка. При надходженні коштів на ім'я власника рахунка в май­бутньому вони перераховуються на новий рахунок не пізніше наступного дня.

Усі ці процедури мають важливе значення у зв'язку з тим, що у вітчизняній економіці набула поширення практика, коли суб'єкти підприємницької діяльності, припинивши свою діяльність і не погасивши заборгованості перед бюджетом, реєст­рують нові підприємства (фірми) і відкривають нові розрахун­кові рахунки. Необхідно зробити жорсткішою процедуру реєст­рації суб'єктів підприємницької діяльності, які були зареєстро­вані раніше і не погасили заборгованості перед бюджетом.

Закриття банківського рахунка можливе при прийнятті рішення про ліквідацію банку або з дня опублікування в офі­ційному друкованому органі Верховної Ради чи Кабінету Міністрів України оголошення про порушення справи про бан­крутство банку. Власник рахунка у цьому разі відкриває роз­рахунковий рахунок в іншому банку на підставі довідки про припинення операцій на кореспондентському рахунка банку, що ліквідовується, яка надається відповідним обласним управ­лінням НБУ.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 383 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...