Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ознаки платіжності грошових білетів і монети НБУ



Ознаки і правила визначення платіжності грошових білетів (банкнот) і монет НБУ встановлені додатком №1 до Порядку ведення касових операцій у народному господарстві України. НБУ веде постійну роботу щодо вдосконалення виготовлення та використання грошей в обігу, вилучення зношених паперо­вих грошей для подальшої їх утилізації. Установи Національ­ного банку і комерційних банків повинні стежити за тим, щоб гроші, які перебувають в обігу, були чистими і якісними.

Слід підкреслити, що в будь-якому суспільстві завжди гос­тро стоїть проблема недопущення у грошовий обіг фальшивих банкнот, адже фальшиві гроші підривають стабільність моне­тарної системи держави.

Платіжними вважаються банкноти НБУ, щодо справжності яких не виникає сумнівів, які зберегли свої геометричні розміри, не мають слідів навмисного псування (наприклад домальовування, додруковування і наклейки, що змінюють вартість банк­ноти тощо).

Банкноти НБУ, достовірність яких не виникає жодних сумнівів, повинні прийматись без обмежень для оплати та об­міну, навіть якщо на них є такі пошкодження: плями у будь-якому місці банкноти, написи, надриви; протерті та природно зношені купюри, від яких залишилося не менше ніж 3/4 їх початкового розміру та на яких видно номінал, літери серії та один номер; порвані, надірвані і склеєні, якщо окремі частини банкноти безперечно належать тій же банкноті і на них збе­реглися серія та номер. Банкноти з переліченими дефектами вважаються зношеними і повинні вилучатися банками з обігу.

Підприємства, установи, організації, товариства не повинні приймати, але банки повинні обмінювати банкноти, від яких залишилося не менше ніж 3/4 їх початкового розміру, але більше половини; пошкоджені вогнем або водою, у яких немає захис­ної стрічки, але на яких видно номінал, серію, номер; на яких залишився фіксований водяний знак.

Банкноти, які викликають сумнів у їх справжності, при­ймаються на експертизу.

Монети приймаються до платежу та обміну, якщо не вини­кає сумнівів з приводу їх платіжності і якщо на них зберегли­ся зображення малого герба України — тризуба та цифри, що засвідчують вартість монети. Платіжні, але не придатні для обміну монети — деформовані, такі, що були під дією різних реагентів, вогню тощо, здаються до кас установ банків і вилуча­ються з обігу. Монети, на яких зображення малого герба Украї­ни і цифра, що засвідчує вартість монети, не збереглися, є непла­тіжними і не приймаються для оплати та обміну.

Банки, підприємства, господарські організації, суб'єкти підприємницької діяльності повинні суворо виконувати ви­моги Національного банку щодо визначення платіжності і мож­ливості приймняття зношеної готівки. їхні керівники несуть персональну відповідальність за порушення цих вимог.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 573 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...