Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

НА-4 «Інвентаризаційний опис об'єктів права інтелек­туальної власності у складі нематеріальних активів»



«Акт введення в господарський оборот об'єкта права ін­телектуальної власності у складі нематеріальних активів» (ф. НА-1) застосовується підприємствами, установами та орга­нізаціями незалежно від форм власності для оформлення опе­рацій із введення в господарський оборот і використання окремих придбаних (створених) об'єктів права інтелектуальної власності.

Акт складається в одному примірнику на кожний окремий об'єкт приймальною комісією, призначеною наказом (розпоря­дженням) власника або уповноваженого органу (посадової осо­би), який здійснює керівництво підприємством про прийняття цього об'єкта в експлуатацію.

Акт заповнюється в одному примірнику на основі техніч­ної, науково-технічної та іншої документації (ліцензійний до­говір, авторський договір, патент тощо), підписується голо­вою та членами комісії, особою, відповідальною за прийняття для використання об'єкта права інтелектуальної власності. В акті наводиться характеристика такого об'єкта, яка містить докладний його опис і порядок використання, особливо­сті і переваги, зазначаються основні якісні та кількісні показ­ники об'єкта права інтелектуальної власності. Оформлений акт підписується головним бухгалтером та затверджу­ється керівником підприємства чи особою, на те уповнова­женою.

Інвентарна картка обліку об'єкта права інтелектуаль­ної власності у складі нематеріальних активів» (ф. НА-2)застосовується для аналітичного обліку об'єктів права інтелек­туальної власності, а також для аналітичного обліку групи од­нотипних за призначенням та умовами використання об'єктів, що надійшли в одному календарному місяці та одній відпові­дальній за їх використання особі. Інвентарна картка ведеться в бухгалтерії на кожний об'єкт чи групу об'єктів права інтелек­туальної власності, заповнюється в одному примірнику на ос­нові «Акта введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних акти­вів» (ф. НА-1).

Підставою для відміток в інвентарній картці про вибуття об'єкта права інтелектуальної власності є «Акт вибуття (лікві­дації) об'єкта права інтелектуальної власності у складі нема­теріальних активів» (ф. НА-3).

«Акт вибуття (ліквідації) об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів» (ф. НА-3) за­стосовується для оформлення вибуття нематеріальних активів при їх списанні (ліквідації). Акт складається у двох примірни­ках комісією, призначеною наказом (розпорядженням) власни­ка або уповноваженого органу (посадової особи), який здійс­нює керівництво підприємством, підписується головою та членами комісії, особою, що була відповідальною за викорис­тання об'єкта права інтелектуальної власності, затверджується керівником підприємства (організації) чи особою, на те упов­новаженою.

Перший примірник акта передається до бухгалтерії, другий залишається у особи, що була відповідальною за використання об'єкта права інтелектуальної власності.

Для обліку витрат, пов'язаних з надходження нематеріальних активів призначений субрахунок 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів».

Нематеріальні активи списуються з балансу в разі його вибут­тя або внаслідок продажу, безоплатної передачі, списання в ре­зультаті морального та фізичного зносу чи неможливості отри­мання економічних вигод від їх використання.

Облік типових операцій з нематеріальними активами наведе­ний у табл. 13.1.

Таблиця 13.1





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 504 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...