Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обладнання зорових ЗНО. Вибір форми і фарбування, підбір світлотехнічних апаратів і джерел світла



Вихідними даними для обладнання зорових ЗНО є:

- задана дальність видимості;

- умови освітленості;

- особливості фона, на якому проектується маяк;

- фотометричні властивості матеріалів, якими покритий маяк зовні.

Першим, із чого починають обладнувати маяк, це вибір форми і фарбування.

При виборі форми варто завжди мати на увазі, що з більших відстаней дрібні деталі спорудження не розрізняються, а контури спотворюються. Для маяків найбільш доцільна вежа циліндрична або призматична. Для навігаційних знаків - щити циліндричних, трикутних, трапецієподібної форм.

Фарбування вибирається таким чином, щоб створити яскравий контраст між фоном і маяком. Колірний контраст, як видиме розходження кольору об'єкта на даному фоні, має значення на відстані 2- 4 км від маяка. На більшій відстані основним є яскравий контраст.

Фарбування веж повинно бути, як правило, однокольорове.

Наступним устаткуванням маяка є вибір світлооптичного апарата.

Світлооптичні апарати бувають кругової дії, секторні, створні. По джерелу світла електричні і ацетиленові. Світлооптичний апарат містить у собі джерело харчування, оптичну систему (лінзу), світлофільтр (якщо вогонь кольоровий), проблискову апаратуру.

При виборі кольору й характеру вогню враховуються яскравість фона, колір і характер вогнів, розташованих поруч зі ЗНО. Варто мати на увазі, що з більших відстаней і при погіршенні видимості, тривалість проблиску може здатися менше, ніж вона є в дійсності.

Як джерела харчування застосовуються електричні лампи накалювання (лампи морські маякові), газорозрядні лампи (трубки) і ацетиленові пальники.

Лампи морські маякові розраховані на напругу харчування 110, 32, 12, 6 В, потужністю від 3 до 1000 Вт.

При виборі лампи накалювання варто домагатися, щоб розміри тіла накалювання відповідали діаметру шийки каустики даного світлооптичного апарата лінзи даного світлооптичного апарата. Невідповідність цих параметрів викличе неповне світіння поверхні лінзи і зменшить дальність видимості вогню.

Лампи варто міняти по витіканню корисного терміну служби, тобто коли зменшується світловий потік на 20% від первісного.

Газорозрядні лампи мають наступні переваги перед лампами накалювання:

- більше високий ККД;

- значно більший термін служби;

- випромінювання газорозрядної лампи практично безінерційно, така лампа може давати спалах більшої потужності і тривалості, а також яскравість, значно більшу, ніж лампи накалювання.

Ацетиленові пальники відкритого полум'я класифікуються по обсягу витрати газу (у літрах) у годину при постійному горінні і тиску газу на виході 100 мм водяного стовпа.

Для забезпечення необхідної дальності видимості джерело світла у світлооптичному апараті повиненно бути встановленно точно у фокусі лінзи.

__________





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 329 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...