Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні типи токарних верстатів



За класифікацією група токарних верстатів поділяється на 9 підгруп (типів):

· Автомати і напівавтомати одношпиндельні;

· Автомати і напівавтомати багатошпиндельні

· Револьверні;

· Центрувально-відрізні;

· Карусельні;

· Токарні і лобові;

· Багаторізцеві;

· Спеціалізовані;

· Різні.

Свердлильні верста́ти — металорізальні верстати, призначені для свердління глухих і наскрізних отворів, розсвердлювання,зенкування, розгортання, розточування і нарізування різьби. Основними формоутворюючими рухами при свердлувальних операціях є головний рух (обертальний) v і рух подачі s шпинделя верстата. Кінематичні ланцюги, що здійснюють ці рухи, мають самостійні органи налаштування iv і is, за допомогою яких встановлюються необхідна частота обертання інструменту і його подача.

Свердлувальні верстати поділяють на вертикально-свердлувальні настільні і колонні, радіально-свердлувальні, для глибокого свердління, центруючі і багатошпиндельні. Настільні верстати призначені для свердління отворів в сталевих деталях (σв = 500 — 600 МПа) найбільшого умовного діаметра 3, 6, 12 і 16 мм, вертикально-свердлувальні і радіально-свердлувальні верстати — для свердління отворів діаметром 18, 25, 35, 50 і 75 мм. Виліт радіально-свердлувальних верстатів становить 1300 — 2000 мм.

У вертикально-свердлувальному верстаті головним рухом є обертання шпинделя з закріпленим у ньому інструментом, а рух подачі — вертикальне переміщення шпинделя. Заготовку встановлюють на столі верстата або на фундаментну плиту, причому співвісність отвору заготовки і шпинделя досягається переміщенням заготовки.

Фре́зерний верста́т — металообробний верстат призначений для обробки фрезою плоских і фасонних поверхонь, тіл обертання, зубчастих коліс та інших заготовок. Деталь, закріплена на столі, робить поступальний рух (криволінійний або прямолінійний), при цьому фреза робить обертовий рух. Керування металорізальним верстатом здійснюється вручну, механічно або автоматично за допомогою системи ЧПК.

Фрезерні верстати поділяють на 6 видів:

· універсально-фрезерний верстат,

· горизонтально-фрезерний верстат,

· широкоуніверсальний фрезерний верстат,

· вертикальний консольно-фрезерний верстат,

· вертикально- і горизонтально-фрезерний безконсольний верстат,

· поздовжно-фрезерний верстат.

Універсально-фрезерний верстат — це металорізальний верстат із горизонтальним розташуванням шпинделя, призначений для роботи з різними типами фрез. Цей фрезерний верстат використовується для обробки вертикальних і горизонтальних фасонних і гвинтових поверхонь, пазів і кутів. У горизонтальній площині верстат має поворотний стіл, що дозволяє фрезерувати гвинтові канавки.

Горизонтально-фрезерний верстат відрізняється від універсально-фрезерного відсутністю поворотного механізму.

Широкоуніверсальний фрезерний верстат — це металорізальний верстат, який має додаткову шпиндельну головку. Її можна повертати під будь-яким кутом у двох взаємно перпендикулярних площинах. Для більшої ефективності на поворотній головці монтують накладну фрезерну головку. З її допомогою можна обробляти на верстаті деталі складної форми не лише фрезеруванням, але і свердлінням, зенкеруванням, розточуванням і т. д.

Вертикальний консольно-фрезерний верстат — металорізальний верстат з вертикально розташованим шпинделем. У деяких моделях верстатів допускається зсув уздовж своєї осі й поворот навколо горизонтальної осі, розширюючи тим самим технологічні можливості верстата.

Вертикально- і горизонтально-фрезерний безконсольний верстат призначений для обробки різних поверхонь, а також пазів у великогабаритних деталях. У цих верстатах відсутня консоль, а полози та стіл переміщаються по напрямних станини, встановлених на фундамент.

Поздовжньо-фрезерний верстат — металорізальний верстат, який використовується для обробки великогабаритних заготовок. Обробка здійснюється, головним чином, торцевою фрезою, також є можливість обробки циліндричними, кінцевими, дисковими та фасонними фрезами.

Повздовжньо-стругальні верстати призначені для утворення плоских поверхонь на заготовках, які або неможливо, або незручно обробляти на фрезерних верстатах. Повздовжньо-стругальні верстати застосовуються на заводах середнього та важкого машинобудування в умовах індивідуального та мілкосерійного виробництва, а також в ремонтних цехах. На даних верстатах можна проводити чорнове та чистове стругання, а також фінішне стругання поверхонь з високою точністю та чистотою.

Заготовка, яка підлягає обробці закріплюється на столі верстаті, який робить зворотно-поступальний рух біля нерухомого різцового супорта. Стружка знімається нерухомим різцем (або різцями) лише при робочому ході столу - хід уперед. Подача різця відбувається на кожен крок зазвичай під час реверсування столу зі зворотного ходу на робочий, т.т. перед початком робочого ходу столу.

В наслідок обробки на повздовжньо-стругальних верстатах отримуються дуже точні поверхні, які піддаються пришабровуванню легше, ніж фрезеровані поверхні.

Повздовжньо-стругальні верстати характеризуються найбільшою довжиною (хід столу) та найбільшою шириною стругання, а також найбільшою висотою підйому поперечини (траверси) з супортами: від цих величин залежать найбільші розміри заготовок, які можна оброблювати на даному верстаті.

В залежності від устрою поперечини розрізняють двостоєчні верстати, у яких поперечина підтримується двома стійками, та одностоєчні.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1759 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...