Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виникнення права приватної власності за договорами про реалізацію майна 3 страница



Можна припустити, що укладаючи договір дарування з покладенням на обдаровуваного обов’язку на користь третьої особи, дарувальник тим самим обтяжує обдаровуваного майновим обов’язком, який сам дарувальник має перед цією третьою особою. Такий договір часом укладається з метою приховати інший правочин, тому він може бути визнаний недійсним як удаваний правочин (ст. 235 ЦК).

Сторонами у договорі дарування можуть бути фізичні особи, юридичні особи, держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальна громада.

Укладення договорів дарування між громадянами має здійснюватися з додержанням загальних правил цивільного законодавства про їх дієздатність. Крім того, законодавець встановлює додаткові гарантії захисту осіб, які перебувають під опікою або піклуванням. Виходячи з інтересів дітей та осіб, над якими встановлена опіка чи піклування, у п. 2 ст. 720 ЦК зазначається, що батьки (усиновлювачі), опікуни не мають права дарувати майно дітей, підопічних. Але вони мають право від імені осіб, над якими встановлена опіка чи піклування, приймати майно у подарунок, а піклувальники над неповнолітніми – давати згоду на прийняття дарунка. Батьки, опікуни та піклувальники можуть відмовитись від пропозиції прийняти дарунок, якщо вона не відповідає інтересам підопічного [159, c.620].

Предметом договору дарування (дарунком) можуть бути рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери а також нерухомі речі. Новий ЦК передбачає, що дарунком можуть бути й майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому (п. 2 ст. 718 ЦК). Оскільки майно, що передається за договором дарування, відчужується дарувальником у власність іншої особи (обдаровуваного), воно повинно бути власністю дарувальника. Звичайно, при даруванні необхідно також додержуватись і спеціальних правил, встановлених для набуття права власності громадянами на окремі види майна (наприклад, об’єкти, обмежено оборотоздатні).

Особливістю нормативної регламентації договору дарування є також визначення моменту виникнення у набувача (обдаровуваного) права власності на подаровану річ. За загальним правилом, закріпленим у п. 1 ст. 722 ЦК, право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття, тобто з моменту, коли обдаровуваний своєю поведінкою підтвердив свою згоду на прийняття дарунка від дарувальника. Якщо дарунок було направлено обдаровуваному шляхом передачі його організації транспорту, зв’язку або іншій особі для вручення його обдаровуваному, але без попередньої згоди останнього, то дарунок вважається прийнятим, якщо обдаровуваний негайно не заявить про відмову від його прийняття. Прийняття обдаровуваним документів, які посвідчують право власності на річ, інших документів, які посвідчують належність дарувальникові предмета договору, або символів речі (ключів, макетів тощо) є прийняттям дарунка.

Прийняття дарунка фізичною особою (обдаровуваним) означає одночасно, що вона виразила свою волю на укладання договору дарування і на перехід до неї права приватної власності на подаровану річ (пункти 3 і 4 ст. 722 ЦК).

8. Право приватної власності на будь-яке майно може виникнути у громадян раніше моменту повної його сплати. Таким новим видом договорів, що дістав закріплення в новому ЦК, є договір ренти. Він є новим для системи цивільно-правових договорів, спрямованих на набуття права приватної власності фізичних або юридичних осіб, оскільки вперше в українському законодавстві передбачено відчуження будь-якого майна однією особою під зобов’язання іншої особи щодо сплати періодичних рентних платежів.

Згідно зі п. 1 ст. 731 ЦК, за договором ренти одна сторона (одержувач ренти) передає другій стороні (платникові ренти) у власність майно, а платник ренти взамін цього зобов’язується періодично виплачувати одержувачеві ренту у формі певної грошової суми або в іншій формі.

Договір ренти належить до договорів, що передбачають перехід права власності на майно, але разом з тим він істотно відрізняється від інших договорів про реалізацію майна.

Сторонами у договорі ренти—одержувачем і платником ренти — можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Якщо платником ренти у цьому договорі виступає громадянин (фізична особа), то у нього виникає право приватної власності на одержане майно. Згідно зі ст. 734 ЦК, договором ренти може бути встановлено, що одержувач ренти передає майно у власність платника ренти за плату або безоплатно. Якщо договором ренти встановлено, що одержувач ренти передає майно у власність платника ренти за плату, то до відносин сторін щодо передання майна застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, а якщо майно передається безоплатно, – положення про договір дарування, якщо це не суперечить суті договору ренти.

ЦК України не містить окремих положень щодо моменту набуття платником ренти права власності на майно, одержане від власника (одержувача ренти) за плату або безоплатно. Закон вимагає лише письмової форми договору, посвідченого нотаріально, і державної реєстрації договору про передачу нерухомого майна під виплату ренти (ст. 732 ЦК). Отже, момент набуття платником ренти права власності на майно визначається за загальними правилами, передбаченими статтею 334 ЦК.

На думку А. Домбругової, на відміну від договору купівлі-продажу, договір ренти характеризується деякою невизначеністю щодо еквівалентності зустрічних задоволень—адже згідно з положеннями ч. 2 ст. 731 ЦК у договорі ренти може бути встановлено обов’язок виплачувати ренту як протягом певного строку, так і безстроково, а у останньому випадку для кожної із сторін завжди існує ризик, що надане нею виявиться більшим за отримане взамін зустрічне задоволення. До того ж, рентні відносини характеризуються тривалістю існування й періодичністю виплат – рента ніколи не буває разовою [160, c.14]. На відміну від договору довічного утримання, за яким набувач не має права до смерті відчужувувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за цим договором, за договором ренти платник ренти має право відчужувати майно за згодою одержувача ренти. У разі відчуження нерухомого майна іншій особі до неї переходять обов’язки платника ренти (п. 2 ст. 735 ЦК).

Залежно від того, чи передане майно під виплату безстрокової або строкової ренти, в законі визначено положення щодо ризику випадкового знищення або випадкового пошкодження майна, переданого набувачеві у власність. Так, за ст. 742 ЦК, ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження майна, переданого безоплатно під виплату безстрокової ренти, несе платник ренти. В цьому разі платник має право вимагати відповідно припинення зобов’язання щодо виплати ренти або зміни умов її виплати. У разі випадкового знищення або випадкового пошкодження майна, переданого під виплату ренти на певний строк, платник ренти не звільняється від обов’язку виплачувати її до закінчення строку виплати ренти на умовах, встановлених договором ренти.

За договором ренти, її платник замість одержаного у власність майна зобов’язується періодично виплачувати одержувачеві ренту у формі певної грошової суми, або в іншій формі. Цей обов’язок конкретизується у ст. 737 ЦК: рента може виплачуватися у грошовій формі або шляхом передання речей, виконання робіт або надання послуг [161, c.14]. Форма та розмір виплати ренти встановлюються договором. Якщо одержувач ренти передав у власність платника ренти грошову суму, розмір ренти встановлюється у розмірі облікової ставки Національного банку України, якщо більший розмір не встановлений договором ренти. Розмір ренти в цьому разі змінюється відповідно до зміни розміру облікової ставки Національного банку України, якщо інше не встановлено договором.

Рента, яка виплачується платником у грошовій формі чи шляхом передання певних речей в натурі, переходить у власність одержувача ренти. Якщо одержувачем ренти є фізична особа, то у неї виникає право приватної власності на грошові суми або конкретну річ (майно). Отже, договір ренти є також підставою для набуття громадянами права приватної власності на гроші або інше майно.

9. Серед договорів, які зумовлюють перехід права приватної власності до громадянина – набувача майна, певне місце має зайняти спадковий договір. Це новий для нашої правової системи цивільно-правовий договір, оскільки він не був передбачений ні Цивільним кодексом УРСР 1922 р., ні Цивільним кодексом УРСР 1963 р., ні іншими законодавчими актами в галузі регулювання спадкових відносин.

Згідно зі ст. 1302 нового ЦК України, за спадковим договором, одна сторона (набувач) зобов’язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і в разі його смерті набуває право власності на майно відчужувача. Оскільки цей договір виступає регулятором спадкових відносин і вміщений у Книзі шостій ЦК ‘’Спадкове право’’, відчужувачами у спадковому договорі може бути окремий громадянин, подружжя або один із подружжя, які завдяки цьому договору здійснюють право розпорядження своїм приватним майном. Набувачем у спадковому договорі може бути фізична або юридична особа (ст. 1303 ЦК). Отже, коли набувачем у спадковому договорі виступає фізична особа, вона після смерті відчужувача набуває право приватної власності на майно відчужувача.

Як вважає С.В.Мазуренко, на перший погляд, це договір про передачу майна у власність. Однак, проти такого висновку свідчить та обставина, що відчужувач не передає майно, а воно переходить до набувача після смерті відчужувача. Іншими словами, тут має місце своєрідне ‘’здвоєння’’ мети: якщо відчужувач має намір зобов’язати набувача до вчинення певних дій, то набувач має метою отримати право власності на майно відчужувача після смерті останнього. Тому, на думку автора, спадковий договір не належить до жодної із запропонованих в літературі груп договорів, а є за своєю сутністю ‘’нетиповим договором’’ цивільного права. Висновок, який робить автор при з’ясуванні юридичної природи спадкового договору, полягає в тому, що в даних відносинах об’єднанні два договори: 1) договір про виконання дій набувачем, що породжує відповідні зобов’язання, змістом яких є дії набувача; 2) договір про передачу права власності на майно відчужувача після його смерті [162, c.83, 90].

Однак, слід, зауважити, що і за спадковим договором відбувається передача майна набувачеві у його власність, і хоча ці дії здійснює вже не відчужувач, а інші особи (один із подружжя, спадкоємці тощо) після смерті відчужувача, набувач стає власником відчуженого на його користь майна. Крім того, не можна погодитись зі штучним поєднанням (а фактично — роз’єднанням) в одному спадковому договорі двох різних договорів, як вважає С.В.Мазуренко, оскільки у ньому органічно поєднуються взаємні права та обов’язки сторін спадкового договору як єдиного цілого.

Отже, спадковий договір є близьким до групи розглянутих вище цивільно-правових договорів, які безпосередньо спрямовані на набуття громадянами права приватної власності на спадкове майно.

3.2. Набуття громадянами права приватної власності за окремими видами цивільно-правових договорів про виконання робіт і надання послуг

1. Крім договорів, які безпосередньо спрямовані на виникнення права приватної власності у набувача майна – громадянина (договорів про реалізацію майна), громадяни можуть набувати право власності на майно і в результаті укладення та виконання окремих видів цивільно-правових договорів про виконання робіт і надання послуг. Зокрема, право приватної власності у фізичної особи – замовника на новостворений об’єкт може виникнути і на основі договору підряду.

Згідно з пунктами 1 і 2 ст. 837 ЦК, за договором підряду, одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Наведене визначення договору підряду дає підстави виділити дві істотні ознаки цього типу договорів про виконання робіт. По-перше, договір підряду укладається на виготовлення або переробку (обробку, ремонт речі тощо) або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. Передаючи замовникові річ, виготовлену за договором підряду, підрядник передає і права на неї. За цією ознакою договори підряду відрізняються від договорів про надання послуг, за якими послуга не виступає у вигляді певного об’єктивованого результату, а надається і споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (п. 1 ст. 901 ЦК). По-друге, спільною для підрядних договорів ознакою, за якою підрядник несе ризик випадкової загибелі предмета підряду або неможливості закінчення роботи. Ризик підрядника полягає у тому, що коли предмет договору підряду до здачі його замовникові був випадково знищений або закінчення роботи стало неможливим без вини сторін, підрядник не має права вимагати плати за виконану роботу (ч. 1 п. 1 ст. 855 ЦК).

Істотною умовою договору підряду, як і будь-якого цивільно-правового договору, є умова щодо предмета договору, його кількісних, якісних та інших показників. При погодженні цієї умови враховуються не лише побажання (вказівки) замовника, але й спеціальні вимоги до предмета договору, якщо вони передбачені стандартами, технічними умовами, іншими регламентами.

Умова щодо предмета договору підряду з’ясовується ціною виконуваної роботи. За ст. 843 ЦК, у договорі підряду визначається або конкретна ціна роботи, або способи її визначення. Якщо у договорі не встановлено ціну роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами. Ціна роботи в договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу. Ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі, який може бути приблизним або твердим. Вважається, що кошторис є твердим, якщо інше не встановлено договором. Якщо робота виконується згідно з кошторисом, складеного підрядником, кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту підтвердження його замовником (пункти 1 і 2 ст. 844 ЦК).

За загальним правилом, підрядник зобов’язується виконати роботу, визначену договором підряду, зі свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором. При цьому підрядник відповідає за неналежну якість наданих ним матеріалу та устаткування, а також за надання матеріалів або устаткування, обтяжених правами третіх осіб. Якщо робота виконується частково або у повному обсязі з матеріалу замовника, підрядник відповідає за неправильне використання цього матеріалу. Підрядник повинен надавати замовникові звіти про використання матеріалу та повернути його залишок (ст. 839, п. 1 ст. 840 ЦК). До моменту використання матеріалів та обладнання у виконуваній роботі їх власниками залишаються: підрядник – щодо наданих ним матеріалів та обладнання, замовник – щодо наданих ним підрядникові матеріалів та обладнання.

Оскільки предметом цього дослідження є з’ясування питань виникнення права власності на новостворену річ за договором підряду, виникає потреба визначити, хто із контрагентів цього договору повинен визнаватись її власником до моменту передачі замовникові. Як вірно підкреслюють М.І.Брагінський і В.В.Вітрянський, із самої природи підряду випливає, що власником новоствореної речі до передання її замовникові за загальним правилом визнається саме підрядник. Тому об’єктом стягнення за боргами підрядника може стати і річ, яку він виготовив за договором із замовником незалежно від того, що замовник уже оплатив вартість цієї речі. Так само з моменту передачі замовникові виготовленої речі вона може стати об’єктом стягнення за боргами замовника, незалежно від того, чи оплатив він вартість виготовленої речі повністю чи тільки частково [163, c.47-48].

Питання щодо моменту виникнення у замовника права власності на новостворену річ пов’язано з визначенням строків виконання підрядником своїх обов’язків за договором підряду і порядку здачі—приймання результатів роботи, виконаної підрядником. Згідно зі ст. 846 ЦК, строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду. Якщо вони не встановлені у договорі, підрядник зобов’язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов’язання, характеру та обсягів роботи і звичаїв ділового обороту.

Звичайно, при передачі підрядником замовникові предмета підряду (виготовленої речі) цей предмет має бути оцінений з точки зору його відповідності за якістю умовам договору. Згідно зі ст. 857 ЦК робота, виконана підрядником, має відповідати умовам договору підряду, а в разі їх відсутності або неповноти – вимогам, що, звичайно, ставляться до роботи відповідного характеру. Виконана робота повинна відповідати якості, визначеній у договорі, або вимогам, що, звичайно, ставляться, на момент передання її замовникові. Результат роботи в межах розумного строку має бути придатним для використання відповідно до договору підряду або для звичайного використання роботи такого характеру.

Аналіз норм, які закріплені у статтях 720 і 753 ЦК РФ і регулюють приймання замовником робіт, виконаних підрядником, дав підстави О.Ломідзе та Е.Ломідзе зробити висновок про те, що законодавець типовим результатом завершення взаємодії підрядника і замовника вважає

передачу результату шляхом вручення його замовникові [164, c.48]. Як і ЦК РФ, так і ЦК України (ст. 853 і ст. 882) регулюють порядок передання підрядником та прийняття замовником результатів роботи, виконаної за договором підряду. З моментом прийняття замовником виготовленої підрядником нової речі закон і пов’язує момент виникнення у замовника – громадянина права приватної власності на цю річ. Хоч у законі такого висновку прямо не зазначено, проте його можна вивести із правила, закріпленого у п. 6 ст. 653 ЦК: “Якщо ухилення замовника від прийняття виконаної роботи спричинило зміну строку здачі роботи, вважається, що право власності на виготовлену (перероблену) річ перейшло до замовника у момент, коли мало відбутися її передання”.

Прийняття речі, виготовленої підрядником за договором підряду, є не лише правом, але й обов’язком замовника. Приступити до прийому результату виконаних робіт замовник може, як правило, лише одержавши від підрядника повідомлення про готовність результату до здачі. За ст. 853 ЦК, замовник повинен прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи або недоліки у виконаній роботі. Замовник який прийняв роботу без перевірки, позбавляється права посилатися на недоліки роботи, які могли бути встановлені при звичайному способі її прийняття (явні недоліки). Особливий порядок встановлено для т.зв. “прихованих недоліків”. Під ними розуміють відступи від умов договору або інші недоліки, які не могли бути встановлені при звичайному способі прийняття результату роботи. До них прирівнюються і такі недоліки, які умисно були приховані підрядником. Посилатись на приховані недоліки замовник може і протягом певного часу після прийняття роботи (в розумний строк), але при умові негайного повідомлення про це підрядника.

Якщо замовник протягом одного місяця ухиляється від прийняття виконаної роботи, підрядник має право після дворазового попередження продати результат роботи, а суму виторгу, з вирахуванням усіх належних підрядникові платежів, внести в депозит нотаріуса на ім’я замовника, якщо інше не встановлено договором (п. 5 ст. 853 ЦК). Ця міра не виключає права підрядника вимагати від замовника погодженої в договорі неустойки за неприймання робіт, а також відшкодування понесених ним збитків, якщо вони перевищать суму, отриману від продажу речі [133, c.288]. Крім того, прострочення прийняття роботи замовником тягне перехід на нього ризику випадкової загибелі результату роботи [165, c.18].

Цивільний кодекс конкретно не вказує, в чому повинні полягати здача і приймання роботи, оскільки способи здачі – приймання і можуть бути самі різноманітні залежно від об’єкта підряду, особливостей його експлуатації, безпечності для довкілля тощо. Ці особливості можуть передбачатися договором або окремим нормативним актом.

Приймання результатів робіт зазвичай посвідчується актом або іншим документом, підписаним сторонами. Зазначений документ має особливу юридичну силу. Замовник, який виявив недоліки при прийманні роботи, може посилатися на них лише при умові, якщо в акті (чи іншому документі, що посвідчує приймання) зафіксовані ці недоліки або крайньою мірою була обумовлена можливість заявити про вимоги щодо усунення виявлених недоліків [163, c.69].

2. Серед підрядних договорів, які передбачають виконання будівельних, монтажних та інших робіт і за якими виникає право приватної власності громадянина на збудований об’єкт, певне місце займають договори будівельного підряду.

Згідно зі ст. 875 ЦК, за договором будівельного підряду підрядник зобов’язується збудувати і здати у встановлений строк об’єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов’язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов’язок не покладається на підрядника, прийняти об’єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов’язаних з місцезнаходженням об’єкта.

Майже аналогічне визначення договору підряду на капітальне будівництво та сфери його застосування подано у пунктах 1 і 2 ст. 318 ГК. За договором підряду на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов’язується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудувати і здати замовникові у встановлений строк визначений замовником об’єкт, відповідно до проектно-кошторисної документації, або виконати зумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов’язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об’єкти та оплатити їх. Договір підряду укладається на будівництво, розширення, реконструкцію та перепрофілювання об’єктів; будівництво об’єктів з покладенням повністю або частково на підрядника робіт з проектування, поставки обладнання, пусконалагоджувальних та інших робіт; виконання окремих комплексів будівельних, монтажних, спеціальних, проектно-конструкторських та інших робіт, пов’язаних з будівництвом об’єкта. Як видно з цього визначення, в ньому підкреслюється обов’язок підрядника своїми силами і засобами збудувати об’єкт або виконати обумовлені договором будівельні та інші роботи. Проте, обов’язок щодо забезпечення будівництва матеріально-технічними засобами, якщо інше не випливає із договору, покладається на підрядника і п. 1 ст. 879 ЦК.

Сторонами в договорі будівельного підряду виступають підрядник і замовник. На відміну від законодавства, яке діяло до прийняття нового Цивільного кодексу (ст. 353 ЦК 1963 р.) і за яким замовниками і підрядниками в цьому договорі могли виступати лише юридичні особи, за новим ЦК і ГК замовником, як і підрядником, в договорі будівельного підряду може бути в принципі будь-який суб’єкт цивільного права – фізична або юридична особа, включаючи іноземців та осіб без громадянства. Отже, фізична особа (громадянин) може укласти з підрядником (юридичною чи фізичною особою) договір будівельного підряду на спорудження для нього об’єктів житлового чи господарського призначення і набути право приватної власності на ці об’єкти.

В нормах ЦК, які регулюють договірні відносини з будівельного підряду (ст. 875 - 886), часто використовується термін “об’єкт будівництва”, хоча зміст цього поняття в законі не розкривається. Як вважають автори коментарю ЦК РФ (ст. 740), під ним слід розуміти будівлі або споруди, які окремо розташовані. Маються також на увазі нерозривно пов’язані з ними обладнання, інструменти, різного роду естакади, внутрішні інженерні мережі, каналізація, водопостачання тощо. Необхідною ознакою об’єкта слід вважати те, що на будівництво, реконструкцію або розширення того, що вважають “окремим об’єктом”, складались окремий проект і кошторис [133, c.305].

Умовою договору будівельного підряду може бути спорудження і здача замовникові об’єкта будівництва “під ключ”. В цьому разі договором передбачається виконання підрядником цілого циклу робіт: проектування – будівельні, монтажні, спеціальні будівельні роботи, передбачені будівельними нормами і правилами,— здача об’єкта в експлуатацію. За домовленістю між сторонами замовник може прийняти на себе частину зобов’язань, пов’язаних з будівництвом (наприклад, щодо забезпечення матеріальними ресурсами). Але і при цьому підрядник продовжує нести відповідальність за передачу замовникові створеного об’єкта “під ключ”, оскільки на ньому лежить обов’язок здати відповідно до умов договору, об’єкт готовим до експлуатації [163, c.99].

Після завершення всіх робіт, передбачених проектно-кошторисною документацією і договором, підрядник здає об’єкт замовникові у гарантійну експлуатацію. В процесі здачі—приймання об’єкта сторони перевіряють відповідність завершених робіт умовам договору. Здача—приймання здійснюється протягом встановленого договором строку після одержання замовником листа від підрядника про готовність об’єкта або його частини до експлуатації.

Порядок передання та приймання робіт, виконаних за договором будівельного підряду, визначено зараз у ст. 882 ЦК. Замовник, який одержав повідомлення підрядника про готовність до передання робіт, виконаних за цим договором, зобов’язаний негайно розпочати їх прийняття. Замовник організовує і здійснює прийняття робіт за свій рахунок, якщо інше не встановлено договором. У прийнятті робіт мають брати участь представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування у випадках, встановлених законом або іншими нормативно-правовими актами. Передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї зі сторін від підписання акта (про це зазначається в акті), і він підписується другою стороною. Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта будуть визнані судом обґрунтованими. Так, на думку І.Фаршатова, обґрунтованими слід, зокрема, вважати мотиви для відмови замовника від підписання акта, якщо підрядник не повідомив його про завершення робіт за договором і не викликав його для участі у прийманні результату робіт. В цьому разі підрядник не може посилатись на відмову замовника від виконання договірного обов’язку щодо приймання і вимагати оплати на підставі одностороннього акту [166, c.39].

Прийняття робіт може здійснюватися після попереднього випробування, якщо це передбачено договором будівельного підряду або випливає з характеру робіт. У цьому випадку прийняття робіт може здійснюватися лише у разі позитивного результату попереднього випробування. Замовник має право відмовитися від прийняття робіт у разі виявлення недоліків, які виключають можливість використання об’єкта для вказаної в договорі мети та не можуть бути усунені підрядником, замовником або третьою особою (пункти 5 і 6 ст. 882 ЦК).

Оскільки, за ст. 876 ЦК, власником об’єкта будівництва або результату інших будівельних робіт до їх здачі замовникові є підрядник, то після передачі готового об’єкта замовникові, оформленої актом здачі—приймання, право власності на цей об’єкт виникає у замовника. Отже, належно оформлений акт здачі—приймання об’єкта будівництва знаменує собою і факт набуття фізичною особою права приватної власності на цей об’єкт.

Як уже зазначалось, основними учасниками підрядного договору у будівництві є замовник і підрядник. Якщо вони виступають єдиними учасниками договору, останній має двосторонній характер. Якщо крім замовника і підрядника сторонами договору є також інші учасники будівництва (проектні організації, постачальники обладнання, банки, інвестори, субпідрядники та інші), то договір є багатостороннім.

Враховуючи зростаючу потребу громадян у житлі, Верховна Рада України постановою від 22 лютого 1994 року “Про заходи щодо залучення додаткових коштів на житлове будівництво та створення ринку житла” [167] надала право будівельним організаціям з метою залучення додаткових коштів для нарощування обсягів житлового будівництва та створення ринку житла, у разі відсутності у замовників коштів, завершувати за їх згодою розпочате будівництво або здійснювати нове будівництво за рахунок власних або залучених коштів.

Одним із способів задоволення житлових потреб громадян та виникнення права приватної власності на житло є укладання інвестиційних договорів на будівництво житла. Такі інвестиційні договори здебільшого укладаються у зв’язку з будівництвом багатоквартирних житлових будинків, під будівництво яких здійснюється відведення земельної ділянки, а об’єктом інвестування є та частина житла в багатоквартирному будинку, яка підлягає передачі у власність інвестору після закінчення будівництва і здачі будинку в експлуатацію, хоч інвестор фінансує витрати на будівництво і нежитлових елементів будинку. Отже, на підставі інвестиційного договору на будівництво житла відбувається передача інвестором інвестицій реципієнту (фінансовому посереднику, який надає послуги з акумуляції коштів інвесторів і направлення їх на будівництво житла), з наступним виникненням у інвестора права власності на новозбудоване житло. Інвестиційний договір на будівництво житла визначається як договір, на підставі якого одна сторона (інвестор) зобов’язується передати інвестиції реципієнту і прийняти у власність житло, а інша сторона (реципієнт) зобов’язується прийняти, використати або направити інвестиції на будівництво житла та передати інвестору житло і документи, які необхідні для реєстрації ним права власності [168, c.47-48].





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 975 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...