Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процесори і80486



Процесор i486 забезпечує найвищу швидкість виконання прикладних програм для DOS, OS/2, Windows й UNIX System V/386.Він на 100% програмно сумісний з мікропроцесорами 386(ТМ) DX & SX. Один мільйон транзисторів об'єднаної кеш-пам'яті (надшвидкої оперативної пам’яті), разом з апаратурами для виконання операцій із плаваючою комою й керуванням пам'яті на одній мікросхемі, проте підтримують програмну сумісність із попередніми членами сімейства процесорів архітектури 86. Часто використовувані операції виконуються за один цикл, що порівняно зі швидкістю виконання RISC-команд.

Восьмикілобайтний уніфікований кеш для коду й даних, з'єднаний із шиною пакетного обміну даними зі швидкістю 80/106 Мбайт/сек при частоті 25/33 МГц гарантують високу продуктивність системи навіть із недорогими дисками (DRAM).

Нові можливості розширюють багатозадачність систем. Нові операції збільшують швидкість роботи із семафорами в пам'яті. Устаткування на мікросхемі гарантує несуперечність кеш-пам’яті й підтримує засоби для реалізації багаторівневого кешування. Вбудована система тестування перевіряє мікросхемну логіку, кеш-пам'ять і мікросхемне посторінкове перетворення адрес пам'яті. Можливості налагодження містять у собі установку пасток контрольних точок у коді що виконується й при доступі до даних. Можливості процесора i486 містять у собі:

- Повна програмна сумісність зі ЦПУ 386 DX, 386 SX, вбудованим 376(TM) процесором, процесорами 80286, 8086 й 8088;

- Модуль виконання команд розроблений так, щоб виконувати часто операції, що зустрічаються, за один цикл;

- 32-розрядний процесор для виконання арифметичних й логічних операцій;

- Вбудований модуль обробки арифметичних операцій з плаваючою точкою для підтримки 32, 64, і 80-розрядних форматів, заданих у відповідність зі стандартом IEEE 754 (об’єктно сумісному з 387 (TM) DX й 387 SX арифметичними співпроцесорами);

- Внутрішня 8 Кбайтова кеш-пам'ять, що забезпечує швидкий доступ до часто використовуваних даних й операцій;

- Сигнали керування шиною для підтримки несуперечності кеша у багатозадачних системах;

- Сегментація, одна з форм керування пам'яттю для створення незалежних, захищених адресних просторів;

- Посторінкова розбивка, одна з форм керування пам'яттю, яка забезпечує доступ до структур даних, більшим, ніж доступний простір пам'яті, шляхом зберігання даних частково у пам'яті, частково на диску;

- Оператори що перезапускаються, які дозволяють перезапуск програми після виключення (необхідні для підтримки посторінкового доступу до віртуальної пам'яті);

- Конвеєрне виконання команд, що перекривається за часом з інтерпретацією інших команд;

- Регістри налагодження для апаратної підтримки контрольних точок у командах і даних; Процесор i486 сполучимо на рівні об'єктних кодів із трьома іншими процесорами сімейства 386:

- Процесор 386 DX (32-розрядна шина даних) - ефективна щодо своєї вартості форма для персональних комп'ютерів високого класу й риночних станцій середнього рівня;

- Процесор 386 SX (16-розрядна шина даних) - 386-ий процесор, адаптований для персональних комп'ютерів середнього класу, для яких істотна висока ціна системи з 32-розрядною шиною.

- 376 вбудований процесор (16-розрядна шина даних)

- спрощена форма 386 процесора, оптимізована для застосування в якості вбудованого в систему процесора, таку як контролери процесів. Процесору 386 не вистачає посторінкової організації пам'яті й сумісності із процесором 8086, забезпечуваних процесором i486. Процесор 376 значно дешевше й менше будь-якого варіанта виконання процесора 386.Режим роботи процесора i486 визначає, які команди і які архітектурні можливості доступні. Процесор i486 передбачає три режими виконання програм:

- Захищений режим використовує природну безліч 32-розрядних команд процесора. У даному режимі доступні всі команди й всі архітектурні можливості.

- Режим реальної (прямої) адресації (названий також "реальним режимом") емулює програмне середовище процесора 8086, з деякими додатковими можливостями (такими, як можливість перервати даний режим). При перенавантаженні процесор установлюється саме в цей режим.

- Віртуальний режим 86 (названий також "режим V86") є іншою формою емуляції режиму 8086. На відміну від режиму прямої адресації, віртуальний режим 86 сполучимо із захистом й керуванням пам'яттю. Процесор може встановити віртуальний режим 86 із захищеного режиму, щоб виконати програму, написану для процесора 8086, а потім вийшовши з віртуального режиму 86 і перейшовши в захищений режим продовжити виконання програми, що використає безліч 32-розрядних команд.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 392 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...