Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок подання паспорта ПНО



Паспортизація ПНО проводиться один раз на п'ять років. Зведений перелік ПНО подається МНС України на підставі переліків ПНО Автономної Республіки Крим та управліннями областей України, затверджених на засіданнях комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій обласних державних адміністрацій, - Науково-дослідному, проектно-конструкторському та технологічному інституту мікрографії (НДІ мікрографії) Державного департаменту страхового фонду документації.

Розсилання форм паспортів ПНО та оброблення інформаційних даних паспортів здійснює НДІ мікрографії Державного департаменту страхового фонду документації. З урахуванням особливостей експлуатації підземних або інших специфічних об'єктів, НДІ мікрографії має право розробляти окремі форми паспортів на такі об'єкти або вносити необхідні зміни до запропонованих у рамках Положення форм паспортів ПНО.

Адміністрація ПНО повинна подати на адресу НДІ мікрографії заповнену форму паспорта в тридцяти денний термін після отримання його форми. У разі будь-яких змін у технічному стані або у виробничій діяльності ПНО, які призведуть до зменшення або збільшення його потенційної небезпеки і вплинуть на показники паспорта ПНО, адміністрація ПНО зобов'язана повідомити про це НДІ мікрографії у письмовій формі, а також внести зміни до паспорта ПНО в десятиденний термін. Інформаційні дані паспорта ПНО, а також їх зміни формуються фахівцями об'єктів (підприємств) в обсязі, передбаченому формою паспорта, та затверджуються його керівником.

Територіальні органи управління з питань НС та ЦЗН мають право перевіряти обсяг, достовірність та своєчасність інформації, поданої в паспорті ПНО.

Керівник ПНО згідно з чинним законодавством несе особисту відповідальність за несвоєчасність подання паспорта ПНО і змін до нього, неповний обсяг інформації та подання недостовірної інформації

Плани реагування на надзвичайні ситуації.

Рівень цивільного захисту населення від впливу надзвичайних ситуацій багато в чому залежить від грамотного та ретельного планування відповідних заходів.

Основним плануючим документом з питань цивільного захисту є наказ начальника цивільного захисту району, міста,села (селища), служби, об'єкту господарської діяльності про підсумки підготовки з Цивільного захисту у поточному році та визначення завдань на наступний рік з планом основних заходів підготовки цивільного захисту на наступний рік.

Для проведення роботи із запобігання, здійснення управління реагуванням на надзвичайні ситуації у разі їх виникнення та зменшення матеріальних втрат розробляється план спільних дій органів управління і сил цивільного захисту області (району) у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій.

Управління реагуванням на надзвичайні ситуації є складний і багатогранний процес, який охоплює значні колективи людей, оснащених засобами зв'язку і спеціальною технікою, що вимагає чіткої координації дій і конкретного визначення обов'язків як в цілому, так і кожної посадової особи.

До управління в сучасних умовах ставляться високі вимоги, які випливають з характеру техногенно-екологічної обстановки і передбачають для кожного керівника, іншої посадової особи вміння впевнено орієнтуватись у складній ситуації, приймати рішення, своєчасно визначати і доводити до виконавців завдання, організовувати взаємодію, забезпечувати заходи, що запроваджуються і дії сил реагування.

В умовах загрози раптового виникнення надзвичайної ситуації виключно важливого значення набуває постійна і висока готовність органів управління і сил до ефективних дій за призначенням. Забезпеченню високої організованості в роботі сприяє наявність завчасно і детально розроблених планів дій.

Типовий план дій органів управління і сил цивільного захисту з запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій має таку структуру:

/. Загальні положення.

//. Висновки з оцінки техногенно-екологічної обстановки на території району (міста).

III. Приведення в готовність та організація роботи органів управління у надзвичайних ситуаціях.

IV. У групування сил і засобів, що залучаються до реагування на НС.

V. Організація управління, оповіщення і зв'язку.

VI. Організація взаємодії.

VII. Організація основних видів забезпечення при ліквідації надзвичайних ситуацій.

До плану дій додатками розробляються часовий графік виконання основних заходів цивільного захисту району (міста), села (селища) при загрозі і виникненні надзвичайних ситуацій, плани дій щодо ліквідації кожного типу надзвичайних ситуацій із переліку у кінці другого розділу, розпорядження голови районної державної адміністрації про організацію роботи райдержадміністрації при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій, перелік і дані про потенційно небезпечні об'єкти на території району (міста), карта (схема) можливої обстановки на території району (міста) у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій, чотири схеми: організації управління, організації оповіщення, організації збору інформації і організації всіх видів зв'язку при загрозі і виникненні надзвичайних ситуацій.

Плани локалізації і ліквідації аварій на об'єктах підвищеної небезпеки

У порядку реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру суб'єкт господарської діяльності, а також підприємства, установи, організації, одночасно з розробленням декларації безпеки розробляють і затверджують план локалізації і ліквідації аварій для кожного об'єкта підвищеної небезпеки, який вони експлуатують або планують експлуатувати.

Категорії аварій на об'єктах підвищеної небезпеки залежно від їх наслідків визначає Кабінет Міністрів України.

План локалізації і ліквідації аварій погоджує відповідний територіальний орган спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, до відання якого віднесено питання захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

План локалізації і ліквідації аварій переглядається кожні 5 років.

План локалізації і ліквідації аварій може переглядатися або уточнюватися до закінчення 5 років з дати його розроблення у разі:

- змін в умовах діяльності суб'єкта господарської діяльності незалежно від їх причин, що призводять до необхідності зміни відомостей, які містяться у плані локалізації і ліквідації аварій;

- внесення змін до чинних або прийняття нових нормативно-правових актів, що впливають на зміст плану локалізації і ліквідації аварій;

- висунення обґрунтованих вимог щодо плану локалізації і ліквідації аварій органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

При внесенні змін і доповнень до плану локалізації і ліквідації аварій суб'єкти господарської діяльності та інші юридичні і фізичні особи, які повинні брати участь у виконанні проти аварійних заходів, надають відповідному територіальному органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, до відання якого віднесено питання захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, відповідну для цього інформацію.

Обсяг, зміст, форма і порядок надання інформації встановлюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, до відання якого віднесено питання захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Відповідний територіальний орган спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, до відання якого віднесено питання захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, протягом 10 днів після затвердження плану локалізації та ліквідації аварій надає через засоби масової інформації відомості, необхідні для виконання населенням правил поведінки і дій в екстремальних ситуаціях, передбачених цим планом.

У разі створення загрози виникнення аварії з транскордонним впливом план локалізації та ліквідації аварій повинен передбачати негайне інформування відповідних органів держав, території яких можуть зазнати впливу наслідків такої аварії.

Плани локалізації і ліквідації аварій, затверджені до набрання чинності цим Законом, зберігають чинність до закінчення строку їх дії. Як приклад, викладач доводить до відома слухачів План локалізації та ліквідації аварії на МП „ Колос " (с. Маморниця, Герцаївського району Чернівецької області).

Організація перевірки та оцінки стану техногенної безпеки,





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 821 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...