Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

IV. Проблема антропогенних змін клімату або «парниковий ефект»



Ще одним наслідком антропогенних впливів на атмосферу є істотне збільшення вмісту оксиду вуглецю (IV). За останні кілька десятків років середній вміст оксиду вуглецю (IV) в атмосфері збільшився вже на 13 %. Це пов'язано як з техноген­ними викидами С02 в атмосферу, так і з вирубуванням лісів (особ­ливо тропічних), розширенням пустель, зменшенням рослинного покриву внаслідок будівництва населених пунктів, промислових підприємств, шляхів, полігонів тощо.

Водяна пара, оксид вуглецю (IV), метан, оксиди азоту та деякі інші гази атмосфери створюють так званийпарнико­вий ефект підвищення температури приземного повітря, пропуска­ючи більшу частину енергії сонячного випромінювання і поглинаю­чи інфрачервоне теплове випромінювання земної поверхні і атмос­фери. Підвищення загального вмісту оксиду вуглецю (IV) та інших парникових газів в ат­мосфері призведе до збільшення парникового ефекту, тобто до глобального потепління.

Підвищення температури на 3-4°С може спричи­нити незворотні зміни клімату. Почнеться швидке розтоплення полярної криги, що різко зменшить відбиван­ня сонячних променів і викличе ще більше підвищення темпера­тури. Рівень світового океану підвищиться, що призведе до за­топлення величезних територій низин на узбережжях, наприклад значної частини Голландії, М'янми. Підвищення температури по­вітря буде неоднаковим у різних частинах земної кулі, що разом зі зміною загальної циркуляції атмосфери перетворить на пустелі величезні нині квітучі території.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 587 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...