Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інструментальні і методичні похибки



Похибки вимірювання залежать від природи їх виникнення і відносно цього поділяються на інструментальні та методичні.

Інструментальні похибки - це похибки вимірювання засобів вимірювань. Вони є наслідком недосконалості принципу дії і конструктивно-технологічного виконання засобів вимірювань, а також відхиленням умов їх застосування від нормативних для даних засобів вимірювань.

Методичні похибки - це похибки вимірювань, що виникають через недосконалість методів вимірювань. Наприклад, застосування наближених формул при непрямих вимірюваннях.

Інструментальні похибки підрозділяються на основні та додаткові. Основною похибкою називається похибка засобів вимірювань в умовах, що встановлені нормативно-технічними документами як нормальні для даних засобів вимірювань. Додаткові похибки з'являються при порушеннях нормальних умов експлуатації засобів вимірювань.

Інструментальні похибки можуть бути адитивними, значення яких не залежить від вимірюваної величини, і мультиплікативними. значення яких залежить від вимірюваної величини. Наприклад, адитивна похибка може з'являтися якщо стрілка вимірювального приладу перед вимірюванням не була встановлена на 0.

Мультиплікативна похибка зростає пропорційно вимірюваної величини. Наприклад, мультиплікативна похибка стрілочного вимірювального приладу може з'явитися при зникненні жорсткості протидіючих пружин внаслідок їх нагріву.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2173 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...