Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ри с. 348 . Верстат для доводки



доведеног о диск а й детал і, щ о са мо встановл ю єтьс я н а пло щ ин і диска.

Я к і ст ь доводк и лити х детале й н а цьом у верстат і з начн о п і дви щ у ­ ється, продуктивн і ст ь збіль ш уєтьс я в 1 ,5... 2 рази.

К онтрол ь якост і доводки. П і сл я доводк и поверхн і перев і ря ю т ь н а ф арб у (н а добр е доведени х поверхня х ф арб а розпод і ляєтьс я р і вно ­ м і рно). П ло щ инн і ст ь пр и доводц і контрол юю т ь лекально ю л і н і йко ю з точ н і ст ю д о 0,00 1 мм.

8. Види де ф ект ів при притирці та доводц і

Ви д и де ф ект і в П ричин и виникненн я С пос і б запобіганн я


Н егладенька й нечиста поверхня

Н еточність розм ірів, спотворення геометрич­ ної форми

Ж олоблення тонких де­ талей


Застосування крупно- зернистих абразивних порошків,, неправиль­ ний п ідб ір мастила

Неправильний вибір притира

Н еправильне встанов­ лення притира або де­ талі

Великі припуски на об­ робку '

Н агрівання деталі


Застосовуват и відповідні аб­ разивні порошки і мастила

Застосовуват и притири відпо­ відних розм ірів і форми Точно встановлювати деталь на притир або притир на де­ таль

П опередньою обробкою забез­ печити потрібні припуски на притирку (доводку)

Не допускати нагрівання де­ талей понад 50 °С


27 6


П аралельн і ст ь плоски х поверхон ь перев і ря ю т ь м і крометром, інди­ каторо м аб о і н ш им и ва ж і льно- м ехан і чним и приладами, зада ни й про­ ф і л ь — ш аблона ми, лекала м и (за м етодом св іт лово ї щ і лини), кут и — кутниками, кутом і рами, кутовими плитками, ш аблона ми.

С л і д враховуват и й те, щ о дл я уникненн я помило к пр и контрол і всі ви м і р и треб а провадит и при* 20 °С.

Д е ф екти. Н айрозповс ю д ж ен і ш і пр и притирц і й доводц і де ф екти, причин и ї х виникненн я й способ и запобіга нн я подан о в табл. 8.

Б езпек а прац і. П р и виконанн і притирочни х і доводочни х роб і т треба: обробл ю ван у поверхн ю обчи щ ат и н е руко ю, а га нч і рками, ко­ ристуватис я захис ним и пристроями дл я в і дс мок тува нн я абразивної ^ пил у і обере жн о поводитис я з пастами, б о вон и м і стят ь кислоти, на­ д і йн о й ст і йк о встановл ю ват и притири; виконуват и ви мо г и безпек и пр и робот і м ехан із овани м і нс тру м енто м, а тако ж н а верстатах.

Р о з д і л XVIII. ПАЯННЯ, ЛУДІННЯ, СКЛЕЮВАНН Я

§ 86. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ПАЯННЯ. ПРИПОЇ ТА ФЛЮСИ

Загальн і в і до мо ст і. П а я н н я — ц е проце с виготовлення не- роз ' є мно г о з ' єднанн я м атер і ал і в з на гріва ння м нижч е те мп ератур и ї х автоно мно г о плавленн я (з моч ування, розт і канн я й запов ненн я зазор а м і ж ними розплавлени м припоє м і зчепле нн я ї х пр и кристал із ац і ї ш ва).

П аянн я ш ирок о застосову ю т ь у р із ни х галузя х промисловост і. У м а ш инобудуванні йог о використову ю т ь пр и виготовленні лопато к і диск і в турбі н, трубопроводів, рад і атор і в, ребе р двигун і в пов іт ря ­ но г о охолод ж ення, ра м велосипед і в, посуди н промисловог о призна ­ чення, газової апаратур и то щ о. В електропро ми словост і т а приладо ­ будуванн і паянн я є в ряд і випадк і в єдин о мож ливи м м етодом з'єд­ нанн я деталей. Й ог о застосову ю т ь пр и виготовленні електро - і радіо­ апаратури, телевізорів, детале й електро м а ш ин, плавки х запобі жни ­ к і в то щ о.

Д о перева г паянн я належа ть: не з начн е на гріва нн я з ' єднувани х частин, щ о зберіга є структур у й м ехан і чн і властивост і м еталу; чистот а з ' єднання, як а н е потребу є найчас ті ш е нас туп но ї обробки; збере ж енн я розм і р і в і ф орм и детал і; м і цн і ст ь з ' єднання.

С учасні способ и да ю т ь з мо г у паят и вуглецев і, леговані й нержа ­ в ію ч і стал і, кольоров і м етал и т а ї х сплави.

П рипої. Я к і сть, м і цн і ст ь т а експлуатац і йн а над і йн і ст ь паяног о з ' єднанн я в пер ш у черг у зале ж ат ь в і д правильног о вибор у припо ю. Н е всі м етал и і сплав и мож ут ь бут и припоями. П рипо ї повинн і м ат и так і властивост і:

27?


те мп ератур у плавленн я нижч у з а те мп ератур у плавленн я м атер іа ­ л і в, щ о пая ю ть;

у розплавленому стані (у захис ном у середови щ і, п ід ф л ю со м аб о у вакуу м і) добр е з моч уват и м атер і ал, щ о паяється, і легк о розт і катис я п о йог о поверхн і;

забезпечуват и достатнь о висок і зчіпл ю ван і сть, м і цн і сть, пластич­ н і ст ь і гер м етичн і ст ь паяног о з ' єднання;

м ат и кое ф і ц і єн т тер м і чног о роз ш иренн я, близьки й д о в і дпов і дног о кое ф і ц і єнт а м атер і алу, щ о паяється.

ПлатиновіКобальтовіТитанові

Цирконієві

МарганцевіНікелеві

Срібні

Мідно-цинкові

Алюмінієві

МагнієвіОлов'яно-цинкові

Олов'яно -свинцеві


Галієві


Свинцево-олов'яні із сріблом

баеапюкомпонентні на свинцево - олов'яній

основі ^

Вісмутові


Рис. 349. Класифікація припоїв за температурою плавлення


В результат і тривалог о практичног о в і дбор у і багаточисленних наукови х досл і д ж ен ь бул и п і д і бран і груп и припо їв, щ о м а ю т ь опти­ м альн е поєднанн я властивостей.

Зале жн о в і д те мп ератур и плавленн я припо ї класи ф і ку ю т ь та к (рис. 349): тверд і (туг оплавк і) — високо м і цн і, щ о м а ю т ь те мп ератур у плавленн я пона д 50 0 °С; м ' як і (лег коплавк і) — м ен ш м і цн і, щ о м а ю т ь те мп ератур у плавленн я нижч е 50 0 °С.

Л е г к о п л а в к і п р и п о ї ш ирок о застосову ю т ь у р ізнома ­ н іт ни х галузя х промисловост і т а побуту; вон и явля ю т ь собо ю спла в олов а з і свинце м. Р із н і к і льк і сн і сп і вв і дно ш енн я олов а зі, свинце м визнача ю т ь властивост і припо їв.

О лов ' яно-свинцев і припо ї пор і внян о з і н ш им и м а ю т ь висок у змо­ чувальн у здат н і сть, хоро ш и й оп і р короз ії. П р и паянн і цим и припоям и властивост і з ' єднувани х м атер і ал і в практичн о н е з м і н юю ться.

Л егкоплавк і припо ї слу ж ат ь дл я паянн я стал і, м і д і, цинку, свин­ ц ю, олов а т а ї х сплав і в, с і рог о чавуну, ал юм і н і ю, керам і ки, скл а т а ін. П аянн я легкоплавки м и припоям и застосову ю т ь тоді, кол и н е мож­

н а на гріват и м ета л д о високо ї те мп ератури, а тако ж пр и невисоки х ви мо га х д о м і цност і паяног о з ' єднання. З ' єднання, спаян і з а допомо­ го ю легкоплавки х припо їв, достатнь о гер м етичн і.

Л егкоплавк і припо ї випуска ю т ь у вигляд і чу ш ок, дроту, лити х прутик і в, зере н, стр і чо к ф ольги, трубо к (за повн юю т ь кан і ф олл ю)

0 2... 5 мм, а тако ж у вигляд і поро ш к і в і пас т із поро ш к у з ф л ю со м.

Л егкоплавк і припо ї можн а виготовит и й безпосереднь о в цех у аб о м айстерн і. Д л я цьог о у м еталевих ков ш а х розплавля ю т ь олов о й ста­ ри й прип і й, пот ім дода ю т ь невелик і шм аточк и свинц ю, добр е розм ь ш у ю ть. Д л я тог о щ о б прип і й н е вигоряв, поверхн ю посипа ю т ь товче­ ни м деревни м вуг і лля м.

Д л я одер ж анн я спец і альни х властивосте й д о олов ' яно-свинцеви х припо ї в дода ю т ь сур м у, в і с м ут, кадм і й, інд ій, ртут ь т а і н ш і м етали.

О лов ' яно-свинцев і припо ї виготовля ю т ь таки х м арок:

безсурм ' янист і — ПО С 90, ПО С 61, ПО С 40, ПО С 10, ПО С 61М

1 ПОС К 50-18;

м алосур м ' янист і — ПОСС у 61-05, ПОСС у 50-0,5, ПОСС у 40-0, 5,

ПОСС у 35-0,5, ПОСС у 25-0,5, ПОСС у 18-0,5;

сур м ' янист і ПОСС у 95-5, ПОСС у 40-2, ПОСС у 35-2, ПОСС у 30-2,

ПОСС у 25-2, ПОСС у 18-2, ПОСС у 15-2, ПОСС у 10-2, ПОСС у 8-3, ПОСС у 5-І і ПОСС у 4-6.

У позначенні м арк и букв и вказу ю ть: ПО С — прип і й олов ' яно - свинцевий; М — м і дь; К — кал і й; числ а вказу ю ть: пер ш е — н а в м і с т олова, %; нас туп н і — на в м і с т м іді й кал і ю, % (ре ш т а — до 100 % — свинець). П р и сл ю сарни х робота х част і ш е застосову ю т ь прип і й ПО С 40.

Л егкоплавк і припо ї застосову ю т ь пр и паянн і то нки х олов ' яни х предмет і в, скл а з м еталево ю ар м атуро ю, деталей, як і особлив о чут -


лив і д о на гріва ння, а тако ж тоді, кол и прип і й м а є бут и те мп ературни м запобі жни ко м (в електрични х теплови х прилада х то щ о).

Т у г о п л а в к і п р и п о ї — ц е тугоплавк і м етал и т а сплави. З ни х ш ирок о застосову ю т ь м і дно-цинков і т а ср і бн і. Д л я одер ж анн я певни х властивосте й і те мп ератур и плавленн я в ц і сплав и дода ю т ь олово, м арганець, ал юм і н і й, заліз о т а і н ш і м етали.

Д одаванн я у невелик і й к і лькост і бор у п і дви щ у є твердіст ь і міц­ н і ст ь припо ю, ал е й п і дви щ у є крихк і ст ь паяни х ш в і в.

З ' єднання, паян і м ідд ю й припоям и н а ї ї основ і, м а ю т ь висок у короз і йн у ст і йк і сть; б і ль ш і ст ь з ни х витри м у ю т ь висок і м ехан і чн і наван та ж ення. Те мп ератур а паянн я припоям и н а м і дн і й основ і ста­ нови т ь 850... 115 0 °С. Ц і припо ї застосову ю т ь дл я одер ж анн я з ' єднань, як і м а ю т ь бут и м і цним и пр и високи х те мп ературах, в ' язкими, стійки­ м и прот и вто м леност і й короз ії. Ц им и припоям и можн а паят и сталь, чавун, м і дь, н і кел ь т а їх сплави, а тако ж і н ш і м етал и й сплав и з ви­ соко ю те мп ературо ю плавлення. Тверд і припо ї под і ля ю т ь н а дв і ос­ новн і груп и — м і дно-цинков і й ср і бн і.

М і дно-цинков і припо ї випуска ю т ь трьо х м арок: ПМЦ -3 6 дл я па­ янн я латун і з в м і сто м 60... 6 8 % м і д і; ПМЦ -4 8 — дл я паянн я м і дни х сплав і в, щ о м а ю т ь м іді пона д 6 8 %; ПМЦ -5 4 дл я паянн я бронзи, м і д і, то мп ак у і стал і. М і дно-цинков і припо ї плавлятьс я пр и 700... 95 0 °С.

У м арц і букв а П означа є слов о «прип ій», М Ц — м і дно-цинковий; цифр а вказу є н а в м іс т м іді (%).

Ц і припо ї випуска ю т ь у вигляд і зере н. Зерн а припо ї в зале жн о в і д розм і р у под і ля ю т ь н а дв а класи: А — зер н а розм і ро м 0, 2... З мм; Б — зер н а розм і ро м 3...5 мм.

Ф л ю си. З п і дви щ ення м те мп ератур и ш видк і ст ь окисленн я повер­ хон ь деталей, щ о пая ю ться, з начн о зростає, в результат і чог о прип і й н е приста є д о детал і. Д л я видаленн я оксид у застосову ю т ь х і м і чн і ре­ човини, як і на зива ю тьс я ф л ю с а м и. Ф л ю с и пол і п ш у ю т ь у мо в и з моч уванн я поверхн і м еталу, щ о паяється, розплавлени м припоєм, захи щ а ю т ь поверхн ю паяног о м етал у т а розплавленог о припо ю в і д окисленн я пр и на гріва нн і т а в процес і паяння, розчиня ю т ь існу ю ч і н а поверхні м еталу, щ о паяється, т а припо ю оксидн і пл і вки.

Ро зріз ня ю т ь ф л ю с и дл я м ' яки х і тверди х припо їв, а тако ж дл я па­ янн я ал юм і н і єви х сплав і в, нержав і ю чи х стале й і чавуну.

Ф л ю с и дл я м ' яки х припо їв. Д о ци х ф л ю с і в належа т ь хлористи й цинк, на ш атир, кан і ф оль, паяльн і паст и то щ о.

Х л о р и д ц и н к у, яки й на зиваєтьс я тако ж травле но ю кисло­ то ю, — ду ж е хоро ш и й ф л ю су ю чи й засі б пр и паянн і чорни х і кольоро ­ ви х м етал і в (кр і м цинкови х т а оцинковани х деталей, ал юм і н і ю т а йог о сплав і в). П риготовля ю т ь хлористи й цин к розчинення м 1 ч др і бн о по­ рубаног о цинк у у 5 ч соляно ї кислоти.

Щ о б хлористи й цин к н е ду ж е сприя в короз і ї паяног о ш ва, д о роз -


чин у дода ю т ь на ш атирни й спирт, долива ю ч и йог о д о хлористог о цин­ к у то нко ю ц і вко ю д о з никненн я мо лочног о кольору.

Н а ш а т и р (хл ористи й а мон і й) — б і л а гірко-соло н а н а с м а к с і ль. Викори стовуєтьс я у вигляд і поро ш к у й кристал і в. П р и нагрі ­ ванн і на ш ати р розкладаєтьс я з вид і лення м ш к і дливог о дл я здоров ' я б і лог о газу, то м у пр и паянн і сл і д застосовуват и н е чистий на ш атир, а розчин, щ о складаєтьс я з 0,5 л води, 100 г на ш атир ю та невелико ї к і лькост і хлористог о цинку.

Д осит ь енерг і йни м є таки й ф л ю с (%): хлористог о цинк у — 25... 20, на ш атир ю — 5... 20; вод и — 70... 30.

К а н і ф о л ь — ж овтувато-коричнев а с мо лист а речовина, яцу д і ста ю т ь у вигляд і паличо к аб о поро ш к у пр и перегонц і сосново ї с мо ли. Ф л ю су ю ч і властивост і кан і ф ол і з начн о слаб ш і, н і ж у і н ш и х ф л ю с і в, ал е вон а н е виклика є короз і ї паяног о ш ва. Завдяк и цьом у кан і ф ол ь переважн о застосову ю т ь дл я паянн я електро - і рад і оапаратури.

К ан і ф ол ь застосову ю т ь у вигляд і поро ш ку, паличо к аб о розчин у в спирт і.

П а я л ь н а п а с т а — ц е р і дина, виготовлена з хлористог о цинк у т а а мон і ю аб о хлористог о цинк у і крохмал ю.

Д л я виготовлення паяльно ї паст и крохмал ь розчиня ю т ь у вод і, пот ім розчи н кип ' ятят ь доти, пок и н е зробитьс я клейстер. К рохмаль ­ ни й клейсте р у холодно м у вигляд і дода ю т ь д о розчин у хлористог о цинк у аб о хлористог о а мон і ю, перем і ш у ю ч и доти, пок и н е вийд е лед ь липк а р і дина.

П р и паянн і нержав і ю чи х і ж аро м і цни х стале й застосову ю т ь су м і ш з 50 % плавлено ї бур и і 50 % борно ї кислоти, розчинени х у розчин і хлористог о цинк у д о густої пасти. П р и паянн і с і рог о чавун у д о бур и дода ю т ь хлористи й кал і й, переки с м арганц ю аб о окси д заліза.

П р и паянн і паяльн у паст у р і вни м ш аро м нанося т ь н а поверхн і, щ о пая ю ться. П і сл я паянн я зали ш к и з ми ва ю т ь водо ю з а допо мо гб ю волосяно ї щ іт к и аб о га нч і р ' я.

Ф л ю с и дл я тверди х припо їв. Д о ци х ф л ю с і в належа т ь бура, борн а кислот а т а деяк і ін ш і речовини.

Б у р у застосову ю т ь у вигляд і поро ш ку, дл я чог о ї ї товчут ь у ступц і й прос і юю ть. Щ о б пр и на гріва нн і бур а н е п і нилася, пере д за­ стосування м ї ї прожар юю ть. Б ур а легк о вбира є волог у з пов іт ря, то^ У ї ї зберіга ю т ь в банц і з притерто ю пробко ю. Рекомендує тьс я застосо­ вуват и безводну буру, б о і нак ш е ф л ю с пр и на гріва нн і втрача є воду, набряка є й тріскається, внасл і до к чог о ускладн ю єтьс я проце с паяння. Н едол і ко м бур и є те, щ о п і сл я охолод ж енн я вон а зали ш а є н а ш в і досит ь м і цн у пл і вку. Д л я з ниженн я те мп ератур и плавленн я в бур у

і нкол и дода ю т ь хлористи й цинк.

Б о р н а к и с л о т а — ц е б і л і, жи рн і н а доти к лусочки. З а свої м и ф л ю су ю чим и властивостя м и борн а кислот а кра щ а з а буру, ал е використовуєтьс я р і д ш е, б о варт і ст ь ї ї ви щ а.

1 1 4 -166 4 281


Ф л ю с и д л я п а я н н я а л ю м і н і є в и х с п л а в і в. Я к ф л ю с и пр и паянн і ал юм і н і єви х сплав і в застосову ю т ь складн і з а х і м і чни м складо м су м і ш і: ф тористог о на трі ю, хлористи х л іті ю, кал і ю, цинк у т а ін. Х лорист і сол і м а ю т ь здат н і ст ь розчинят и оксид и алюмі­ н і ю, то м у ї х рол ь у ф л ю са х є основно ю. Х лорист і л іті й і кал і й вводят ь д о склад у ф л ю с і в дл я з ниженн я те мп ератур и плавлення.

П р и паянн і ал юм і н і ю м ' яким и припоям и застосову ю т ь так у су­ м і ш: 3 м ас. ч. деревног о м асла; 2 м ас. ч. кан і ф ол і; І м ас. ч. кальцино ­ ваног о хлористог о цинку.

Д л я паянн я ал юм і н і ю т а йог о сплав і в використову ю т ь тако ж ф л ю с 34 А, щ о складаєтьс я з 1 0 % ф тористог о на трі ю, 8 % хлористог о цинку; 3 2 % хлористог о л іті ю, 5 0 % хлористог о кал і ю.

Ф л ю с и д л я п а я н н я н е р ж а в і ю ч и х с т а л е й. О дни м з таки х ф л ю с і в є пастопод і бн а су м і ш бур и й борно ї кислот и (пор і вну), за м і ш ан а у насиченому розчин і хлористог о цинку. Засто­ сову ю т ь тако ж ф л ю с 200, яки й складаєтьс я з 7 0 % борно ї кислоти, 2 1 % бур и і 9 % ф тористог о кал і ю. Ц е й ф л ю с п і дходит ь дл я паянн я конструкц і йни х і нержав і ю чи х сталей, а тако ж ж аро м і цни х сплав і в латунн ю з тверди м и припоями.

Ф л ю с о м д л я п а я н н я ч а в у н у (сі рог о ч и ковкого) слу жи т ь бур а (~6 0 %) з додавання м хлористог о цинк у (^3 8 %) і м арганцевокислог о кал і ю (~ 2 %). Д о цьог о ф л ю су, кр і м того, входит ь переки с м арганц ю (а б о хлора т кал і ю), яки й сприя є вигорянн ю графі­ т у з поверхн і м етал у і ти м са ми м забезпечу є одер ж анн я чистої, добр е з моч увано ї припоє м поверхн і.

Ф л ю с о м д л я п а я н н я с в и н ц е в и х с п л а в і в мо­ ж е слу жи т и стеарин.

§ 37. ПАЯЛЬНІ ЛАМПИ

П аяльни м и ла мп а м и на гріва ю т ь детал і, щ о пая ю ть, і розплавля ю т ь прип і й. Н им и користу ю тьс я найчас ті ш е пр и паянн і легкоплавки м и припоями, ал е і нкол и застосову ю т ь і пр и паянн і тугоплавки м и припо­ ям и з в і дносн о невисоко ю те мп ературо ю плавленн я (наприклад, ср і бними).

Н а рис. 35 0 показан а г а с о в а п а я л ь н а л а м п а, а н а рис. 351 — ла мп а, щ о прац ю є н а бензин і, спирт і аб о гасі.

Застосування нев і дпов і дног о палив а пору ш у є нормальн у робот у паяльно ї ла мпи.

З а зов н і ш н і м виглядо м гасов і ла мп и в і др із ня ю тьс я в і д бензинови х ли ш е розм і щ ення м з м і йовик а (у гасови х ла мп а х в і н розм і щ ени й все­ редин і труби, а у бензинови х — зов н і).

О сновни м и частинами гасово ї паяльно ї ла мп и (д ив. рис..350) є резервуа р / дл я пального, ручк а 6 дл я перенесення, залив н а пробк а 5, насо с 5 дл я накачуванн я пов ґтр я д о резервуара, пальни к з венти -

28 2


Ри с. 35 Ь. Лампа, що працює на бензині, спирті або гасі:

1 — запобіжний стержень; 2 — резервуар дл я пального; 3— повітряний простір; 4 — нагрі­ вальна ванночка (чашечка); 5 — канали змішувача; 6 — труба; 7 — змішувальна труба; 8 — сопло; 9— захисний пристрій від вітру; У0 — вентиль; И — кришка заливног о отвору; 12 — насос

ле м 4 дл я регул ю ванн я к і лькост і подаваног о пального, з м і йови к дл я п і д іг р і ванн я пального, труб а 3, щ о спря мо ву є полум ' я. В труб і є отвор и дл я надходженн я св і ж ог о пов іт р я д о пальника.

П і д трубо ю розм і щ уєтьс я ча ш ечк а (на гріваль н а ванночка) 2, в як у налива ю т ь пальн е дл я розпал ю ванн я паяльно ї ла мпи.

П ере д розпал ю вання м ла мп и вентил ь 4 закрива ю ть, пов іт р я з резервуар а випуска ю т ь чере з пов іт ряни й клапа н 7, яки й з находи тьс я у залив н і й пробц і. П і сл я випуск у пов іт р я пов іт ряни й клапа н закри ­ ва ю ть. П от і м п і дпал юю т ь бензин, залити й д о ча ш ечки, і п ід іг р іва ­ ю т ь з м і йови к пальника.

Д о мом ент у повног о вигорянн я бензин у з ча ш ечк и сл і д п і дкачат и пов іт р я д о резервуара, лед ь в і дкрит и вентил ь і п і днест и ла мп у д о цеглин и н а в і дстан і 10... 1 5 мм. Ро зпиле н е пальне, щ о спалахнуло, остаточно п і д іг р і ва є пальник, з яког о виходит ь син ю ват е полум ' я. П і сл я цьог о вентиле м регул юю т ь і н те нсивн і ст ь горі ння.

Гася т ь ла мп у ли ш е закриття м вентиля, п і сл я чог о випуска ю т ь пов іт р я з резервуар а чере з пов іт ряни й клапан.

зи ну. Л а мп у заправля ю т ь бензино м Б -70. Те мп ератур а горі нн я
11*    
М а л о г а б а р и т н а н а г р і в а л ь н а л а м п а, створен а Д оробо ю (рис. 352, а), складаєтьс я з то нкос ті нно г о (0, 3 мм) корпус а 2, у торц і яког о є отв і р 0 0,2 мм, регулятор а 1 те мп ератур и полум ' я, пробк и 4, бензост і йко ї гу мо во ї прокладк и З і с ф ерично ї латунно ї сі­ точк и 5, встановлено ї у корпус і внутр і ш ньо г о торц я дл я запобіга н ­ н я зас м і ченн ю отвор у і створенн я камер и дл я випаровуванн я бен­


/ г з ч

досяга є 1000... 1200 °С. П ром і ж о к час у робот и м і ж заправка м и ста­ нови т ь 20... 2 5 хв. П одач а випар і в бензин у в і дбуваєтьс я з а рахуно к тиску, щ о виникає, пр и роз ш иренн і бензину, внасл і до к п ід іг р іван ­ н я то нко ї корпусно ї частин и ла мпи.

У подаль ш ом у тис к всередині корпус а ла мп и п і дтри м уєтьс я з а рахуно к теплот и в і д сопл а чере з регулято р те мп ератур и полум ' я д о то нкос ті нно ї частини корпуса.

Ц ю ла мп у застосову ю т ь пр и виконанн і мон та жни х, сл ю сарно - складальних, авторе мон т ни х т а і н ш и х роб іт. Гори т ь ла мп а у гори­ зо н таль ном у і вертикально м у положеннях.

П а я л ь н а " т р у б к а (рис. 352, б) застосовуєтьс я дл я паянн я др і бни х детале й аб о паянн я у ва ж кодоступни х м і сцях. П риставив ш и трубк у одни м к і нце м д о полум ' я спиртово ї ла мпочки, ду ю т ь у не ї з і н ш ог о боку, спря мо ву ю ч и полум ' я у м ісц е паяння.

Н езва ж а ю ч и н а т е щ о паяльн а ла мп а є нескладни м пристроєм, неправильн а ї ї експлуатац і я мож е призвест и д о не щ асног о випадку, то м у необх і дн о виконуват и так і основн і п р а в и л а б е з п е к и? зберігат и бензин, потр і бни й дл я розпал ю ванн я паяльно ї ла мпи,

в окрем і й посудин і;

заправлят и паяльн у ла мп у ли ш е у безпечному в пожежном у від­ но ш енн і м і сц і;

Ри с 353. Розпал ю вання лампи:

а — б і л я цеглини; б — б і л я захисног о пристрою


заливат и пальн е ли ш е з посудини, щ о м а є то нк у злив н у трубку, аб о чере з невелик у л і йк у н а лист і; к і льк і ст ь залитог о пальног о н е повинн а переви щ уват и 3/4 об ' є м у резервуара;

заправлят и паяльн у ла мп у можн а ли ш е пальним, н а як е вон а розрахована;

заправк а ла мпи, щ о н е проколола, категорично заборо няє ться; розпал ю ванн я паяльно ї ла мп и здійс н ю ват и б і л я цеглин и

(рис. 353, а) аб о спец і ал із ованог о захис но г о пристро ю (рис. 353, б); н а випадо к спалахуванн я пального, щ о пролилося, треб а м ат и побли­ з у робочог о м і сц я п і со к дл я гасі нн я вогн ю.

§ 88. ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ПАЯННЯ. ВИДИ ПАЯНИХ ШВІВ

П аяльники. О сновни м і нс тру м енто м дл я паянн я є паяльник. З а способо м на гріва нн я паяльник и под і ля ю т ь н а тр и груп и — періодич­ но г о п і д іг р і вання, безперервног о п і д іг р і ванн я газо м аб о р і дки м паль ­ ни м т а електричн і. О соблив у груп у становлят ь паяльник и спец і альног о призначення: ультразвуков і з ге нера торо м ультразвуково ї частот и (У П -2 1); з дугови м п і д іг р і во м; з в і бру ю чим и пристроями то щ о.

К ра щ и м способо м на гріва нн я паяльник і в є на гріва нн я н а звичай­ н ій електричн і й плит і, у як у треб а поставит и дв і вв і мкн ен і паралельн о сп і рал і за м і ст ь одн і єї. Д л я ш видког о на гріва нн я паяльник а і змен­ ш енн я витра т теплот и використову ю т ь зробле н у з ж ерст і захисд у коробочку. П ереваг а на гріва нн я паяльник а н а електроплит і поляга є в то м у, щ о паяльни к н е стикаєтьс я з полум ' я м і р і вно м і рн о на гріва­ ється.

Н езале жн о в і д способ у на гріва нн я й конструкц і ї основн е при­ з наченн я паяльник а поляга є в на гріва нн і припо ю д о розпла в л ення, роз ж ар ю ванн і розплавленог о припо ю і нанесенні йог о н а з ' єднання; прогр і ванн і м етал у з а м і сце м паяння; видаленні зали ш к і в розплав ­ леног о припо ю.

П а я л ь н и к и " п е р і о д и ч н о г о п і д і г р і в а н н я по­ д і ля ю т ь н а кутов і, аб о мо лотков і (рис. 354, я), і прям і, аб о торцев і (рис. 354, б). П ер ш і застосову ю т ь найб і ль ш е. П рям і паяльник и ви­ користову ю т ь у ва ж кодоступни х м і сцях. П аяльни к явля є собо ю пев­ но ї ф орм и кусо к м ід і 5, закріпле ни й н а заліз ном у стер жн і 2 з де­ рев ' яно ю рукоятко ю / н а к і нц і.

Д о паяльник і в безперервног о п і д іг р і ванн я належа т ь газов і й бензинов і.

Г а з о в и й п а я л ь н и к (рис. 355) м а є ацетилено-кисневий пальни к 4, д о яког о н а стер жн і 2 прикр і плен о з а допо мо го ю хо м утик а З звичай ни й паяльни к 1 з м і д і. Н і пел і 7, 8 п і д ш ланг и прикр і плен і д о рукоятк и 6. К исен ь т а ацетиле н пода ю тьс я п о ш ланга х н і пел і в

7 і 8. П одач а до пальник а ацетилено-ки.снево ї су м і ш і регул ю єть ­ с я з а допо мо го ю вентил і в 5 і 9. Ац етилено-киснев у су м і ш н а виход і


Рис. 354. Паяльники періодич­ ного підігрівання:

а — кутовий; б — прямий

1 2 З

Рис. 355. Газовий паяльник без­ перервног о підігрівання

Рис. 356. Бензиновий паяльник безперервног о підігрівання

Рис. 357. Електричні паяль­ ники;

а — прямий; б — кутовий; / — мід­ ний стержень (теплопередатчик); 2 — хомутик: З — накладні боковини; 4.*— нагрівальний елемент; б —сталь­ на трубка; 6 — рукоятка; 7 — шнур; в — штепсельна вилка -

з. сопл а 1 0 пальник а запал юю ть, полум ' я, щ о утворилося, на гріва є робоч у частин у паяльника.

У б е н з и н о в о м у п а я л ь н и к у (рис. 356) робоч а головк а

/ безперервно п і д іг р і ваєтьс я полум ' я м бензиновог о цальник а 2. Руко ­ ятк а З одночасно слу жи т ь резервуаро м дл я бензину. Ре зервуа р запов­ н юю т ь неповн і ст ю, зали ш а ю ч и невелики й в і льни й прост і р. П і сл я запов ненн я резервуар а бензино м м і цн о закручу ю т ь вентил ь н а к і нц і рукоятки. К атегорично заборо няє тьс я запов н ю ват и бензино м резер­ вуа р поблиз у вогн ю.

Е л е к т р и ч н і п а я л ь н и к и застосову ю т ь ш ироко, бо во­ н и прост і з а конструкц і є ю й зруч н і пр и користуванн і. П р и робот і з ним и н е утвор юю тьс я ш к і длив і гази, щ о роз ' їда ю т ь полуд у н а мідно­ м у стер жн і, і на гріва нн я м і сць, як і па юю ть, здійс н ю єтьс я р івно м ір ­ н о при пост і йн і й те мп ератур і, а ц е з начн о п і дви щ у є як і ст ь паяння. Так і паяльник и на гріва ю тьс я ш видк о — протяго м 2... 8 хв.

Е лектричн і паяльник и бува ю т ь п р я м и м и (рис. 357, а) і к у - т о в и м и (рис. 357, б).


Рис, 358. Паяні шви

а — стиковий; б —• внапусток; в — ступінчастий; г — зі скісним зрізом; д — стиковий з накладкою; є — гер­ метичний

Д л я паянн я олов ' яно - свинцеви м и припоям и ви­ готовля ю т ь електричні па­ яльник и ПЦН - 10, ПЦН - 16,

ПЦН -25, ПЦН -40, ПЦН -60,

ПЦН - 100, ПЦН - 160, ПЦН -

25 0 (букв и познача ю ть: П — паяльни к електричний, Ц — не з м і нни й паяльни к стер ж ень, Н — безперерв ­

ни й ре жи м на гріва ння; цифро ю позначен а ном і нальн а потужн і ст ь (В т).

Ви д и паяни х ш в ів (рис. 358, а—е). Зале жн о в і д ви мо г, як і ставлятьс я д о вироб і в, щ о пая ю ться, ш в и под і ля ю т ь н а тр и групи:

м і ц н і, яки м властив а певн а м ехан і чн а м і цн і сть, ал е н е обов 'яз ­ ков о гер м етичн і сть;

щ і л ь н і — суц і льн і гер м етичн і ш ви, як і н е допуска ю т ь проник ­ ненн я будь-яко ї речовини;

щ і л ь н о м і ц н і, яки м властив і і м і цн і ст ь і гер м етичн і сть. З ' єднуван і детал і сл і д добр е п і дганят и одн у д о одної.

§ 89. ПАЯННЯ М'ЯКИМИ ПРИПОЯМИ

П аянн я м ' яким и припоям и под і ляєтьс я н а к и с л о т н е І б е з - к и с л о т н е. П р и кислотному паянн і я к ф л ю с використову ю т ь хлористи й цин к аб о тех н і чн у солян у кислоту, пр и безкислотному — ф л ю си, щ о н е м і стят ь кислот: кан і ф оль, терпе н ти н, стеарин, паяльну * паст у то щ о. Б езкислотни м паяння м д і ста ю т ь чисти й ш ов; п і сл я кислот ­ но г о паянн я н е викл ю чен а мож лив і ст ь появ и короз ії.

П роце с паянн я м ' яким и припоям и складаєтьс я з п і дготовк и виро­ б у д о паяння, п і дготовк и паяльника, розплавленн я припо ю, охолод­ ж енн я й очи щ енн я ш ва.

П ідготовка вироб у д о паяння. М і цн е паян е з ' єднанн я можн а д і стат и ли ш е у то м у раз і, як щ о м і сц е паянн я попереднь о очи щ ен о в і д бруду, жи р і в, продукт і в короз і ї й оксидни х пл і вок, як і сильн о зава ж а ю т ь розт і канн ю припо ю т а йог о проникненн ю в ш ов. П оверхн ю вироб і в пере д паяння м очи щ а ю ть, обез жи р юю ть, травлять, промива ю т ь і су ш ать.

М е х а н і ч н е о ч и щ е н н я поверхн і вироб і в в і д і р ж і т а ока­ лин и викону ю т ь наждачни м папером, напилками, м еталеви м и щ іт ками, ш л і ф увальни м и кругами, стальни м аб о чавунни м ш ротом.


Х і м і ч н е о б е з ж и р ю в а н н я у л у ж н и х ' в а н н а х е найпрос ті ш и м т а найефек тив н і ш и м способо м; поляга є вон о в обробц і вироб і в у то нк о помеленому й розведеному водо ю д о ка ш копод і бног о стан у в і денськог о вапна, як е пензле м нанося т ь н а вир і б. П оверхн ю пот ім ретельно протира ю т ь і з ми ва ю т ь водо ю:

О б е з ж и р ю в а н н я в о р г а н і ч н и х р о з ч и н н и ­ к а х застосову ю т ь дл я видаленн я товстог о ш ар у м асл а з вироб і в з і складни м и поверхнями, внутр і ш н і м и пло щ инам и й глибоки м и отво­ рами. Д л я цьог о використову ю т ь ацетон, бензол, скипидар, бензин, м етилови й т а етилови й спирт и то щ о.

Х і м і ч н е т р а в л е н н я застосову ю т ь у то м у раз і, кол и ок­ сидн і пл і вки, як і є н а поверхн і виробу, т а і н ш і з ' єднанн я н е видаля ­ ю тьс я обез жи р ю вання м і пере ш код ж а ю т ь утворенн ю м і цног о з ' єднанн я припо ю з м етало м, щ о паяється. Травле нн я здійс н юю т ь за нурення м вироб і в у розчин и с і рчаної, соляної, ф ос ф орно ї т а і н ш и х кислот.

О ч и щ е н н я з а д о п о м о г о ю у л ь т р а з в у к у засто­ сову ю т ь тоді, кол и і н ш і способ и н е забезпечу ю т ь потр і бн у чистот у поверхн і. В ультразвукови х ванна х я к очисн е середови щ е викорис ­ тову ю т ь орган і чн і розчинники, лу жн і розчини, гаряч у воду, ми льни й розчи н то щ о.

П і дготовк а паяльник а поляга є пер ш з а вс е в доведенні робочо ї час­ ти н и п і д куто м ЗО...40° й очи щ енн я в і д сл і д і в окалини. П от і м обу ш о к паяльник а на гріва ю ть, сл і дку ю чи, щ о б йог о робоч а частина знахо­ дилас я у зо н і полум ' я, щ о н е коптить, і на гріва нн я здійс н ю валос я д о певни х те мп ерату р — 250... 30 0 °С пр и паянн і др і бни х детале й і 340... 40 0 ° С пр и паянн і великих. Н еобх і дн о сл і дкувати, щ о б паяль ­ ни к н е перегр і вся. Н агр і ванн я паяльник а пона д 50 0 ° С п і дви щ у є окалиноутворення й ускладн ю є луд і нн я наконечника. О з нако ю пере­ гріва нн я є появ а зеле нува тог о полум ' я й ш видк е згора нн я кан і ф ол і з вид і лення м ди м у за м і ст ь ї ї плавлення. П р и перегр і ванн і паяльни к з н і м а ю т ь з вогн ю, да ю т ь трох и прохолонути, затиску ю т ь у ле щ атах, обпил юю т ь плоски м напилко м робочи й к і нец ь дочист а з обо х бок і в і з н і м а ю т ь з ребе р задирк и (рис. 359, а).

П р о нормальн е на гріва нн я паяльник а судят ь з а легки м покрас - н і ння м обу ш ка. Я к щ о паяльни к недос тат нь о на грітий, т о прип і й н а поверхнях, щ о пая ю ться, ш видк о остига є і перетвор ю єтьс я н а каш о­ под і бн у м асу. Так е паянн я ду ж е нем і цне. П і д ча с тривалог о паянн я пер і одичн о очи щ а ю т ь робоч у частин у паяльник а в і д окалин и сталь­ но ю щ іт ко ю і напилком.

Н агр іт и й паяльни к (рис. 359, б) ш видк о з н і м а ю т ь з вогн ю, очи­ щ а ю т ь в і д окалин и за нурення м у хлори д цинк у (рис. 359, в), пот і м набира ю т ь з прутк а 1... 2 крапл і припо ю (рис. 359, г) і проводят ь па­ яльнико м п о куск у на ш атир ю (рис. 359, д) доти, пок и к і нец ь паяль ­ ник а н е покриєтьс я р і вни м ш аро м припо ю. П от і м протравл юю т ь м і сц е паянн я (рис. 359, є).


Рис. 359. П аяння м'якими припоями:

а — доводка паяльника; б — нагрівання обу ш ка г «— зачищення в і д окалин и хлори ­ стим цинком; г —захоплення розплавленог о припо ю; д — облуж ування на ш м а т у нашатирю; е— протравлювання місця паяння (нанесення ф л ю су): * —- нанесення при­ пою (заповнення зазору)

П аяльни к наклада ю т ь н а м і сц е спа ю ванн я (рис. 359, е), трох и затри м у ю т ь йог о н а одном у м і сц і дл я прогр і ванн я детал і, потім по­ в і льн о і р і вно м і рн о перем і щ а ю т ь п о м і сц ю спа ю вання. П р и цьому розплавлени й прип і й ст і ка є з паяльник а і запов н ю є зазор и шва (0,05...0, 1 5 мм).

Д л я запобіга нн я на гріва нн ю сус і дн і з і ш во м д і лянк и детал і на­ крива ю т ь мокрим и га нч і ркам и аб о за нур юю т ь у воду. П і сл я охоло­ д ж енн я паяни й ш о в очи щ а ю ть, промива ю ть, протира ю т ь сухи м ган­ ч і р ' ям.

Н агр іт и й паяльни к н е можн а класт и н а ст і л аб о верстак, б о в і н ш видк о охолон е й забруд ни ться, паяльни к кладут ь н а п і дставк у (рис. 360, а). Робоч е м і сц е паяль щ ик а показан о н а рис. 360, б.

П р и м асово м у виготовленні детале й паянн я здійс н юю т ь за нурен­ ня м їх у ванн у з розплавлени м припоєм.

П рийом и паянн я показан о н а рис. 361, а—д.

О собливост і паянн я посудин для зберігання гор ю чих р і дин. Па­ янн я посуди н (бочок, б і дон і в) дл я гор ю чи х р і ди н аб о газів, щ о б уникнут и вибух у потребу є особливи х заході в безпеки.

П ер ш з а вс е посудин и ретельно промива ю ть. П ере д паяння м ї х в щ ерт ь наповн юю т ь ВРОДОЮ І витри м у ю т ь деяки й час, щ о б випар и за­ ли ш к і в пальног о вив іт рилис я остаточно. Злив ш и вод у почина ю т ь паяння.

П ере д паяння м можн а тако ж пропарит и аб о промит и ба к гарячо ю водо ю д о з никненн я запах у пальног о (кра щ е промит и 6 % - ни м розчи -

28 9


Ри с. 360. Паяльник на п ідставні (а) і робоче м ісце паяльщика (б)

ном каустично ї соди). Н епро ми т у посудин у д о робочог о м і сц я під­ носи т и н е можн а, б о пр и паяльн і й ла мп і, щ о прац ю є, наймен ш а не­ обере жн і ст ь мож е викликат и вибу х посудини.

К ол и паянн я завер ш ен е і вир і б повн і ст ю прохолов, з і ш в а зні­ м а ю т ь зали ш к и припо ю, вир і б промива ю т ь і вису ш у ю т ь у су ш илц і сухо ю тирсо ю аб о стиснути м пов іт рям.

Ри с, 361. Прийоми паяння:

а — стиковим швом; о — напустковим швом? в —тонкої пластини а гов- стим напустковим швом; г — труби; д ~ товстих проводів

29 0


П аянн я тру б викону ю т ь у такі й посл і довност і:

очи щ а ю т ь напилко м аб о ш аберо м м і сц е паяння; н а м і сц е спа ю нанося т ь пензле м ф л ю с, приклада ю т ь на гріти й і полуджени й паяль ­ ни к і пруто к припо ю д о м і сц я паяння, розплавля ю т ь прип і й, рівно­ м і рно, пов і льно, безперервно перем і щ у ю т ь паяльни к н а л і н і ї ш ва, да ю ч и припо ю запов ни т и ш ов. П і сл я завер ш енн я паянн я й повног о охолод ж енн я труб и видаля ю т ь ф л ю с і промива ю т ь труб у в теплі й вод і.

О собливост і паянн я деяки х м етал і в і сплав і в. Н изьковуглецев і стал і добр е п і дда ю тьс я паянн ю я к м ' якими, та к і тверди м и припоя ­ ми. Я к м ' як і припо ї застосову ю т ь олов ' яно-свинцев і, а я к ф л ю с — хлори д цинк у аб о кан і ф оль.

В и с о к о в у г л е ц е в і т а і н с т р у м е н т а л ь н і с т а - л і можн а паят и м і дно-цинкови м и і ср і бним и припоями.

П аянн я ч а в у н н и х д е т а л е й викону ю т ь латуня м и і сріб­ ним и припоями. П ере д паяння м детал і очи щ а ю т ь в і д оксид і в, м асла, а обробл ю ван у поверхн ю зачи щ а ю т ь м ехан і чни м способо м. П от і м у м і сц і паянн я киснево-ацетиленовим полум ' я м з надм і ро м кисн ю випал юю т ь в і льни й гра ф іт, детал і прогр і ва ю ть, очи щ а ю т ь в і д окси­ д і в і покрива ю т ь буро ю. Н агр і ванн я можн а здійс н ю ват и паяльно ю ла мпою, н е допуска ю ч и на гріва нн я детал і пона д 90 0 °С.

П і сл я завер ш енн я паянн я чавунн і детал і в і дпал юю т ь — нагрі­ ва ю т ь д о 700... 75 0 °С, витри м у ю т ь пр и ц і й те мп ератур і протяго м 20../2 5 хв, пот і м охолод ж у ю т ь н а пов іт р і. Д оброяк і сни й ш о в утворю ­ єтьс я тоді, кол и поверхн і деталей, щ о пая ю ться, д о паянн я бул и по­ крит і м ідд ю.

П а я н н я н е р ж а в і ю ч и х с т а л е й пов ' язан е з деяки м и труд но щ а ми, б о внасл і до к х і м і чног о вплив у кисн ю н а легу ю ч і еле­ м ент и пр и на гріва нн і в і дбуваєтьс я окисленн я поверхн і стал і. З м ето ю вилученн я оксид і в і подаль ш ог о запобіга нн я ї х утворенню застосо­ ву ю т ь р із номан іт н і ф л ю с и (наприклад, буру). Н ер ж ав і ю ч і стал і па­ я ю т ь припоє м ПС р45.

М і д ь і ї ї с п л а в и добр е пая ю тьс я ус і м а способа ми.

П аянн я а л ю м і н і ю досит ь складн а операц і я, б о ал юм і н і й швид­ к о окисл ю єтьс я н а пов іт р і, покрива ю чис ь ду ж е то нко ю оксидно ю пл і вко ю, як а ва ж к о п і ддаєтьс я паянн ю.

О ксидн у пл і вк у видаля ю т ь у процес і паянн я м ехан і чним, хіміч­ ни м аб о ультразвуковим способа ми. П ере д паяння м поверхн ю вироб у обез жи р юю т ь у бензин і аб о гарячо м у 1 0 % - ном у розчин і каустично ї соди, а пот і м протравл юю т ь у розчин і кислот и аб о зачи щ а ю ть. П р и м ехан і чном у способ і видаленн я оксид і в м і сц е ш в а на гріва ю т ь д о тем­ ператур и плавленн я припою., нанося т ь розплавлени й прип і й (цинк, олов о аб о їх н і сплави) і ш аберо м аб о щ іт ко ю п і д ш аро м припо ю руй­ ну ю т ь оксидн у цл і вку. П рип і й з моч у є поверхн ю ал юм і н і ю і п і сл я охолод ж енн я утвор ю є ш ов.


К ра щ і результат и паянн я ал юм і н і ю да є застосува нн я ультразву ­ кови х паяльник і в, як і створ юю т ь у розплавленому припо ї коливан­ н я ультразвуково ї частот и (ві д 2 0 кГ ц д о 1 ГГц); частк и припо ю почина ю т ь рухатися, вдаря ю тьс я о б поверхн ю ал юм і н і ю і руйну ю т ь оксидн у пл і вку. Д л я ультразвуковог о паянн я застосову ю т ь прип і й н а цинков і й аб о олов ' ян і й основ і з додавання м кадм і ю т а ал юм і н і ю.

* П р и х і м і чном у способі оксидн а пл і вк а руйнуєтьс я активни м и ф л ю са ми. Я к ф л ю с застосову ю т ь су м і ш з 10 % ф торид у на трі ю,

8 % хлорид у цинку, 3 2 % хлорид у л іті ю та 5 0 % хлорид у кал і ю. М і сц е паянн я і пруто к припо ю п і д іг р і ва ю т ь д о 300... 40 0 °С. П рип і й за нур юю т ь у поро ш копод і бни й ф л ю с, а м і сц е паянн я додат ­ ков о п і д іг р і ва ю т ь д о те мп ератур и де щ о б і ль ш о ї з а те мп ератур у плав­ ленн я припо ю. П роводяч и припоє м з на тиско м і ш видк о п о ш ву, щ о п і д іг р і вається, ф л ю со м видаля ю т ь оксидн у пл і вку. П рип і й пла­ витьс я і запов н ю є ш ов. Д л я видаленн я зали ш к і в ф л ю с у вир і б п і сл я паянн я промива ю ть.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 383 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.033 с)...