Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЗЕНКЕРУВАНН Я



Загальн і в і до мо ст і. З е н к е р у в а н н я м на зиваєтьс я проце с обробк и зе нкерам и цил і ндрични х і кон і чни х необроблени х отвор і в у деталях, виготовлени х литво м, кування м аб о ш та мп ування м, аб о отвор і в, попереднь о просвердлени х з м ето ю збіль ш енн я їх ньо г о діамет­ ра, п і дви щ енн я якост і поверхн і і точ нос т і (з м ен ш енн я конусност і, овальност і).

Зенкеруванн я є аб о остаточно ю обробко ю отвор у аб о пром іж ­ но ю операц і є ю пере д розвертанням, то м у пр и зе нкеруванн і зали ш а ю т ь не з начн і припуск и дл я остаточно ї обробк и отвор у розвертання м (я к і п і сл я свердл і нн я зали ш а ю т ь припус к п і д зе нкерування).

Зенкеруванн я забезпечу є точ н і ст ь обробк и отвор і в у м е ж а х 8...

13-го квал іт ет і в, ш орстк і ст ь оброблено ї поверхн і 10... 2, 5.

Зенкеруванн я — операц і я продуктивн і ш а, н і ж свердл і ння, б о пр и однакови х (приблизно) ш видкостя х р із анн я подач а пр и зе нкеру ­ ванн і допускаєтьс я у 2, 5... З раз и б і ль ш а, н і ж пр и свердл і нн і.

Зенкери. І нс тру м енто м, яки м викону ю т ь зе нкерування, є зе нкер, який, я к і свердло, закріпл юю т ь у кон і чном у отвор і ш пиндел я верста­ та. П рац ю є зе нке р та к са мо, я к і свердло, здійс н юю ч и обертальни й ру х навкол о ос і, а поступальни й — вздов ж осі отвору.


б

Ри с. 237. Основні, еле- Рис. 238. Геометрія зуб а зенкера:

менти зенкера а — триперого; б — чотириперог о

Зовн і ш н і м виглядо м суц і льни й зе нке р тако ж на гаду є свердл о І складаєтьс я з ти х са ми х основни х еле м ент і в, ал е м а є б і ль ш е р із альни х кромо к (т ри-чотири) і сп і ральни х канавок. Три-чотир и р із альн і кромк и (зе нкер и на зива ю тьс я в і дпов і дн о три - і чотириперими) кра щ е центру ­ ю т ь і нс тру м ен т у отвор і, нада ю т ь йом у б і ль ш о ї ж орсткост і, чи м забез­ печуєтьс я висок а точ н і сть. Зенке р (ри с 237) складаєтьс я з робочо ї частин и 2, ш ийк и 4, хвостовик а 5 і лапк и 6.

Робоч а частин а 2, у сво ю чергу, складаєтьс я з р із ально ї (за б і рної)

1 і напрямно ї (кал і бру ю чої) З частин.

П і д ча с зе нкеруванн я р із альн а частин а викону є основн у робот у п о з ня тт ю м еталу, а напрямн а слу жи т ь дл я спря м уванн я зе нкер а в от­ в і р, зачи щ анн я поверхн і, наданн я отвор у правильно ї цил і ндрично ї ф орм и й досягненн я потр і бног о розм і р у отвору.

С трічк и (ф аски) н а напрямн і й частині зе нкер а з м ен ш у ю т ь тертя, щ о полег ш у є р із ання.

Зенкер и м а ю т ь передн ю поверхн ю / (ри с 238, а, б), р із альн і кромк и 2, серцевин у З, зад н ю поверхн ю 4, стр і чк и 5, а тако ж кути: а — зад н і й, у — передн і й, ф — у план і, со — нахил у гви н тово ї канавки, з наченн я яки х визнача ю тьс я зале жн о в ід твердост і м етал і в.

Зенкер и виготовля ю т ь з ш видкор із ально ї стал і; вон и бува ю т ь дво х типів — суц і льн і з кон і чни м хвостовико м і насадн і. П ер ш і застосову ю т ь дл я попередньо ї, а друг і — дл я остаточно ї обробк и отвор і в.

С у ц і л ь н і з е н к е р и з к о н і ч н и м х в о с т о в и к о м (рис. 239, а) виготовля ю т ь 0 10...4 0 мм, з дов жин о ю робочо ї частин и 80... 20 0 м м т а число м зубів, щ о дор і вн ю є 3.

Н а с а д н і з е н к е р и виготрвля ю ть ' 0 32... 8 0 мм, з дов жин о ю робочо ї частини 10... 1 8 м м т а число м зубів, щ о дор і вн ю є 4.


Рис. 239. Зенкери:

с — суцільний з конічним хвостовиком; б — суцільний з конічним хвостовиком, оснащений пластинками з твердог о сплаву; в — насадний зі вставними ножами; г — насадний, оснащений пластинками з твердог о сплаву; д — робота зенкером

Д л я попередньо ї т а остаточно ї обробк и отвор і в у деталя х з чавуну і стал і виготовля ю т ь в і дпов і дн о суц і льн і зе нкер и з кон і чни м хвостови­ ко м і насадн і, осна щ ен і пластинками з твердог о сплав у (рис. 239/6).

К р і м того, зе нкер и виготовля ю т ь насадні з і вставни м и ножам и (рис. 239, в) з ш видкор із ально ї стал і дл я попередньо ї т а остаточно ї обробк и отвор і в у деталя х з чавун у т а стал і, а тако ж зе нкер и з і встав­ ним и ножам и з твердог о сплав у (ВК6, ВК 8, ВК6 М, ВК 8 В, Т5 К Ю, Т 14КВ, Т 15К6), суц і льн і з кон і чни м хвостовико м, щ о м а ю т ь три-чо - тир и нож і (клина), і насадн і, як і м а ю т ь чотири- ш і ст ь нож і в.

Зенкеруванн я викону ю т ь н а свердлильни х верстата х з подаче ю (зале жн о в і д д і а м етр а зе нкера) п о чавун у 0, 2... 0, 3 5 мм, а п о стал і — 0, 15... 0, 3 м м і ш видк і ст ю р із анн я зе нкерам и з пластинками з і сплав у Т К, як а дор і вн ю є 8 0 м /хв.

Д л я зе нкер і в з і вставни м и ножам и з ш видкор із ально ї стал і подач у вибира ю т ь у м е ж а х 0, 2... 0, 2 6 мм, а ш видк і ст ь р із анн я — 11,6.., 22, 5 м /хв зале жн о в і д д і а м етр а зе нкера. Д л я охолод ж енн я засто­ сову ю т ь 5 % - ни й (за м асо ю) розчи н ми льно ї е м ульс і ї у вод і.

Н а с а д н і з е н к е р и з н а п а я н и м и п л а с т и н к а м и з т в е р д о г о с п л а в у (рис. 239, г) застосову ю т ь дл я обробк и отвор і в 0 34... 8 0 мм. ї х виготовля ю т ь завдов ж к и 40.., 6 5 мм, з число м зубі в н е м ен ш я к 4. Н асадн і зе нкер и з ' єдну ю т ь з оправко ю з а допомо­ го ю виступ у н а оправц і т а вир із у н а торц і зе нкера.

П р и зе нкеруванн і отвор і в ш ирок о застосову ю т ь тако ж комб і нован і і нс тру м енти, як і да ю т ь з мо г у поєднуват и зе нкеруванн я з і свердл і нням.

Д83


П р и зе нкеруванн і стру ж к у видаля ю т ь сильни м стру м ене м стист ну тог о пов іт р я ч и вод и аб о перевертання м детал і, як щ о вон а н е ва ж ка. П р и зе нкеруванн і детале й з і стал і, м і д і, латун і, д ю рал юм і н і ю застосо­ ву ю т ь охолод ж енн я ми льно ю е м ульс і є ю.

Щ о б д і стат и правильни й і чисти й отв і р (рис. 239, д), припуск и н а д і а м ет р п і д зе нкеруванн я м а ю т ь становит и 0,0 5 д і а м етр а (до 0,1 мм).

Б езпек а прац і. П р и зе нкеруванн і сл і д виконуват и т і са м і ви мо г и безпеки, щ о й пр и свердл і нн і.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 348 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...