Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ремичок — д п



П одв ійн е з підгострениям пе­ ремички і стр і чки — ДП Л


і чавуну з незнятою кіркою. Загострення п і д двома кутами — 2 ф = 116... 118 °, додатковий кут 2 ф = 70...75° (на дов ж ин і 0, 2 д і аметра). Збіль­ ш уєтьс я дов ж ин а різальної кромки, зменшуєть­ ся товщина струж ки, пол іп ш уєтьс я в ідведення теплоти, значно збіль ш уєтьс я стійкість

Д л я сверде л ун іверсальног о застосування при обробці стальног о литва з ов > 50 МПа і чаву­ ну зі знятою кіркою


З а методом Ж иров а К рім основног о загострення з кутом, що дорів­

нює 118°, два додаткових кута: на дов ж ин і 0,2d — 70° і на дов ж ин і 0,l 5 d — 55°. Підгост­ рениям проріз уєтьс я перемичка. Р екомендуєтьс я дл я обробки крихких матеріал ів


§ 45. РУЧНЕ ТА МЕХАНІЗОВАН Е СВЕРДЛІНН Я

С вердл і нн я здійс н ю єтьс я в основному н а свердлильни х верстатах. К ол и детал ь неможлив о встановит и н а верста т аб о кол и отвор и розмі­ щ ен і у ва ж кодоступни х м і сцях, ї х свердлят ь з а допо мо го ю коловоро ­ тів, тріскачок, дрил і в, ручни х електрични х і пневматични х свердлиль ­ ни х м а ш инок.

Тріскачк а застосовуєтьс я дл я ручног о свердл і нн я отвор і в велики х д і а м етр і в (до ЗО мм), а тако ж дл я свердл і нн я отвор і в у не зруч ни х міс­ цях, кол и н е можн а застосовуват и свердлильни й верстат, електричну аб о пневматичн у свердлильн у м а ш инку.

Тріскачк а м а є ш пиндел ь 2 (рис. 191), яки й входит ь у вилк у 6 рукоятк и 7. Н а одном у к і нц і ш пиндел я є отв і р дл я закріпле нн я сверд­ л а 1, н а і н ш ом у нар із ан а прямокутн а р із ьба. Н а не ї накручує тьс я дов­ г а гайк а 4 У як а закі нчує тьс я центро м 5. Д л я свердл і нн я з а допо мо го ю тріскачк и застосову ю т ь скоб у 9, як а да є з мо г у встановл ю ват и тріскач­ к у у певному положенн і. О бертальни й ру х здійс н ю єтьс я храпови м колесо м З, як е на глух о закріпле н е н а ш пиндел і. С обачк а 8 пр и поворо­ т і рукоятк и н а невелики й кут. упираєтьс я в зу б храповог о колес а і поверта є його, а разо м з ни м і ш пиндел ь н а то й са ми й кут. П ру жин а вес ь ча с притиску є собачк у д о храповог о колеса.

Ч ергу ю ч и поворо т рукоятк и на 1/3... 1/4 оберт а то в один, то в ін­ ш и й б і к, здійс н юю т ь обертанн я ш пинделя, яки й повертаєтьс я ли ш е в одн у сторону. У зв ' язк у з ти м, щ о рукоятк а м а є достатню дов жин у (300...400 мм), з начно ю м і ро ю полег ш уєтьс я зусилл я робочог о руху. П одач а н а оди н обер т свердл а становит ь 0,1 мм.

Ручни й дрил ь (рис. 192) застосову ю т ь дл я свердл і нн я отвор і в, діа­ м етро м д о 1 0 мм. Н а ш пиндел і 1 встановлено кон і чн е зубчаст е коле­ с о 5, як е можн а сполучат и з кон і чни м колесо м 3. Тод і пр и обертанні вал а 2 рукоятко ю ш пиндел ь 1 м ати м е одн у частоту, обертання, а пр и

сполученн і зубчастог о колес а 7


Рис. ¿91 Тріскачка


7 із зубчасти м колесо м 6 та обер­ та нн і рукоятк и 5 — і н ш у; то м у таки й дрил ь на зиваєтьс я д в о - ш в и д к і с н и м. С вердл і нн я ручни м дриле м викону ю т ь н а ни зьки х і високи х п і дставках, затис нув ш и детал ь у ле щ атах. П рийом и три м анн я дрил я пр и цьом у р із н і.

С в е р д л і н н я н а н и ­ з ь к і й п і д с т а в ц і отвор у

0 6... 1 0 м м потребу є з начн о мен­ ш ог о тиск у н а дриль, н і ж сверд­ л і нн я н а висок і й п і дставц і. П р и


Рис. 192. Ручний дриль:

1 — шпиндель; 2 — вал; З, 6,

7,8 — зубчасті колеса; 4 —

упор; 5 — рукоятка

свердл і нн і н а ни зькі й п і дставці (рис. 193, а) дрил ь три м а ю т ь право ю руко ю з а рукоятк у обертання, л і во ю — з а нерухому рукоятку, а грудь м и впира ю тьс я у на груд ник. Рукоя тк у оберта ю т ь плавно, бе з ривк і в. Д рил ь три м а ю т ь строг о вертикально, бе з розхитування, і нак ш е свердл о мож е зла м атися.

С в е р д л і н н я н а в и с о к і й п і д с т а в ц і отвор у 0 2...

4 м м (рис. 193, б), я к правило, викону ю т ь н а верстак у і н а в і д м і н у в і д свердл і нн я н а ни зькі й п і дставц і на тиску ю т ь н а дрил ь н е грудь ми, а л і во ю руко ю, яко ю берут ь з а на груд ник; право ю руко ю три м а ю т ь рукоятк у обертання. Злегк а на тиску ю ч и н а на груд ник, здійс н юю т ь пробн е засвердл ю вання. Я к щ о отв і р розм і щ ен о правильно, посил юю т ь на тискува нн я л і во ю руко ю н а на груд ни к і продовжу ю т ь свердлит и д о к і нця. П р и цьом у н е допуска ю т ь похитуванн я і нс тру м ента, щ о б н е зла м ат и свердло.

С в е р д л і н н я д е т а л е й, з а т и с н у т и х у л е щ а т а в е р т и к а л ь н о, пр и горизо н таль ном у положенн і дрил я (рис. 193, в)

а 6 б

Ри с. 193. С вердління ручним дрилем:

а — на низькій підставці; б — на високій підставці в лещатах; в — у лещатах при гори- вонтальному розміщ енні дриля


Ри с. 194. Ручні свердлильні електричні машини легког о (а) і середньог о

(б) типів

досит ь складне, особлив о н а са мом у початк у робот и — свердл о виходит ь з керновог о заглибле нн я пр и наймен ш ом у послабленні на­ тискува нн я аб о перекос і дриля. Д етал ь затиску ю т ь у ле щ ата х так, щ о б м е ж і отвор у бул и розм і щ ен і ви щ е губо к ле щ а т б і ль ш е н і ж н а половин у д і а м етр а патрона. Д рил ь три м а ю т ь у горизо н таль ном у по­ ло ж енн і л і во ю руко ю з а нерухому рукоятку, а право ю руко ю — з а рукоятк у обертанн я і викону ю т ь пробн е засвердл ю вання, плавн о оберта ю ч и рукоятку. П р и виход і свердл а послабл юю т ь на тискува нн я й з м ен ш у ю т ь частот у обертання.

Ручн і свердлильні електричні ма ш ин и застосову ю т ь пр и мон та ж ­ них, складальни х і ремонтни х робота х дл я свердл і нн я й розвертання отвор і в. Вон и бува ю т ь трьо х типів.

М а ш и н и л е г к о г о т и п у (рис. 194, а) призначен і дл я свердл і нн я отвор і в 0 8...9 мм. К орпу с таки х м а ш и н звичай н о м а є ф орм у п і столета. З м а ш и н легког о тип у найпо ш ирен і ш о ю є свердлиль ­ н а м а ш ин а И -90 (рис. 194, а). Е лектродвигу н — ун і версальни й колек­ тор ний, прац ю є н а з м і нном у аб о пост і йном у стру м і нормально ї часто­ т и напру го ю 22 0 В.

М а ш и н и с е р е д н ь о г о т и п у (рис. 194, б), щ о звичай н о м а ю т ь одн у за мкн ут у рукоятк у н а зад н і й частин і корпуса, використо ­ ву ю т ь дл я свердл і нн я отвор і в д і а м етро м д о 1 5 мм.

М а ш и н и в а ж к о г о т и п у (рис. 195), як і м а ю т ь звичай н о дв і рукоятк и н а корпус і аб о дв і рукоятк и і груд ни й упор, застосову ю т ь дл я вертикальног о (рис. 195, а) т а горизо н таль но г о (рис. 195, б) свердл і нн я у стальни х деталя х отвор і в 0 20... 8 0 мм.

В ал юм і н і єво м у корпус і 5 електрично ї свердлильно ї м а ш ин и ва ж ког о тип у з мон това н о електродвигун; н а к і нц і вал а 1 електродви­ гу н а є кон і чни й отв і р, в яки й вставля ю т ь свердл о 6 аб о патрон. П і д ча с робот и утри м у ю т ь свердлильну електричн у м а ш ин у обома рукам и з а рукоятк и 2, ж орстк о з ' єднан і з корпусом, і встановл юю т ь так, щ о б цент р свердл а точ н о збігавс я з нам і чени м центро м м айбутньог о отвору; пот і м на тиску ю т ь н а спец і альни й упо р 4, розм і щ ени й у верхн і й части­ н і корпуса, і кнопко ю 5, щ о є в рукоятц і 2, в мик а ю т ь електродвигу н 5.

Ж


Рис. 195. Ручна електрична свердлильна машина ва ж ког о типу;

а, б -•- відповідно вертикальне і горизонтальне свердл інн я

С вердлильні м а ш ин и бува ю т ь п р я м і (з розта ш ування м ос і ш пиндел я сп і вв і сн о аб о паралельн о осі двигуна) і к у т о в і (а розм і щ ення м осі ш пиндел я п і д куто м д о ос і двигуна). К утов і м а ш ин и (рис. 196) застосову ю т ь дл я свердл і нн я отвор і в у ва ж кодоступни х м і сцях. З а напрямо м обертанн я м а ш ин и виготовля ю т ь з односторон­ н ім напрямо м обертанн я і реверсивн і.

Ручн і свердлильні електричні м а ш ин и не зале жн о в і д тип у т а потуж­ ності склада ю тьс я з трьо х основни х частин — - електродвигуна з ро­ бочо ю напру го ю 22 0 аб о 3 6 В, зубчасто ї передач і т а ш пинделя.

Б езпек а прац і. П р и робот і ручним и електрични м и м а ш инам и треб а виконуват и так і ви мо г и безпеки:

прац ю ват и ли ш е у гу мо ви х рукавиця х і кало ш ах; кол и нема є кало ш, п і д но г и сл і д п і дкладат и гу мо ви й килимок; корпу с ручни х свердлильни х м а ш и н м а є бут и зазе м лени м (рис. 197);

пере д в мик ання м ручно ї свердлильно ї м а ш ин и сл і д спочатк у пере­ конатис я у справност і м ере ж і т а із оляц ії, а тако ж у то м у, ч и відпов і­ да є напру г а в м ере ж і напру зі, н а як у розрахована дан а м а ш ина;

в мик ат и ручн у свердлильну м а ш ин у ли ш е пр и вийнято м у з про­ свердленог о отвор у свердл і, а вий м ат и свердл о з патрон а ли ш е п і сл я ви мик ання, свердлильно ї м а ш ини;

пер і одичн о спостер іг ат и з а робото ю щ іт о к електродвигуна м а ш ини; щ іт к и м а ю т ь бут и добр е при ш л і ф ован і (пр и нормальн і й робот і не- і скрять);

пр и зупи нц і м а ш ини, появ і і скр і нн я аб о запах у н е розбират и м а ­ ш ин у н а м і сц і, а за м і ни т и ї ї придатно ю.

Ручн і свердлильн і пневматичн і м а ш ин и пор і внян о з електрични м и м а ю т ь невелик і розм і р и й м асу. П риво д ц і є ї м а ш ин и да є з мо г у плавн о регул ю ват и частот у обертанн я пр и на тиска нн і н а пускови й курок.

153-


Рис. 196. Ручна електрична кутова свердлильна машина

Рис. 197, Засоби і заходи електробезпеки, що засто­ совую ться п ід час роботи електричною свердлильною машиною

П р и перевантаженні м а ш ин а авто м атичн о зупи няє ться, чи м запобі - гаєтьс я поламк а свердла, а тако ж перегорянн я обмотки, щ о призво ­ дит ь д о виход у м а ш ин и з ладу.

Д л я свердл і нн я отвор і в у деталях, виготовлени х з ал юм і н і єви х і м агн і єви х сплав і в і м ' яки х сталей, застосову ю т ь свердлильні пнев­ м атичн і ручн і м а ш ин и з частото ю обертанн я ш пиндел я д о 350 0 об/хв, а дл я свердл і нн я отвор і в у деталя х з леговани х стале й — з частото ю обертанн я ш пиндел я д о 1000 об/хв.

Н а рис. 198 показан а р у ч н а с в е р д л и л ь н а п н е в м а ­

т и ч н а м а ш и н а Д - 2 м асо ю 1,8 кг, з частото ю обертанн я ш пинде ­


л я 250 0 об/хв пр и тиск у пов іт р я 5 кгс/см


і пневмодвигуно м роторног о


типу. Ро то р розм і щ ени й у статор і ексцентрично й утвор ю є пр и цьом у серповидн у камеру. С тис ну т е пов іт р я надходи т ь д о камер и м і ж рото­ ро м і статоро м і тис н е н а робоч і лопатки, приму ш у ю ч и рото р оберта­

тися.

З а допо мо го ю подовжени х ку­ тови х і кондукторни х насадок, закріпле ни х н а корпус і м а ш ини, можн а виконуват и "све рдл і нн я у ва ж кодоступни х м і сцях.

Р у ч н а с в е р д л и л ь н а п н е в м а т и ч н а м а ш и н а РС - 8 (рис. 199) м а є насадку, роз­ м і щ ен у п і д куто м 20°. К орпу с З ц і є ї насадк и закріпл юю т ь н а м а ш ин і баранчико м 4. У труб і 2

Повітря \ \5 Р насадк и розм і щ ен о ш арн і рни й


Рис. 199. Пневматична свердлильна машина РС-8 з кутовою насадкою

Рис. 200. Свердлильна установка

вал, яки й оберта є цангов у оправк у з і сверд­ ло м 1.

П ристро ї дл я кріплення й п і дв і ш уванн я механ із ованог о і нструмента. М о ж ливост і ви­ користанн я електрични х і пневматични х сверд­

лильни х м а ш и н з начн о роз ш ир юю тьс я з а у мо в и застосува нн я несклад­ ни х пристро їв.

С вердлильні м а ш ин и мож ут ь бут и використан і я к свердлильн і установк и (рис. 200). У цьом у випадк у свердлильну м а ш ин у 2 за­ кр і пл юю т ь н а стояк у 4 і з поворотни м столо м /, щ о перем і щ уєтьс я ввер х

Рис. 201. М еханізований інструмент, підвішений на пружині (а)

і на тросі з противагою (б, в):

1 — противага; 2 — трос


і вниз, н а яком у закріпл юю т ь деталь. П одач а свердл а в і дбуваєтьс я ва ж еле м 3.

П р и складальни х робота х дл я зруч нос т і й полег ш енн я користуван­ н я ручн і свердлильні електричні м а ш ин и закріпл юю т ь н а п і дв і ска х — легки х дво - аб о чотирикол і сни х в із ка х н а монор ейц і на д робочим, м і сце м.

Щ о б м а ш ин а н е зава ж ал а роб іт ников і, кол и не ю н е користу ю ться, м а ш ин у п і дв і ш у ю т ь н а робочому м і сц і н а сп і ральн і й пружин і (рис. 201, а) аб о н а трос і з противаго ю (рис. 201, б, в).

§ 46. СВЕРДЛИЛЬН І ВЕРСТАТ И

Загальн і в і до мо ст і. Н а свердлильни х верстата х можн а виконуват и так і роботи:

свердл і нн я наскр із ни х і глухи х отвор і в (рис. 202, а)\

розсвердл ю ванн я отвор і в (рис. 202, б);

зе нкерування, щ о да є з мо г у д і стат и ви щ и й квал іт е т і м ен ш у шорст­ к і ст ь поверхн і отвор і в пор і внян о з і свердл і ння м (рис. 202, в);

розточування отвор і в здійс н ю єтьс я р із це м н а свердлильно м у верстат і (рис. 202, г)\

зе нкуванн я виконуєтьс я дл я виготовлення в отвора х цил інд ­ ричних, кон і чни х заглибле н ь і ф асо к (рис. 202, д)\

розвертання отвор і в, щ о застосовуєтьс я дл я потр і бно ї точ нос т і й ш орсткост і (рис. 202, е)\

виглад ж уванн я (зді йсн ю єтьс я спец і альни м и роликовими оправ ­ ками) аб о розвальц ю ванн я з м ето ю у щ і льненн я — зглад ж уванн я гребі нц і в н а поверхн і отвор у п і сл я розвертк и детале й з д ю рал юм і­ н ію, електрон у то щ о (рис. 202, є);

нар із уванн я внутр і ш ньо ї р із ьб и м іт чико м (рис. 202, ж)\

е е ж з

Рис, 202, Роботи, які виконуються на свердлильних верстатах

15,6



Рис. 203. Настільний вер­ тикально-свердлильний вер­ стат 2М112:

/ — колона; 2 —• привід; З '— ме­ ханізм підйому шпиндельноїбаб- ки та шпинделя: 4 — кронштейн; 5 — стіл; 6 — рукоятка ручної по* дачі; 7— шпиндель; 8 — шпин­ дельна бабка


Рис. 204. Універсальний вертикально-свердлиль­ ний верстат 2Н 125Л


цекуванн я — п і др із уванн я торці в зов н і ш н і х і внутр і ш н і х при - дивк і в і боби ш о к (рис. 202, з).

Ц им и вида м и роб і т н е вичерпу ю тьс я мож ливост і свердлильни х верстат і в, н а яки х викону ю тьс я й і н ш і операц ії.

С вердлильні верстат и под і ля ю т ь н а тр и груп и — ун і версальн і (загаль но г о призначення), спец і ал із ован і й спец і альн і.

У н іверсальні свердлильні верстати. Д о ун і версальни х належа т ь вертикально - і рад і ально-свердлильні верстати. У вертикально - свердлильни х верстата х ш пиндел ь розм і щ ени й вертикально. О дни м з р із новид і в вертикально-свердлильних верстат і в є нас тіль н і верти­ кально-свердлильні верстати.

Н а с т і л ь н и й в е р т и к а л ь н о - с в е р д л и л ь н и й в е р с т а т 2М 11 2 (рис. 203) слу жи т ь дл я свердл і нн я отвор і в діам ет­ ро м н е б і ль ш я к 1 2 м м у невелики х деталях. Ручн а подач а ш пиндел я здійс н ю єтьс я обертання м рукоятк и 6. Н а перемикач і є напис и «Ліво­ руч», «0», «П раворуч». Д л я здійс ненн я правог о ч и л і вог о обертанн я ва ж і л ь барабанног о перемикач а поверта ю т ь у в і дпов і дн е положення.

У н іверсальний вертикально-евердлильний верста т 2 Н 1 25 Л (рис. 204) розраховани й н а робот у у допо м і жни х т а основни х цеха х м а ш инобуд і вни х заводі в і слу жи т ь дл я свердл і ння, розсвердл ю вання, а тако ж дл я нар із уванн я р із ь б (з ручни м керування м реверсуванн я


ш пинделя). О сновни м и частинами цьог о верстат а є ф унда м ентн а плит а

1 і встановлена н а н ій колон а 10. Н а колон і з мон това н і ст і л 2 і ш пиндельн а бабк а всередині яко ї розм і щ ен і ко­ робк а пода ч і коробк а ш видкостей. О бертанн я ш пиндел я З здійс н ю єтьс я в і д електродвигуна 7, розм і щ еног о у верхн і й частині верстата.

Ручн е перем і щ енн я ш пиндел я здій­ сн ю єтьс я рукоятко ю 5, а переклю чен­ ня ш видкосте й та з м і н а подач і — ру­ коятками 4 і 5. С ті л 2 п і дн і м аєтьс я й опускаєтьс я з а допо мо го ю рукоятк и 9. Н айб і ль ш и й д і а м ет р свердл і нн я — 2 5 мм.

Р а д і а л ь н о - с в е р ' д л и л ь - Рис. 205. Радіально-свердлильний н и й в е р с т а т 2 Н 5 5 (рис. 205) верстат 2Н55. слу жи т ь дл я обробк и отвор і в голов­ ни м чино м у середн і х корпусни х де­

талях. Н а верстат і можн а виконуват и свердл і нн я у суц і льно м у м атер і ал і, розсвердл ю вання, розвертання і розточування отвор і в, нар із уванн я р із ьб и м іт чикам и т а ін ш і операц ії. Н а ф унда м ентн і й плит і 1 верстат а встановлена ту мб а 2 з нерухомо ю колоно ю З, н а як і й є гільз а 4, щ о обертаєтьс я навкол о колон и н а 360°. Ц е да є з мо г у об­ роблят и отвор и н а будь-якому м ісц і детал і бе з ї ї перем і щ ення. Н а гільз і з мон това н а траверс а 6 % щ о м а є горизо н таль н і напрямн і, в яки х мож е перем і щ уватис я ш пиндельн а головк а 5. В середин і ш пиндельно ї головк и розм і щ ен і коробк а ш видкостей, коробк а переда ч т а вузо л ш пиндел я 7. Н а передн і й кри ш ц і розм і щ ен і орган и керування. Об­ робл ю ван і заготовк и встановл юю тьс я н а приставному стол і аб о без­ посереднь о н а верхн і й пло щ ин і ф унда м ентно ї плит и /.

Ш пиндел ь 7 з і свердлильно ю головко ю мож е перем і щ уватис я у горизо н таль ном у напрям і, а разо м з траверсо ю 6 і гільзо ю 4 обертатис я навкол о осі нерухомо ї колони. Ц і дв а рух и да ю т ь з мо г у встановл ю ват и і нс тру м ен т з а будь-якими координатами. Реверсуванн я ш пиндел я здійс н ю єтьс я ф рикц і йно ю м у ф то ю. В ертикальн е перем і щ енн я гільз и 4 п о колон і — м ехан і чн е з авто м атични м в і дтискування м н а початк у і затискува ння м наприк і нц і ходу.

С вердлильна головк а м а є м ехан із м авто м атичног о викл ю ченн я по­ дач і, щ о спрацьову є пр и досягненні потр і бно ї глиби н и свердл і ння. В ерста т обладнан о систе мо ю запобі жни х пристро їв, як і запобіга ю т ь йог о по ш код ж енн ю внасл і до к перевантаження.

Д огля д з а свердлильни м и верстата ми. С вердлильн і верстат и пра­ ц юю т ь тривали й ча с з потр і бно ю точ н і ст ю, продуктивн о і безв і д мо вн о


ли ш е у ти х випадках, як щ о з а ним и встановлено належни й до­ гляд.

П е р е д р о б о т о ю з м а щ у ю т ь ус і тертьов і частин и верстат а і за­ лива ю т ь м асл о у м аслянки.

П і д ч а с р о б о т и перев і ря ю т ь руко ю ступ і н ь на гріва нн я під­ ш ипник і в. Д л я уникненн я не щ асног о випадк у електродвигу н пере д перев і рко ю ви мик а ю т ь і перев і ря ю т ь пр и непрац юю ч і й пасов і й ч и зубчасті й передач і.

П і с л я з а в е р ш е н н я р о б о т и ст і л верстат а т а йог о паз и ретельн о очи щ а ю т ь в і д бруд у і стру ж ки, протира ю т ь і з м а щ у ю т ь то нки м ш аро м м асла.

§ 47. ВСТАНОВЛЕНН Я ТА ЗАКРІПЛЕНН Я ДЕТАЛЕ Й ДЛ Я СВЕРДЛІНН Я

Д л я забезпече нн я точ нос т і пр и свердл і нн і всі детал і, з а винятко м над т о ва ж ких, м і цн о закріпл юю т ь н а стол і свердлильног о верстата. Д л я встановлення т а закріпле нн я деталей, обробл ю вани х н а стол і свердлильног о верстата, застосову ю т ь р із номан іт н і пристро ї, найпо­ ш ирен і ш і з яки х є прихват и з болтами, м а ш инн і ле щ ат а (гв интов і, ексцентриков і т а пневматичн і), призми, опори, кутники, кондуктори, спец і альн і пристро ї то щ о.

К р і п и л ь н і п р и х в а т и застосову ю т ь чотирьо х вид і в — пальцьов і, вилкопрд і бн і, плитков і т а зіг ну т і (рис. 206). Д л я над і йног о кр і пленн я невелики х детале й досит ь одног о прихвата, а дл я кр і п ­ ленн я велики х детале й потр і бн і дв а аб о к і льк а прихват і в.

К р і пильн і болти. В стола х ус і х свердлильни х верстат і в є Т-по- д і бн і пази, в як і вставля ю т ь болт и дл я закріпле нн я пристро ї в (ри с 207).

Ри с. 206. Кріпильні при- Рис. 207. Кріпильні болти:

хват и 1 — Д еталь; 2 — болт з квадратно ю голов­ ко ю; З — ш пилька; 4 — Т -под і бн а головк а ш пильки; 5 — бол т з Т -п Р д і бн О ю головко ю;

6 — вигля д зверх у «а бол т з Т -п О д і бно ю го­ ловко ю у Т -под і бн О м у паз у стол а


П р и р із номан іт ни х робота х застосову ю т ь болт и р із ни х вид і в. Д л я звичай но г о кр і пленн я застосову ю т ь болт и 2 з квадратно ю го­ ловко ю, як і вставля ю т ь з к і нц я Т-подіб но г о паза. Бол т и з Т-подіб- ною головко ю можн а вставит и у будь-як е м і сц е паза, а пот і м повернут и н а 90°. Ц е й ви д болт і в особлив о зруч ний, кол и треб а закріпит и внут­ р і ш н ю частин у детал і 1 У як у довелос я б п і дн і м ат и на д болтом. І нкол и переваг а надає тьс я Т-подіб н і й головц і 4 з нар із ани м отвором, бо, викрутив ш и ш пильк у 3, можн а легк о пересунут и головк у 5 н а потр і бн е м і сце.

Н аб і р к і лько х таки х голово к і ш пильо к р із но ї дов жин и да є з мо г у обходитис я бе з набор у р із номан іт ни х вид і в болт і в р із ни х діамет­ р і в. І

К утник и застосову ю т ь дл я закріпле нн я заготовок, як і н е можн а встановит и дл я обробк и отвор і в н а стол і верстата, в ле щ ата х т а і н ш и х пристроях. К утник и бува ю т ь простими т а ун і версальни ми.

П р о с т і к у т н и к и (рис. 208) м а ю т ь звичай н о дв і точ н о оброб­ лен і полиц і, одн а з яки х слу жи т ь дл я встановлення н а ст і л верстата, а і н ш а — дл я встановлення й закріпле нн я детал і.

У н і в е р с а л ь н і к у т н и к и використову ю т ь дл я встанов ­ ленн я р із номан іт ни х заготово к п і д р із ним и кутам и д о стол у верстата. О бидв і полиц і ун і версальног о кутник а сполучені м і ж собо ю ш арн і р ­ но ю в і сс ю і мож ут ь встановл ю ватис я п і д будь-яки м куто м одн а д о од­ но ї. Заготовк у прикр і пл юю т ь д о установочно ї поверхн і кутник а з а допо мо го ю притискни х планок, накладо к і болт і в, щ о вставля ю тьс я

у Т-подіб н і паз и отвор у ч и про­ р із и.

С тупі нчас т і опор и («пірамі­ ди») 2 (рис. 209) р із номан іт ни х конструкц і й м а ю т ь р із н е числ о сх і дц і в. Упор и 1 П І Д зов н і ш н і к і нц і прихват і в мож ут ь виготов ­ лятис я з обр із к і в м етал у аб о твердо ї деревини. Я к щ о засто -

Рис.208. П ростий кутник Ри с 209. С тупінчасті опори


Рис. 210. Встановлення й за­ кріплення валика на призмах за допомогою одног о упора

Рис. 211. Кріплення деталей при свердл інні:

а — з а допомогою лещат; б —• при­ тискачами

совуєтьс я дере в яни й упор, в і н повине н м ат и достатн і й поперечни й перер і з дл я забезпече нн я потр і бно ї ж орсткост і. Упо р ставлят ь так, щ о б тис к прихват а передававс я н а зріз, перпендикулярни й д о во­ локо н деревини.

П ризми. Н а рис. 21 0 показан о встановлення й закріпле нн я ва­ лик а н а призма х з а допо мо го ю одног о упора. Зале жн о в і д у мо в робот и можн а встановл ю ват и і нак ш е, ал е обробл ю ван у детал ь зав ж д и треб а закріпл ю ват и м і цно.

Н а рис. 211. а, б показан о способ и кр і пленн я детале й пр и свердл ін ­ н і з а допо мо го ю ручни х ле щ а т т а притискач і в.

П рихват и з болтами. У Т-подіб н і канавк и стол а 2 (рис. 212) сверд ­ лильног о верстат а ч и плит и верстат а встановл юю т ь затиск н і болт и 1 з чотирикутно ю головко ю. Н а бол т надя га ю т ь притискн у планк у 6, як а одн і є ю стороно ю ляга є н а кра й закріпл ю вано ї заготовк и 7, а ін­ ш о ю — н а упо р 3. Гайк а 5, щ о впираєтьс я у ш айб у

4, притиску є заготовк у з а допо мо го ю притискно ї планк и д о верхньо ї пло щ ин и стола. П рихват и бу­ ва ю т ь р із ни х ф ор м і розм і р і в.

М аш инн і ле щ ат а найчас ті ш е використову ю т ь дл я закріпле нн я невелики х деталей. Вон и бува ю т ь поворотними і неповорот ним и р із ни х типі в і роз­ м і р і в. Ро з м і р и ле щ а т визнача ю т ь ш ирино ю губо к і гра ничн о допусти мо ю в і дстанн ю м і ж ними.

М а ш и н н і п о в о р о т н і л е щ а т а

(рис. 213, а) прост і за конструкц і є ю і зруч н і в ро - Рис>2 і 2. П рихват

бот і. Вон и склада ю тьс я з основ и /, як а при - з болтами

6 4 -166 4


а

Рис. 213, Машинні поворотні (а) і неповоротні (б) лещата

гви нчує тьс я д о стол а верстат а болтами, нерухомо ї губк и 2 і рухомо ї губк и 4, загартова ни х плано к З м і ж губка м и 2 і 4 \ ходовог о гви н т а 5, напрямни х 6, притискни х плано к 7.

М а ш и н н і н е п о в о р о т н і л е щ а т а (рис. 213, б) скла­ да ю тьс я з основ и 14, як а пригвинчуєтьс я д о стол а верстат а болтами 1 3 і виготовлена я к одн е ц і л е з нерухомо ю губко ю 12, рухомо ї губк и 10, притискни х плано к 11, гви н т а 9 т а упор а 15. Гвин т з а допо мо го ю рукоятк и 8 вгвинчуєтьс я ч и вигвинчуєтьс я з гайки, закріпле но ї аб о нар із ано ї в тіл і рухомо ї губки.

П ере д ти м я к встановит и детал ь у ле щ атах, ст і л верстат а ретельно протира ю ть. П от і м протира ю т ь і злегк а з м а щ у ю т ь м асло м поверхн ю основ и ле щ ат, щ о стикати м етьс я з верстато м. Л е щ ат а встановл юю т ь посере д стола, розводят ь губк и н а ш ирин у затискува но ї детал і, проти­ ра ю т ь їх, а тако ж дн о ле щ а т і притискн і планк и Д етал ь встановл ю ­ ю т ь н а п і дкладк и і пот і м притиску ю т ь ї ї д о нерухомо ї губки. П ланк и з а висото ю вибира ю т ь так, щ о б обробл ю ван а детал ь виступал а на д поверхне ю губо к н а 6... 1 0 мм.

П і дкладк и п і д деталь, в як і й треб а свердлит и отв і р, повинн і м ат и паралельн і пло щ ини. І нкол и внасл і до к нахил у детал і свердл о буд е вес­ т и в б і к «ни зи ни». Я к щ о п і дкладк а нер і вн а й хитається, виника є небе зпек а перекос у свердла, тобт о отв і р з м і ститьс я вб і к, перекоситься. М о ж лив а тако ж поламк а свердл а внасл і до к захват у ни м детал і аб о поламк и детал і, як щ о вон а то нк а (захва т ї ї свердло м пр и перекос і).

П і сл я встановлення детал і в ле щ ата х ї ї легки м и удара м и мо лотко м осад ж у ю ть, перев і ря ю ть, наск і льк и щ і льн о вон а прилягл а д о п ідклад ­ ки, і щ е ра з затиску ю т ь гви н то м.

Д л я м ехан із ованог о затискува нн я детале й застосову ю т ь пнев­ м атичн і, гідравліч н і, пневмог і дравл і чн і т а електро м ехан і чн і приводи. Ш ирок о застосову ю т ь ун і версальні стол и з приставними гідравліч­ ним и затискача ми. О ди н з таки х пристро ї в показан о н а рис. 214, а.

Викори станн я за м і ст ь м а ш инни х ле щ а т електро м агн іт ни х пли т (рис. 214, б) з начн о прискор ю є закріпле нн я деталей, а от ж е, п і дви щ у є

продуктивн і ст ь прац і. Е лектро м агн іт н і плит и забезпечу ю т ь притягу ­

ванн я 60 0 к П а (5 кгс/см), випря м лен у напру г у жи влення — 3 6 В.


К ондуктори. П р и велики х парт і я х однакови х детале й і необхі дност і високо ї точ нос т і отвор у свердл і нн я здійс н юю т ь бе з розм і чанн я у кон­ дукторах.

С пос і б свердл і нн я отвор і в з а кондукторо м з начн о точ н і ш и й і про­ дуктивн і ш ий, н і ж пр и розм іт ц і, б о н е м а є процес і в розм іт к и й виві­ ренн я пр и встановленні й закріпле нн і детал і. К ондуктор и зале жн о в і д ф орм и детале й бува ю т ь закрити м и (коробчастими), • накладними т а і н.

К о р о б ч а с т и й к о н д у к т о р показан о н а рис. 215. Об­ робл ю ван у детал ь заклада ю т ь у ретельно. вичи щ ени й всередині кон­ дуктор, закрива ю т ь кри ш ко ю 4 і затиску ю т ь гви н та м и /. С вердл о 2 входит ь у напрямн і втулк и З і свердлит ь отв і р у детал і 5.

Н а рис. 21 6 показан о конструкц і ю н а к л а д н о г о к о н д у к ­ т о р а. О бробл ю ван у детал ь 5 встановл юю т ь н а основ і 6 кондуктора. К ри ш к у 1 кондуктор а наклада ю т ь н а детал ь і притиску ю т ь д о не ї гвин­ та м и 3. П от і м у кондукторн у втулк у 2 вводят ь свердл о 4 і свердлят ь отв і р.

У н іверсально-складальні пристрої. І нженерами -ко нс труктора м и К узнецови м т а П ономарьови м розроблен о ун і версально-складальні пристро ї (УС П), як і використову ю т ь дл я виконанн я різноманітних

6* ¡63



Рис. 215. Коробчастий кондук­ тор


Рис. 216. Накладний кондуктор


сл ю сарни х роб іт. С ут ь систе м и ун і версально-складальних пристро ї в поляга є в то м у, щ о з окреми х нормал із овани х еле м ент і в склада ю т ь необх і дни й пристр і й, наприкла д затиск ни й дл я кр і пленн я детале й При свердл і нн і, обпил ю ванн і то щ о. П і сл я виконанн я тіє ї ч и і н ш о ї операц і ї пристр і й розбира ю т ь н а основні еле м ент и і в нов ій компоновц і зо н и мож ут ь бут и використани м и дл я складанн я і н ш ог о пристро ю, ц і лко м в і д м і нно г о в і д попереднього.

С истема УС П гру н туєтьс я н а повн і й взає мо за м і ннос т і еле м ент і в ци х пристро їв. П ростот а конструкц і ї складови х еле м ент і в забезпе­ чу є висок у продуктивн і ст ь прац і.

Д о комплект у УС П входят ь так і в і с і м гру п нормал із овани х еле­ м ент і в:

базов і плит и (рис. 217, а) розм і ро м 120 X 180 і 37 0 x72 0 мм, н а робо­ чій поверхн і яки х є прямокутн і канавки, Т-подіб н і пази, а тако ж кругл і плит и 0 32 0 і 44 0 мм, як і н а робоч і й поверхн і м а ю т ь рад і альн і т а Т-подіб н і пази;

установочні детал і — ш понки, пальц і, диск и то щ о, яким и ф іксу­ ю тьс я нормал із ован і еле м ент и пр и з ' єднанн і;

втулк и т а кр і пильн і детал і — болти, гайки, гви н ти, ш айби, ш пиль ­ к и то щ о — дл я з ' єднанн я детале й (рис. 217, б);

опорн і детал і — п і дкладки, кутник и з р із номан іт ним и пазами, як і слу ж ат ь дл я встановлення й з ' єднанн я тех ноло гіч ни х баз;

напрямн і детал і (рис. 217, в), як і слу ж ат ь дл я спря м уванн я інстру­ м ента, кондукторн і втулк и то щ о;

притискн і детал і, щ о м а ю т ь найр із номан іт н і ш і конструктивні фор­ м и (прихвати);

нормал із ован і детал і;

нормал із ован і складальн і одиниц і (вузл и).

Н аявн і ст ь заз начени х детале й да є з мо г у скласт и д о 150 р із номан іт ­ ни х пристро їв. УС П у складен фм у вигляд і показан о н а рис. 217, г. Й ог о осново ю є плит а /; н а н ій кр і плят ь дв і опор и 2, н а яки х встанов -


Рис. 217. У ніверсально-складальний пристрій:

а — базов і плити; б ~ втулки й кріпильні деталі; в — напрямн і деталі; # — складений пристрій

л юю т ь напрямн і планк и 3 дл я плано к 4 і 5, щ о несу т ь кондукторн і втулк и 7. О пор и 2, планк и 3 і кондукторні планк и 4 та 5 притиску ю т ь до основ и / гайка м и 6. У планк и 4 і 5 вставля ю т ь кондукторн і втулк и потр і бног о розм і ру.

Д о боково ї поверхн і 2 болтами 5 і гайка м и 1 0 приєдну ю т ь планк у 9. У центральни й отв і р останньо ї входит ь втулк а 11, зов н і ш н я цилінд ­ ричн а поверхн я яко ї використовуєтьс я дл я центруванн я обробл ю ва ­ но ї заготовки, як у надя га ю т ь н а поверхн ю свої м посадочни м отвором. В тулк у закріпл юю т ь у робочому положенн і гайко ю 12.

Викори станн я УС П да є з начн у еконо м і ю час у й м атер і альни х засобів.

С вердл і нн я з а кондукторо м (рис. 218). П і сл я попередньог о очи щ енн я стол а вер­ стат а й кондуктор а в і д бруд у й стру ж к и свердл о потр і бног о розм і р у вставля ю т ь у ш пиндел ь верстата. К ондукто р вста­ новл юю т ь н а ст і л так, щ о б йог о опорн а основ а щ і льн о прилягал а д о поверхні стола.

Л і во ю руко ю утри м у ю т ь кондукто р /, а право ю плавн о п і дводят ь свердл о кр із ь напрямн у втулк у д о детал і 2 так, щ о б вон о точ н о входил о у втулку. Н е сл і д сильн о

на тискат и н а свердл о рукоятко ю керува в Рис, 2 18. Свердління з а кон-

н я дл я запобіга нн я йог о поламки. дуктором

(165



5 4

Ри с. 219. С вердління за ш аблоном:

1 — свердло; 2 — шаблон; 3 — струбцина;

4 —• заготовка; б — призма


П р и свердл і нн і глибоког о от­ вор у пер і одичн о виводят ь свердл о з отвор у й видаля ю т ь стру ж к у з канаво к свердла.

С вердл і нн я з а ш аблоно м (рис. 219) застосову ю ть, як щ о треба просвердлит и к і льк а отвор і в у не­ велик і й парт і ї деталей. Ш абло н — ц е звичай н о стальн а пластина, в як і й є отвори, щ о в і дпов і да ю т ь ф орм і детал і.

П р и свердл і нн і плоских, то нки х детале й однаково ї ф орм и ї х скла­ да ю т ь у пачку, наклада ю т ь ш абло н і щ і льн о стягу ю т ь струбцина ми.


П і сл я п і дготовк и (протиранн я стол а верстата, ш аблона, детал і) ш абло н наклада ю т ь н а детал ь і м і цн о закріпл юю т ь струбцина ми.

Щ о б уникнут и по ш код ж енн я стола, детал ь з ш аблоно м встановл юю т ь н а призму. С вердл і нн я здійс н юю т ь невелико ю і плавно ю подаче ю; пр и виход і свердл а з отвор у послабл юю т ь на тискува нн я й з м ен ш у ю т ь подачу. Ц е особлив о ва ж лив о пр и проходженн і свердло м ко жн ог о листа, кол и виника ю т ь додатков і зусилля, щ о мож ут ь призвест и д о поламк и свердла.

§ 48. КРІПЛЕННЯ СВЕРДЕ Л

К р і пленн я свердел, розверток, зе нкер і в і зе нк і во к н а сверд­ лильни х верстата х зале жн о в і д ф орм и хвостовик а здійс н юю т ь трьо м а способа м и — безпосереднь о в кон і чном у отвор і ш пинделя, у перехід­ ни х кон і чни х втулка х і в свердлильно м у патрон і.

К р іпленн я свердл а безпосереднь о у кон і чном у отвор і ш пинделя (ри с 220, а). К он і чн і хвостовик и свердел, розверток, зе нкер і в то щ о, а тако ж кон і чн і отвор и у ш пинделя х свердлильни х т а і н ш и х верстат і в виготовля ю т ь з а систе мо ю М орзе. К онус и М орз е м а ю т ь номер и 0, 1, 2, 4, 5 і 6; ко жн ом у номер у в і дпов і да ю т ь певн і розм і р и конуса. У ко­ н ічному отвор і ш пиндел я кон і чни й хвостови к утри м уєтьс я сило ю тертя, щ о виника є м і ж кон і чним и поверхнями. Л апк а хвостовик а входит ь у па з ш пиндел я й запобіга є провертан ш р хвостовика.

К р іпленн я свердла у перехідн ій конічній втулці здійс н юю т ь тоді, кол и кону с хвостовик а і нс тру м ент а м ен ш и й з а розм і р конус а отвор у ш пинделя. П ерех і дн і кон і чн і втулк и (рис. 220, б) бува ю т ь коротким и й довги ми. Н омер и перех і дни х втуло к вибира ю т ь з а розм і рам и конус і в р із альни х і нс тру м ент і в. Н а рис. 220, в показан о закріпле нн я інстру­ м ент а з а допо мо го ю перех і дно ї втулки. В тулк и з і свердло м вставля ю т ь в отв і р ш пиндел я верстата.


Рис. 220. Кріплення інструмента безпосередньо у шпинделі верстата (я), перехідні конічні втулки (б) і кріплення за їх допомогою (<?>, перехідна втулка з пруж инного дроту (г)

Рац і онал із атор и О рло в т а К озловськи й запропо нувал и й виготови­ л и перех і дн і втулк и з пружинног о дрот у 0 2,5 м м (рис. 220, г). Д р і т навива ю т ь н а спец і альн у оправку, пот ім зов н і ш н ю поверхн ю ш л і ф у ю т ь н а кругло ш л і ф увально м у верстат і. З верхньо ї сторон и у втулк у встав­ ля ю т ь пробку, щ о слу жи т ь дл я вибиванн я і нс тру м ента. П ру жинн а втулк а лег ш а й де ш ев ш а у виготовленн і, н і ж стандартні втулки. Вон а н е провертається, щ о запобіга є задира м. В тулк у застосову ю т ь н а сверд­ лильни х і токар ни х верстатах.

Ви даленн я і нс тру м ент а з кон і чног о отвор у ш пиндел я верстат а здійс­ н ю єтьс я з а допо мо го ю клин а (рис. 221, а) кр із ь прор із.

Н а рис. 221, б показан о б е з п е ч н и й к л и н з пружино ю, яки й використову ю т ь бе з мо лотка.

П р и с т р і й д л я в и д а л е н н я с в е р д е л а б о п е р е ­ х і д н и х в т у л о к і з ш пиндел я свердлильног о верстат а складаєть ­ с я з м асивно ї пустот і ло ї рукоятк и і рухомог о бойк а з клином, яки й з находи тьс я в н і й. С а м кли н п і дпру жин ен о пружино ю. Д л я видаленн я свердл а аб о перех і дно ї втулк и з і ш пиндел я кли н пристро ю вставля ю т ь у па з ш пинделя, а рукоятк у р із к о перем і щ у ю ть. П р и цьом у пружин а стискуєтьс я й д і нц е рукоятк и б ' є п о бойк у клина. Зусилля, потр і бн е дл я стискуванн я пружини, не з начне, б о розраховане ли ш е н а перемі­ щ енн я рукоятк и у висх і дн е положення.

К р і пленн я свердл а в патрон і. С вердл а з цил і ндрични м хвостовико м закріпл юю т ь тако ж у свердлильни х патронах, основн і тип и яки х наведено нижче.


а

Рис. 221. Видалення інструмента зі шпинделя клином (а) і безпечним кли­ ном (б)

Н а рис. 222, а показан о трикулачкови й свердлильни й патрон, в яком у і нс тру м ент и з цил і ндрични м хвостовико м закріпл юю т ь клю­ чем. В середині корпус а патрон а (рис. 222, б) розм і щ ен і похил о тр и кулачк и / з р із ьбо ю, щ о з ' єдну є їх з гайко ю 2. О бойм а З обертаєтьс я спец і альни м кл ю че м 4, вставленим в отв і р корпус а патрона. П р и обертанні обойми з а годи нниково ю стр і лко ю обертаєтьс я тако ж гайка. Затискн і кулачки, опуска ю чис ь донизу, поступов о сходятьс я й за­ тиску ю т ь цил і ндрични й хвостови к свердл а ч и і н ш ог о і нс тру м ент а (ри с 222, в). П р и обертанні обойм и у зворот ном у напрям і кулачки, п і дн і м а ю чис ь догори, розходятьс я й звіль ня ю т ь затис ну ти й і нс тру м ент.

Н а рис. 223, а, б показан о с а м о ц е н т р у ю ч и й т р и к у -

й

Ри с. 222. Трикулачковий свердлильний патрон дл я кріплення свердел з циліндричним хвостовиком (ал б) 1 кріплення свердла (в)


Рис. 223. Трикулачковий са- моцентруючий патрон

а — конструкція; б -— встанов­ лення

Рис. 224. Трикулачковий патрон з похило розміще­ ними кулачками

л а й к о в и й п а т р о н дл я закріпле нн я сверде л 0 2... 1 2 м м з ци­ л і ндрични м хвостовико м. Н а р із ьбов у частину хвостовик а / нагви н ­ чен а втулк а 2 із зов н і ш ньо ю р із ьбо ю, н а як у накручен о корпу с 5 патрона, щ о м а є внутр і ш н і й конус. П р и обертанні корпус а з а годин­ никово ю стр і лко ю тр и кулачк и 4, притиснут і д о ньо г о пружинам и З, сходятьс я й затиску ю т ь свердло.

Т р и к у л а ч к о в и й п а т р о н з п о х и л о р о з м і щ е ­ н и м и к у л а ч к а м и (рис. 224) забезпечу є точ н е й над і йн е кріп­ ленн я свердла. О бойм а З м і цн о насаджен а н а гайк у 2, н а внутр і ш ньом у конус і яко ї є р із ьба, а н а торц і — кон і чн і зубці. У паза х корпус а патрон а з находя тьс я тр и розм і щ ени х похил о кулачк и /; н а зов н і ш н і х ї х сторона х тако ж нар із ан а р із ьба, з ' єднан а з р із ьбо ю гайк и 2. П р и поворот і обойми спец і альни м кл ю чем, яки й м а є н а к і нц і кон і чн і зубц і і вставляєтьс я в отв і р 4, кулачк и сходятьс я аб о розходяться, затиску ю ч и аб о звіль ня ю ч и свердло.

П атрон и з похилим и кулачками випуска ю тьс я трьо х типороз м і ­ р і в — ПС -3, ПС -6, ПС - 9 (числ о у м арц і вказу є найб і ль ш и й д і а м ет р свердла, щ о затискуєтьс я патроном).

Ц а н г о в и й п а т р о н (рис. 225) використову ю т ь дл я затиска н ­ н я сверде л невелико г о д і а м етр а з цил і ндрични м хвостовико м. Ц ангов і патрон и забезпечу ю т ь над і йн е й точ н е закріпле нн я і нс тру м ента. К ор -

* пу с 2 цанговог о патрон а м а є хвостови к / дл я кр і пленн я в конус і ш пиндел я верстат а і р із ьбов у частин у 3, н а як у на гви нчен а гайк а б, щ о м а є н а бокови х частина х лиск и дл я гайковог о кл ю ча. Затискн у


Ри с. 225. Цан- Рис. 226. Ш видкозмінний патрон (а) і схема заміни інстру- говий патрон мента (б)

цанг у 5 встановл юю т ь у кон і чни й отв і р 4. П р и на гви нчуванн і гайк и 6 н а р із ьбов у частин у 3 цанг а стискуєтьс я й закріпл ю є хвостови к свердла.

Ш в и д к о з м і н н і п а т р о н и. П р и обробц і деталей, в яки х треб а посл і довн о виконуват и свердл і ння, зе нкерування, розвертання, нар із уванн я р із ьб и то щ о, доводитьс я част о з м і н ю ват и р із альни й ін­ стру м ент, н а щ о витрача ю т ь багат о часу. Д л я скороченн я час у н а за­ м і н у і нс тру м ент а застосову ю т ь ш видкоз м і нн і патрони. В ідо м і ш вид­ козм і нн і патрон и з ведучи м и кулькам и т а пов і дцев і. Н а рис. 226, а показан о ш видкоз м і нни й патро н з ведучи м и кульками, щ о застосо­ вуєтьс я дл я легки х роб іт. К онструктивн о в і н прости й і допуска є з м і н у і нс тру м ент а бе з зупи нк и ш пиндел я верстата. К орпу с патрон а закріпл юю т ь хвостовико м / у ш пиндел і верстата. В цил і ндричному отвор і корпус а розм і щ ен а втулк а 6 з г н із до м дл я і нс тру м ента. Обер­ таль ни й ру х в і д корпус а патрон а втулц і переда ю т ь дв і кульк и 4, як і з находя тьс я у поперечни х г н із да х корпуса. Д л я за м і н и втулк и


6 з р із альни м і нс тру м енто м припиня ю т ь обертанн я обойми З, три м а ю ч и ї ї з а ри ф лен у поверхн ю, і п і дн і м а ю т ь обойму ввер х д о упор у в пружин-, н е к і льц е 2, закладе н е в па з корпуса. П ере м і щ енн я обойм и 3 вни з об­ м е ж ен е І н ш и м к і льце м. С хе м а за м і н и і нс тру м ент а у патрон і показан а н а рис. 226, б.

§ 49. РЕЖИ М СВЕРДЛІНН Я (РІЗАННЯ ]

Д л я свердл і нн я обробл ю ван у заготовк у (деталь) нерухомо за­ кр і пл юю т ь у пристро ї, а свердл у нада ю т ь дв а одночасни х рух и (рис. 227, а) — обертальни й з а стр і лко ю /, яки й на зиваєтьс я голов ни м (робочим) рухо м аб о рухо м р із анн я (позначаєтьс я букво ю V), і посту­ пальни й 2, яки й напрямлени й вздов ж ос і свердл а і на зиваєтьс я рухо м подач і (позначаєтьс я букво ю 5).

П р и свердл і нн і п і д д і є ю сил и р із анн я в і дбуваєтьс я в і докре м ленн я часто к м етал у й утворенн я еле м ент і в стру ж ки.

Ш видк і ст ь р із ання, подач а й глиби н а становлят ь ре жи м р із ання. Ш в и д к і с т ь р і з а н н я — ц е ш лях, яки й проходит ь у на­ прям і голов но г о рух у найв і ддален і ш а в і д осі і нс тру м ент а точк а рі­

заль но ї кромк и з а одиниц ю часу.


2. Рекомендовані значення подач і ш видкостей різання при свердлінні (робота з охолодженням)

    С вердл о   П одач а 5, мм/о б     Ш видк і ст ь р із анн я V, м/х в пр и обробц і
    М атер і а л     Д і аметр, м м     стал і     чавун у     латун і
           
В углецева сталь 5...2 0 0, 15...0, 2 8...12 8...10 10...13.
  10...2 0 0,15...0,2 5 10...13 10...13 13...15
  Понад 20 0,05...0,15 10...13 10...13 13...16
Ш видкорізальна 5... 1 0 0, 15...0, 2 20...30 20...25 25...30
сталь 10...20 0,15...0,2 5 25...35 1 25...35 30...40
  П онад 20 0,05...0,1 5 30...35 30...35 35...40

       
       
П р и м і т к а. У таблиці наведено швидкості різання ббробкиматеріалів середньої твердості. Д л я твердих сталей треба табличні дані зменшити на 15... 20 %, дл я м ' яких — збіль ш ит и н а 15...20 %. Д л я твердосплавних інструментів можна швидкість різання брати у 3... 4 рази більш у, н іж дл я інструмента зі швидкорізальної сталі.

Я к щ о в і до м і частот а обертанн я свердл а і йог о д і а м етр, т о ш видк і ст ь р із анн я (м/хв) п і драхову ю т ь за ф ормуло ю V = я Л я/І ООО *, де я — стал е число, як е дор і вн ю є 3,14; В — д і а м ет р свердла, мм; п — частот а обертанн я свердла, об/хв.

Ш видк і ст ь р із анн я зале жи т ь в і д обробл ю ваног о м атер і алу, діамет­ ра, м атер і ал у свердл а І, ф орм и йог о загостре ння, подач і, глиби н и рі­ за нн я й охолод ж ення. О дна к треб а пам ' ятат и загаль н е правило:, чи м тверді ш и й м атер і ал, яки й треб а свердлити, і б і ль ш и й д і а м ет р свердла, ти м м ен ш а ш видк і ст ь р із ання..

Я к щ о в і до м і д і а м ет р свердл а і ш видк і ст ь р із ання, т о частот у обер­ та нн я і нс тру м ент а п (об/хв) можн а визначит и з а ф ормуло ю п =

= * 1000К /(я £)

П о д а ч а 5 (ри с 227, б) — ц е перем і щ енн я свердл а вздов ж ос і з а оди н йог о обер т аб о з а оди н обер т заготовк и (я к щ о обертаєтьс я за­ готовка, а свердл о здійс н ю є поступальни й рух). Вон а вира ж аєтьс я у м і л і м етра х н а обер т (мм/об). П равильни й виб і р подач і м а є велик е з наченн я дл я збіль ш енн я ст і йкост і і нс тру м ента. Зав ж д и виг і дн і ш е прац ю ват и з б і ль ш о ю подаче ю і м ен ш о ю ш видк і ст ю р із анн я — у цьом у випадк у свердл о спрацьовуєтьс я пов і льн і ш е.

Г л и б и н а р і з а н н я / — в і дстан ь в і д оброблено ї поверхн і д о ос і свердл а (т обт о рад і у с свердла). Глибин у р із анн я (мм) визна ­ ча ю т ь з а ф ормуло ю ї = Ь /2.

П р и розсвердл ю ванн і глиби н а р із анн я ї (мм) визначаєтьс я я к половин а р із ниц і м і ж д і а м етро м £) свердл а і д і а м етро м й ран і ш е оброб­ леног о отвору, тобт о і = (й(1)12.

* Оскільки діаметр отвору виражається в міліметрах, а швидкість різання — у метрах на хвилину, то добуток лй треба поділити на 1000»


П р и вибор і ре жим і в р із анн я в пер ш у черг у п і дбира ю т ь найб і ль ш у подач у зале жн о в і д якост і обробл ю вано ї поверхн і, м і цност і свердл а і верстат а т а і н ш и х ф актор і в (за таблиця ми, поданими у дов і дниках) і коректу ю т ь з а к і нема тич ним и дани м и верстат а (берут ь найближч е м ен ш е), а пот і м встановл юю т ь так у ш видк і ст ь р із ання, з а яко ї стій­ к і ст ь і нс тру м ент а м і ж перегострвннями буд е найб і ль ш о ю.

Режим и свердл і нн я зале жн о в і д д і а м етр і в отвор у обробл ю ваног о м атер і алу, м атер і ал у свердл а т а і н ш и х ф актор і в наведено у довід­ ника х аб о спец і альни х таблиця х (та бл. 2).

Д л я визначенн я частот и обертання ш пиндел я з а зада но ю швид­ к і ст ю V і д і а м етро м Б свердл а можн а використат и гра ф і к (рис. 227, в). З точки, щ о в і дпов і да є прийнят і й ш видкост і р із ання, провест и горизо н таль н у л і н і ю, а з точки, щ о в і дпов і да є вибрано м у д і а м етр у свердла, — вертикальну. З а точко ю перетин у ци х л і н і й визначит и найближч у рекомендовану частот у обертанн я з тих, як і є н а дано м у верстат і.

У на ш ом у приклад і пр и д і а м етр і свердл а В = 20 м м і ш видкост і р із анн я V = 20 м /хв необх і дн о прац ю ват и з частотою обертанн я сверд­ ла п -= 31 5 об/хв.

§ 50. СВЕРДЛІНН Я ОТВОРІ В

П р и свердл і нн і розр із ня ю т ь н а с к р і з н і, г л у х і й н е п о в н і отвори. Ви сокояк і сни й отв і р можн а д і стат и внасл і до к правильног о вибор у прийом і в свердл і ння, правильног о розм і щ енн я свердл а в і дносн о обробл ю вано ї поверхн і і су м і щ ення м ос і свердл а з центро м (вісс ю) м айбутньог о отвору.

П і дготовк а й налагодж енн я верстата. П ере д початко м робот и н а свердлильно м у верстат і сл і д насампере д перев і рит и справн і ст ь йог о зазе м лення, протерт и ст і л, отв і р ш пинделя, перев і рит и наявн і ст ь ого­ ро ж і, обертанн я і нс тру м ент а (вх олосту), осьов е перем і щ енн я ш пинделя, робот у м ехан із м у подач і, закріпле нн я стола.

П і дготовк а верстат а д о робот и поляга є у встановленні й закріпле н ­

н і р із альног о і нс тру м ент а й заготовки ^ а тако ж у визначенн і ре жим у р із анн я — ш видкост і й подач і. С вердл о вибира ю т ь в і дпов і дн о д о за­ даног о д і а м етр а отвор у і зале жн о в і д обробл ю ваног о м атер і алу. Виби­ ра ю ч и д і а м ет р свердла, сл і д пам ' ятати, щ о пр и робот і свердло м у ре­ зультат і битт я отв і р д і ста ю т ь де щ о б і ль ш ог о розм і ру, н і ж свердло. С ередні з наченн я розбивк и отвору:

Д іамет р свердла, мм          
Д і амет р виготовленог о отвору, мм... * . 5,03 10,12 25,2 50,28

Точ н і ст ь свердл і нн я в окреми х випадка х можн а п і дви щ ит и ретельни м регул ю вання м верстата, правильни м загостре ння м сверд­ л а аб о застосува ння м кондукторно ї втулки.


Зале жн о в і д того, яки й хвостови к м а є свердл о — цил і ндрични й ч и кон і чний, п і дбира ю т ь свердлильни й патро н аб о в і дпов і дн у перехід­ н у втулку, а зале жн о в і д ф орм и й розм і р і в обробл ю вано ї детал і ви­ бира ю т ь то й ч и і н ш и й пристр і й дл я закріпле нн я ї ї пр и свердл і нн і. П ер ш н і ж встановит и патро н аб о перех і дн у втулку, треб а протер­

т и я к хвостовик, та к і отв і р ш пинделя. (З а б о р о н я є т ь с я п р о ­ т и р а т и ш п и н д е л ь п р и й о г о о б е р т а н н і).

С вердл о вводят ь в отв і р ш пиндел я легки м по ш товхо м руки. П р и встановленні свердл а в патро н треб а сл і дкуват и з а ти м, щ о б хвостови к свердл а впиравс я у дн о патрона, і нак ш е пр и робот і свердл о мож е пере­ м і ститис я вздов ж своє ї ос і. П от і м встановл юю т ь пристр і й аб о детал ь

н а стол і верстата, попереднь о очистив ш и я к поверхн ю стола, та к і

упорн у пло щ ин у пристро ю ч и са мо ї детал і.

К ол и свердлят ь наскр із ни й отв і р, т о дл я уникненн і по ш код ж енн я стол а п і д детал ь кладут ь п і дкладк у (я к щ о ст і л н е м а є отвору) з точ ним и паралельними пло щ инами.

П орядо к нала год ж енн я верстат а н а певн у частот у обертанн я й по­ дач у зале жи т ь в і д конструкц і ї верстата. Ц е здійс н юю т ь перекидання м пас а з одног о сх і дц я ш к і в а н а і н ш и й аб о перекл ю чання м з а допо мо го ю рукоято к зубчасти х кол і с у коробка х ш видкосте й і подач.

Д л я п і дви щ енн я ст і йкост і р із альног о і нс тру м ент а і щ о б м ат и чист у поверхн ю отвор у пр и свердл і нн і м етал і в і сплав і в сл і д використовува ­ т и охолодн і р і дини, щ о зале жн о в і д м арк и обробл ю ваног о м етал у й сплав у вибира ю т ь з а дов і дника ми.

С вердл і нн я з а розм іт ко ю. З а розм іт ко ю свердлят ь одиничн і от­ вори. П опереднь о н а детал ь (рис. 228, а) нанося т ь осьов і риски, кру­ гов у риск у /, щ о визнача є контур и м айбутньог о отвору, і контрольн у риск у 2 д і а м етро м, де щ о б і ль ш и м з а д і а м ет р м айбутньог о отвору; пот і м накерн юю т ь заглибле нн я в центр і отвору. К ернови й отв і р круг а роблят ь глиб ш е, щ о б нада т и попередн і й напря м свердлу. С вердл і нн я здійс н юю т ь у дв а прийом и — спочатк у викону ю т ь пробн е свердл і ння, а пот і м остаточне. П робни м свердл і ння м пр и ручн і й подач і д і ста ю т ь

2

Контур просбердпю-

N І Одного от бору


а

Канобки, над рублені крейцмейселем

для випраблення

зміщеного заглиб-

лення 5


Зміщений в бік отбір


Ри с. 228. Сверд­ л інн я за розміт­ кою:

а — розмітка отвору? б — виправлення»мі«їде ног о отвору


Рис. 229. С вердління глух и х отворів, на визначену гли­ бину за втулочним упором (а) та вимірювальною лі­ нійкою (б)

заглибле нн я З розм і ро м близьк о 1/4 м айбутньог о отвору. П і сл я цьог о видаля ю т ь стру ж к у й перев і ря ю т ь концентричн і ст ь лунк и й кругово ї риск и /. Я к щ о контур и заглибле нн я 3 (лу нки) з м і щ ен і в і дносн о риск и

/ м айбутньог о отвору, т о в і д центр а лунк и в то й б і к сл і д з м і стит и цент р отвору, крейцмейселе м прорубат и дв і -тр и канавки. П от і м з нов у про­ дов ж у ю т ь свердл і нн я і, переконав ш ис ь у йог о правильност і, про­ свердл юю т ь остаточно (рис. 228, б).

С вердл інн я глух и х отвор і в н а задан у гл ибин у здійс н юю т ь з а вту­ лочни м упоро м н а свердл і (рис. 229, а) аб о ви м і р ю вальн і й л і н і йц і, закріпле н і й н а верстат і (рис. 229, б). Д л я ви м і р ю ванн я свердл о під­ водят ь д о зітк ненн я з поверхне ю детал і, свердлят ь н а глиби н у конус а свердл а й в і д м і ча ю т ь з а стр і лко ю (показником) початков е положенн я н а л і н і йц і. П от і м д о цьог о показник а дода ю т ь зада н у глиби н у свердл ін ­ н я й д і ста ю т ь розм і р (цифру), д о яког о сл і д свердлити.

Д еяк і свердлильні верстат и н а ви м і р ю вальн і й л і н і йц і м а ю т ь упор: йог о нижн ю гра н ь встановл юю т ь н а цифр і, д о яко ї треб а свердлити, і упо р закріпл юю т ь гви н то м.


Рис. 230. Свердління неповног о от­ вору за допомогою приставної пла­ стини (а) і наскрізног о отвору в ко­ синці (б):

; — деталь; 2 — пластин а

Б агат о свердлильни х верстат і в м а ю т ь м ехан із м и авто м атично ї по­ дач і з л і мб а ми, щ о визнача ю т ь х і д свердл а н а п о т р і б н у глиби ну.

П р и свердл і нн і глухи х отвор і в треб а пер і одичн о виводит и свердл о з отвору, очи щ ат и останн є в і д стру ж к и й за м і рят и глиби н у ш та н ге н ­ глиби ном і ром.

С вердління неповних отворів (півотворів). К ол и отв і р розм і щ ен о б і л я кра ю, д о обробл ю вано ї детал і приставля ю т ь пластинк у з тог о са­ мо г о м атер і алу, затиску ю т ь у ле щ ата х і свердлят ь повни й отв і р (рис. 230, а), пот і м пластинк у прибира ю ть.

С вердл інн я наскр із ног о отвор у в кутник у здійс н юю т ь п і сл я за­ кр і пленн я останньог о н а дерев ' ян і й п і дкладц і (рис. 230, б). С початк у викону ю т ь повн е засвердл ю ванн я й перев і ря ю т ь отв і р з а контрольними колами. Ви явив ш и в і дхиленн я свердла, л і кв і ду ю т ь його, а пот і м ос­ таточ н о просвердл юю т ь отв і р. П і сл я цьог о переставля ю т ь кутни к дл я свердл і нн я нас туп но г о отвор у і т. д.

С вердління отвор ів у площ инах, розм і щ ени х п і д куто м одн а д о одно ї (рис. 231, а). Щ о б свердл о н е в і дхилялос я й н е ла м алося, спо­ чатк у п і дготовля ю т ь поверхн ю перпендикулярн о д о осі просвердлю ­ ваног о отвор у (ф резеру ю т ь аб о зе нку ю ть), м і ж пло щ инам и вставля ю т ь дерев ' ян і вклади ш і аб о п і дкладки, пот і м свердлят ь отв і р, я к звичай но.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 372 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.111 с)...