Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ри с. 162. Обпилювання у розсувних рамках




Ри с. 163. Обпилювання в універ­ сальній намітці


З м ето ю п і дви щ енн я продуктивност і прац і пр и обпил ю ванн і тон­ ки х пластино к доц і льн о з ' єднуват и (с кле ю вати) 3... 1 0 таки х пластино к у пакети. П рийом и обпил ю ванн я вузьки х поверхон ь у пакет і т і са м і, щ о й пр и обпил ю ванн і плоски х поверхонь. Д л я з ' єднанн я то нки х пла­ стино к можн а використовуват и спец і альн і пристро ї, д о яки х належа т ь розсувні рамки, нам іт ки, коп і р и (кондуктори) то щ о.

О б п и л ю в а н н я у р о з с у в н и х р а м к а х. Н айпрост і ­ ш и й пристр і й — ц е м еталев а рамк а 1 (рис. 162), лицьов а сторон а яко ї ретельно оброблен а і загартова н а д о високо ї твердості. О бробл ю ван у пластин у 2 заклада ю т ь п о рисц і в рамк у і затиску ю т ь болтами 3. П от і м рамк у затиску ю т ь у ле щ ата х і обробля ю т ь доти, пок и напило к н е торк не тьс я верхньо ї пло щ ин и рамки; О ск і льк и ц я пло щ ин а м а є велик у точ н і сть, обпил ю ван а пло щ ин а н е потребу є додатково ї перевір ­ к и з а допо мо го ю л і н і йки.

О б п и л ю в а н н я в у н і в е р с а л ь н і й н а м і т ц і. Уні­ версальна нам іт к а (паралел і) складаєтьс я з дво х бруск і в 1 (ри с 163) прямокутног о перер із у, з ' єднани х м і ж собо ю дво м а напрямним и план­ кам и 3. О ди н з бруск і в ж орстк о з ' єднани й з напрямним и планками, а други й мож е пересуватис я вздов ж ни х паралельн о нерухомому бруску. С початк у в сл ю сарни х ле щ ата х встановл юю т ь розсувн у рамку,

а пот і м заготовк у 2. П і сл я су м і щ енн я розм і чально ї л і н і ї з верхньо ю пло щ ино ю рамк и заготовк у разо м з план -.

кам и затиску ю т ь у ле щ ата х і обпил юю ть. 2 \ * г; ш (^

О б п и л ю в а н н я у п л о с к о п а, -

р а л е л ь н и х н а м і т к а х. Н айпо - ^ІР у ^ 44 ^

ш ирен і ш і плоскопаралельні нам іт к и (рис. (\ ІЮ^ ^

164), щ о м а ю т ь точ н о оброблен і пло щ и - >^~ 7 К > ^н и і висту п /, як і да ю т ь з мо г у оброблят и І \ поверхн і, розм і щ ен і п і д прями м кутом, бе з І;

контрол ю кутнико м п і д ча с обпил ю вання. рис> 164. Обпилювання у

Н а опорн і й пло щ ин і 4 нам іт к и є к і льк а плоскопаралельних намітках



Ри с. 165. Обпилюван ня за коп і ром


р із ьбови х отвор і в. З а допо мо го ю гви н ті в д о ц і є ї пло щ ин и можн а прикр і пит и напрямн і л і н і йк и аб о кутник, щ о да є з мо г у обпил ю ват и детал і п і д зада ни м кутом.

О бробл ю ван у пластинк у 2 заклада ю т ь м і ж рухомо ю губко ю ле щ а т і пло щ ино ю нам іт ки, впира ю ч и ї ї базов у кромк у у висту п 1. Л егки м и удара м и мо лотко м п о пластинц і нам іт к у встанов­


л юю т ь у ле щ ата х так, щ о б вон а лягл а бортико м 3 н а нерухому губк у ле щ ат, п і сл я чог о остаточно затиску ю т ь нам іт к у з пластинко ю в ле­ щ ата х і обпил юю ть. З а допо мо го ю нам іт к и можн а обпил ю ват и про­ ф і льн і пластинк и з опуклим и і угнути м и д і лянка ми.

О б п и л ю в а н н я з а к о п і р о м (к о н д у к т о р о м). Н ай­ продуктивн і ш и м є обпил ю ванн я заготовок, щ о м а ю т ь кривол і н і йни й проф і ль, з а коп і ро м (рис. 165). К оп і р — ц е пристр і й, робоч і поверхн і яког о оброблені в і дпов і дн о д о контур а обробл ю вано ї детал і з точ н і ст ю в і д 0,0 5 д о 0,1 мм, загартова н і й в і д ш л і ф ован і.

Заготовк у 2, як у треб а обпил ю вати, вставля ю т ь у коп і р 1 і разо м з ни м затиску ю т ь у ле щ атах. П і сл я цьог о обпил юю т ь виступа ю ч у ча­ стин у заготовк и д о р і вн я робочи х поверхон ь коп і ра. П р и виготовленні велико ї к і лькост і однакови х детале й з то нко г о листовог о м атер і ал у в коп і р і можн а закріпл ю ват и одночасно к і льк а заготовок.

Ри с. 166. Обробка начисто обпиляної поверхні:

а — дерев'яний брусок з наклеєною на нього шліфувальною шнур кою і робота ним; б > -на * пилок зі шліфувальною шкуркою і робота ним; «— зачищення угнутої поверхні; г — обробка круговими штрихами


О бробк а поверхонь. Виб і р способ у обробк и й посл і довн і ст ь пере­ ход і в зале ж ат ь в і д обробл ю ваног о м атер і алу, ви мо г д о якост і поверх ­ н і, ї ї стану, а тако ж конструкц ії, розм і р і в детал і й припуск а (0,05... 0, 3 мм).

Р у ч н е з а ч и щ а н н я о б п и л я н о ї п о в е р х н і. К ол и потр і бн а висок а точ н і ст ь обробки, поверхн і п і сл я обпил ю ванн я оста­ точ н о обробля ю т ь бархатними напилками, полотняно ю аб о паперово ю ш л і ф увально ю ш курко ю т а абразивни м и брусками.

П р и остаточн і й обробц і поверхон ь користу ю тьс я дерев ' яним и брус­ кам и з наклеєно ю н а ни х ш л і ф увально ю ш курко ю (рис. 166, а). У деяки х випадка х с м у ж к у ш курк и наклада ю т ь н а плоски й напилок, притриму ю ч и пр и робот і ї ї к і нц і рукам и (рис. 166, б). Д л я обробк и кри­ вол і н і йни х поверхон ь ш курк у намо ту ю т ь н а оправк у в к і льк а ш ар і в (рис. 166, в). Зачи щ анн я ведут ь спочатк у груби м и ш курками, пот і м то нкими. Н а рис. 166, г показан а обробк а круговими ш триха ми. Руч­ н е зачи щ анн я - — м алопродуктивна операц і я.

§ 42. МЕХАНІЗАЦІ Я ОБПИЛЮВАЛЬНИ Х РОБІ Т

М ехан із ац і я обпил ю вальни х роб і т — оди н з напрям і в п і дви щ енн я продуктивност і прац і т а культур и виробництва. М ехан із ац і я здійсню ­ єтьс я в основному застосува ння м ручног о електричног о т а пневматич ­ но г о і нс тру м ента, а тако ж обпил ю вальни х м а ш ино к і верстат і в.

О статочну обробк у здійс н юю т ь ш л і ф увальни м и ш куркам и з а допо­ мо го ю спец і альни х ручни х м ехан із овани х і нс тру м ент і в (д искови х шлі­ ф увальни х м а ш инок), ручними, м ехан із ованим и і нс тру м ента м и з аб­ разивними стр і чкам и аб о н а спец і альни х стр і чково- ш л і ф увальни х вер­ стата х

У н іверсальні переносні ма ш инки. слу ж ат ь дл я зачи щ анн я т а полі­ руванн я обпиляни х поверхон ь ш л і ф увальни м и ш курками.

Ш л і ф увальн у ш курк у скле юю т ь у вигляд і к і лец ь і закріпл юю т ь н а еластичн і й основ і спец і альни х розсувни х головок, як і встановл юю т ь н а робочи х к і нця х ш пиндел і в ун і версальни х електрични х і пневма ­ тич ни х м а ш инок.

Д л я закріпле нн я ш курк и у торцеві й частин і оправк и з інс тру м ен ­ таль но ї стал і прор із у ю т ь ш л і ц, в яки й вводят ь к і нец ь полотн а ш курки. П от і м ш курк у намо ту ю т ь н а оправку, п і сл я 1,5...2 оберт і в к і нец ь ш кур ­ к и заверта ю т ь і хвостовико м напилк а притиску ю т ь д о торц я оправки. Таки м чино м ш курк а буд е над і йн о закріпле н а н а оправц і.

Електричний напило к конструкц і ї С удакович а (рис. 167) призна ­ чени й дл я виконанн я р із номан іт ни х сл ю сарни х і складальни х роб іт. Д ов жин а ход у напилк а дор і вн ю є 1 2 мм, числ о подв і йни х ход і в н а хви­ лин у — 1500, потужн і ст ь електродвигуна — 120 В т, робоч а напру г а — 127 і 22 0 В.

Н апило к прац ю є так. Н атиска ю ч и н а кнопк у 7, в мик а ю т ь електро ­ двигу н 6. О бертанн я ротор а електродвигуна чере з зубчаст у пар у 5

5 4 -166 4 129


передаєтьс я кол і нчас то м у вал у 4, н а криво ш ипн у ш ийк у яког о наса­ д ж ен о ш ату н 3. П р и обертанні вал а ш ату н д і ста є зворот но -поступаль ­ ни й рух, яки й передаєтьс я чере з ш то к напилк у /, закріпле ном у в пат­ рон і 2.

О соблив і ст ю цьог о напилк а є те, щ о йог о приводни й м ехан із м виго­ товле ни й з дво м а ш атуна ми, оди н з яки х з ' єднани й ш арн і рн о з напил ­ ком, а і н ш и й — з балансиро м 8, причом у криво ш и п кол і нчас тог о ва­ л а привод а розм і щ ен о так, щ о поступальному перем і щ енн ю напилк а в одном у напрям і в і дпов і да є перем і щ енн я балансир а у зворот ному. Завдяк и такі й конструкц і ї досягаєтьс я взає мн е пога ш енн я і нерц і йни х сил, викликани х зворот но -поступаль ни м рухо м напилк а і балансира, т а подоланн я в і брац і ї і нс тру м ент а пр и йог о робот і.

Викори станн я електронапилк а п і дви щ у є продуктивн і сть, прац і приблизн о в п ' ят ь раз і в пор і внян о з продуктивн і ст ю пр и використан­ н і ручного.

М ехан із ован і ручні обпил ю вальн і ма ш инк и з і нс тру м ента ми, щ о оберта ю ться, тип у др і бни х ф рез 'і, 5... 2 5 м м застосову ю тьс я ш ироко.


Рис. 168. Універсальна ш ліфувальна машинка С-475 (а), обробка круглими на­ пилками (б) і фрезами-шарошками (в)

У н і в е р с а л ь н а ш л і ф у в а л ь н а м а ш и н к а з гнуч­ ки м вало м і прямо ю ш л і ф увально ю головко ю, щ о прац ю є в і д асинхрон­ но г о три ф азног о електродвигуна / (рис. 168, а), м а є ш пиндель, д о яко­ г о прикр і пл юю т ь г нучки й ва л 2 з дер ж авко ю 3 дл я закріпле нн я робо­ чог о і нс тру м ента. М а ш инк а м а є з м і нн і прям і й кутов і головки. Зм і нн і дер ж авк и да ю т ь з мо г у здійс н ю ват и обпил ю ванн я т а ш л і ф уванн я у ва ж кодоступни х м і сця х і п і д р із ним и кутами.

О бпил ю ванн я круглим и напилкам и показан о н а рис. 168, б, а прийо м обробк и ф резами- ш аро ш кам и — н а рис. 168, в.

П од і бно ї конструкц і ї м а ш инк и мож ут ь бут и й п і дв і сни м и (рис, 169), щ о зруч н о дл я використанн я ї х н а робочому м ісц і сл ю саря.

О бпил ю вальні верстати. Застосову ю т ь дв а тип и обпил ю вальни х верстат і в — з і зворот но -поступаль ни м т а обертальни м рухом, най­ част і ш е з г нучки м вало м (ве рстат и тип у О ЗВ). Н а верстата х пер ш ог о тип у використову ю т ь напилк и р із но г о проф і л ю з велико ю й др і бно ю нас і чко ю.

В обпил ю вальни х верстата х дл я обробк и загартова ни х детале й (ш та мп і в то щ о) застосову ю т ь спец і альни й ал м азни й і нс тру м ент. В ерстат и з г нучки м вало м т а напилками, щ о оберта ю ться, особлив о зруч н і пр и виготовленні ш та мп і в, прес-форм, м еталеви х мо деле й то щ о.

О бпил ю вальн і верстат и бува ю т ь пересувні й стац і онарн і.

П е р е с у в н и й о б п и л ю в а л ь н о - з а ч и с н и й в е р ­ с т а т О З В (рис. 170) м а є стоя к 1 з вилко ю 2, в як і й закріпле н о елек­ тродвигу н 5 з кнопкови м пультом. Ш арн і р и 3 да ю т ь з мо г у повертат и електродвигу н з укр і плено ю н а ньом у головко ю 4 у зруч н е дл я робот и положення. І нс тру м ен т закріпл юю т ь у патрон і, змон това ­ ном у н а к і нц і г нучко г о вал а 6. В і н д і ста є обертальни й рух.

В ерста т О З В м а є так і пристро ї: і нс тру м ентотри м а ч № 1 з і з м і нним и цангам и дл я закріпле нн я і нс тру м ент а з хвостовико м 0 6, 8 і 1 6 мм; і нс тру м ентотри м а ч № 2 дл я закріпле нн я і нс тру м ент а з конусни м хвостовико м № 0 і 1; пол і рувальн у головку, призначен у дл я ш л і ф у ­ вання, пол і руванн я (рис. 171) і з ня тт я задирок; п і столет, яки й

5 *


Рис. 169. Обпилювально-зачисна підвісна машинка.*

У— робочий інструмент; 2 — тримач дл я інструмента; 3— елек* тродвигун; 4 — гнучкий вал

Рис. 170. П ересувний обпилювально-зачисний верстат О ЗВ.

Гничкии вал

Набір фігурно* напипків„

і абразивних головок

перетвор ю є обертальни й ру х г нучко г о вал а в поступальни й ру х інстру­ м ента; напило к і нож і вков е полотно; абразивни й брусо к аб о ш абер. Д о верстат а О З В дода ю т ь велик і напилки, пальцьов і ф рези, аб­ разивн і ш л і ф увальн і головк и 8...4 2 мм, повстян і, гу мо в і т а ін ш і пол і *

рувальн і головк и 6... 3 5 мм; свердла, розвертки, зе нк і вк и то щ о.

В ерста т О З В у нормальному виконанн і м а є чотир и частот и обер­ та нн я і нс тру м ент а — в і д 76 0 д о 360 3 об/хв. П оту жн і ст ь електродвигу ­ н а 0,52 кВт, частот а обертанн я 1405 об/хв.

С таціо нарни й обпил ю вально-зачисний верста т (рис. 172, а) м а є ста­ нин у /, н а як і й закріпле н о стоя к 4 з нишкнім З, верхн і м 5 крон ш тей нам и і ш токо м 6. С тупі нчас ти й ш к і в 2 (за крити й ко ж ухо м) да є з мо г у ре­ гул ю ват и ш видк і ст ь рух у напилка. О бробл ю ван у детал ь 8 (рис. 172, б) закріпл юю т ь н а поворотному столі 9. В становлення стол а н а потр і бни й

ку т досягаєтьс я з а допо мо го ю гви н т а 10.

Х востови к напилк а 7 закріпл юю т ь гвин­ то м 12 у верхньо м у крон ш тей н і 5 і верхн і й крон ш тей н опуска ю ть; пр и цьом у нижн і й к і нец ь напилк а м а є ув і йт и у конусн е заглибле нн я нижньо г о крон­ ш тей н а 3.

П равильн і ст ь встановлення напилк а м і ж верхн і м і нижн і м крон ш тей нам и переві­ ря ю т ь кутником. У вертикальне положенн я напило к встановл юю т ь з а допо мо го ю гвин­

тів, щ о є у верхньо м у крон ш тей н і. П ус к

Ри с 171. Робота поліру- 1 зупи нк у верстат а здійс н юю т ь на тискува н -

вальною головкою ня м h a педал ь 11.


О " 5

Рис. 172. Стаціонарний обпилювально-зачисний верстат

П р и обробц і деталей, як і н е потребу ю т ь високо ї точ нос ті, ц і верстат и забезпечу ю т ь п і дви щ енн я продуктивност і прац і у 4... 5 ра­ зі в пор і внян о з ручно ю обробко ю. Н а ни х можн а оброблят и детал і р із но ї ф орм и — кругл і, тригра нн і, квадратні то щ о, а тако ж поверхн і, розм і щ ен і п і д р із ним и кутами. Н апилк и д о верстат а бува ю т ь р із ни х перер ізі в з кон і чни м загостре ння м н а к і нц і.

С таціо нарним и обпил ю вальни м и верстата м и н е можн а оброблят и у ва ж кодоступии х м і сцях. Тод і застосову ю т ь переносні електричн і т а пневматичні м а ш инки.

С трічково- т а плоско ш л і ф увальн і верстати. Ш л і ф у в а н н я аб ­ р а з и в н о ю с т р і ч к о ю. О бробк а здійс н ю єтьс я абразивни м и стр і чками, щ о м а ю т ь паперов у аб о тка нинн у основу, н а твари нни х аб о синтетични х клеях.

Ш л і ф уванн я здійс н ю єтьс я аб о пр и в і льно м у на тягува нн і стр і чки, аб о притискання м ї ї контактни м роликом, ч и п і дкладно ю плито ю. Н айпо ш ирен і ш і контактні ролики, покрит і гу мо ю аб о пол і м ера ми. П р и п і дви щ енн і твердост і контактног о ролик а і н те нсивн і ст ь зн і­ м анн я м етал у збіль ш ується, а ш орстк і ст ь оброблено ї поверхн і по­ гір ш ується. Тверд і контактн і ролик и застосову ю т ь дл я попередньо ї обробки, м ' як і — дл я остаточної.

П ери ф ер і я контактног о ролик а мож е м ат и гладе ньк у аб о перерив ­ част у (ри ф лену) поверхн ю. Н аявн і ст ь ри ф лено ї поверхн і п і дви щ у є р із альн у властив і ст ь стр і чки, а от ж е, і з ня тт я м етал у стр і чками. Н а­ явн і ст ь н а поверхн і обод а ри ф лень, щ о утвор юю т ь н а робоч і й гіоверх н і



Рис. 173. Стрічково-шліфувальний вер­ стат

Ри с. 174. Обпилювальний верстат з без­ конечною стрічкою


стр і чк и ки ш ен і дл я збира нн я м еталевог о пил у і в і дход і в ш лі­ ф ування, сприя є збіль ш енн ю строк у слу ж б и стр і чки.

П ереваг и ш л і ф уванн я абра­ зив но ю стр і чко ю:

п і дви щ ен е з ня тт я м етал у зав­ дяк и б і ль ш і й р із альн і й поверхн і стр і чк и і в і льно м у р із анн ю;

прост а й недоро г а конструк ­ ц і я верстат а й і нс тру м ента;

не з начн і витрат и час у н а за­ м і н у стр і чки;

безпек а робот и н а таки х вер­ статах;

мож лив і ст ь вар і ю ванн я рі­ заль ним и властивостя м и стр і чк и п ідборо м твердост і аб о ф орм и контактног о ролика.


С т р і ч к о в о - ш л і ф у в а л ь н и й в е р с т а т. Н а рис, 173 наведено принцип і альн у схе м у верстат а з безконечно ю абразивно ю стр і чко ю, в яком у обертанн я в і д електродвигуна 1 пасово ю переда­ че ю 2 передаєтьс я валик у з ведучи м роликом. Б езконечн а абразивн а стр і чк а 4, д о яко ї притискуєтьс я детал ь 5, проходит ь чере з роли к «З, ведени й 6 і на тя жни й 7 ролики.

О б п и л ю в а л ь н и й в е р с т а т з безконечно ю стр і чко ю (рис. 174) всередині основ и 5 м а є електродвигун, редукто р і приводни й ш к і в обпил ю вально ї стр і чки, а на тя жни й ш к і в розм і щ уєтьс я у верх­ ньом у крон ш тей н і 1. О бпил ю вальн а безконечна стр і чк а м а є ш ирин у в і д 6 д о 1 2 м м і мож е рухатис я з і ш видк і ст ю в і д 2 5 д о 5 4 м/с. Д л я об­ пил ю ванн я поверхні детал ь встановл юю т ь н а ст і л 4 і притиску ю т ь д о стр і чк и 3 рукоятко ю 2. В ерста т пуска ю т ь у робот у кнопко ю 5.

Ш л і ф у в а н н я ш л і ф у в а л ь н и м к р у г о м (рис. 17В, а). Ш л і ф увальни й кру г м а є порист е тіло, щ о складаєтьс я з велико ї к ількос ­ т і др і бни х зере н, сполучени х м і ж собо ю клейко ю речовино ю — зв ' язко ю. П роце с ш л і ф уванн я поляга є в то м у, щ о обертови й ш л і ф увальни й круг, стика ю чис ь з м етало м гостри м и гра ням и абразивни х зере н,

з н і м а є з поверхн і заготовк и ш а р м етал у (рис. 175, б).

В и б і р ш л і ф у в а л ь н о г о к р у г а. М арка, заз начен а н а торцеві й частин і круга, є йог о тех н і чно ю характеристико ю. З а мар­ кування м можн а визначити, яки м заводо м т а з яког о абразивног о ма­ теріал у виготовлено круг, як і йог о зер нис тість, твердість, зв ' язка, структура, ф орм а й розм і ри, а тако ж найб і ль ш а колов а ш видк і сть. Д ан і позначен і буквами, цифрами, слова м и й розм і щ у ю тьс я у певн і й посл і довност і (рис. 176).


Рис. 175. Схеми обробки периферією шлі­ фувальног о круга (а) і робота абразивног о зерна (б):

1 — зв'язка; 2 — пори; 3 -- зерно; 4 — заготовка:

б •— торець круга; 6 — периферія круга

Рис. 176. Маркірування шліфувальног о круга

* Абразивний матері а л ^ л і я ш ш ^ Завод- виготовлювач

Твердість

\ Структуро

Зв'язка


Форма

Зовнішній діаметр


Висота внутрішній діаметр Колова швидкість


Виб і р ш л і ф увальног о круг а зале жи т ь в і д властивосте й оброб­ л ю ваног о м атер і алу, ре жим у ш л і ф ування, ви мо г, щ о ставлятьс я д о ш орсткост і й точ нос т і обробл ю вани х заготовок.

П оверхн і, обробл ю ван і ш л і ф ування м, мож ут ь бут и цил і ндричним и (круглими), плоскими, гви н тови ми, ф іг урни м и (проф і льни ми). Н ай ­ по ш ирен і ш е плоск е й кругл е ш л і ф ування.

П л о с к о ш л і ф у в а л ь н и й в е р с т а т ЗБ71 М (рис. 177) призначени й дл я ш л і ф уванн я пло щ и н перифер і є ю круга. В ерста т складаєтьс я з таки х складови х одиниць: станин и 2, стол а 7, колонк и 12, ш л і ф увально ї бабк и 13. К р і м того, верста т м а є пристро ї З, 4 і 5, за допо мо го ю яки х здійс н ю ­

ю тьс я в і дпов і дн о вертикальн е пере­ м і щ енн я ш л і ф увально ї бабки, пере­ кл ю чанн я м агн іт но ї плит и 8 і ручн е перекл ю чанн я поперечно ї подач і сто­ ла, а тако ж м аховичо к 6 ручног о поздовжньог о перем і щ енн я стола, мік­ рометричн у вертикальн у подач у //,

ва ж і л ь / реверсування поперечно ї £ подач і т а пристр і й 1 0 дл я відсмокту­ ванн я абразивног о пил у пр и шліфу­ ванн і. Л і м б вертикально ї ручно ї по­ дач і круг а м а є ц і н у под і лк и 0,01 мм.

А вто м атичн а вертикальна подач а ш л і ф увальног о круг а в і дбуваєтьс я в і д гідропривод а пр и реверсуванні поперечно ї подач і стола. У верхн ю


частин у колонк и 1 2 в мон това н а гайк а дл я здійс ненн я вертикальног о перем і -


Рис. 177. П лоскошліфувальний верстат ЗБ71М


щ ен 'н я ш л і ф увально ї бабк и 13. Ш лі­ ф увальн а бабк а м а є ш пиндель, в мон това ни й електродвигу н і меха­ н із м вертикальног о перем і щ ення. Ш л і ф увальни й круг, встановлени й н а ш пиндел і, закрит о ко ж ухо м 9.

О сновни м абразивни м інстру­ м енто м є ш л і ф увальни й кру г фор­ м и П П з розм і рам и 25 0 X 75 X 2 5 мм. П р и частот і обертанн я ш пиндел я 280 0 об/х в забезпечуєть ­ с я колов а ш видк і ст ь круг а близь­ ко ЗО м/с. С ті л 7 верстата, пере -

Рис. 178. Поперечно-стругальний вер- міщуючись по напрямних стани-

н и 2 у здійс н ю є зворот но -поступаль ­ ни й рух, яки й можн а забезпечит и тако ж вручн у в і д м аховичк а 6 і авто м атичн о — в і д гідрбпривод а 14.

З а оди н обер т м аховичк а ст і л перем і щ уєтьс я н а 1 5 мм. Зворотно-посту ­ пальни й ру х стол а ста є голов ни м рухо м подач і й регул ю єтьс я в і д 0 д о 2 0 м/с. П оперечн а подач а стол а здійс н ю єтьс я вручн у рукоятко ю 5 ходовог о гви н та.

Заготовк и пр и ш л і ф уванн і закріпл юю т ь з а допо мо го ю електро м аг ­ н іт но ї плит и 5, як у встановл юю т ь і над і йн о ф і ксу ю т ь н а стол і 7 верста­ та. Ро з м і р дзеркал а плит и 45 0 X 20 0 мм.

К онтурн е травлення детале й є одни м з високопродуктивни х м етод і в обробки, щ о за м і н ю є сл ю сарн е обпил ю вання. М ето д поляга є в глибоко ­ м у травле нн і н а деталя х (з ал юм і н і ю, йог о сплав і в, з і стал і й тита ну) ти х д і лянок, щ о п і дляга ю т ь обпил ю ванн ю. І н ш і д і лянк и поверхн і захи щ а ю тьс я ст і йким и х і м і чним и покриттями. Травле нн я здійс н юю т ь у розчин і (400...420 г каустично ї сод и розчиня ю т ь у 1 л води, на гріто ї д о 75... 8 0 °С). Д етал і попереднь о обез жи р юю ть.

К онтурн е травле нн я застосову ю т ь дл я обробк и ва ж кодоступни х м і сць, вузьки х щ і лин, ф асонни х вир із ок, сп і ральни х канаво к то щ о. Точ н і ст ь обробк и пр и контурному травле нн і досяга є ± 0, 0 5 мм, а висот а гребе н і в (нер і вностей) — 1,25...2,5 мкм, щ о викл ю ча є до­ датков е зачи щ ання.

С тругальні верстати под і ля ю т ь н а ун і версальн і т а спец і ал із ован і. Д о ун і версальни х належа т ь поперечно - і поздовжньо-стругальні, а тако ж довбальн і верстати. У сл ю сарн і й справ і застосову ю т ь пере­ ва жн о поперечно-стругальні верстати. Вон и використову ю тьс я дл я обробк и м алогабаритни х деталей, щ о м а ю т ь горизо н таль н і, вертикаль ­ н і т а похил і поверхн і.

П оперечно-стругальний аерста т 7Б-3 5 (рис. 178) м а є так і основн і частини:


станин а 6 — м асивни й чавунни й виливок, щ о м а є всередині ребр а й перегородк и дл я м і цност і т а ж орсткост і; всередині станин и розмі­ щ ен і приво д верстата, коробк а ш видкосте й т а кул і сни й м ехан із м; повзу н 5 — чавунни й пустот і ли й виливок, щ о пересуваєтьс я

п о верхн і х горизо н таль ни х напрямни х станини; дл я забезпече нн я міц­ нос т і всередині повзун а розм і щ ен і ребр а ж орсткост і; в і д плавност і т а точ нос т і перем і щ енн я повзун а п о напрямни х зале жи т ь як і ст ь обробки; супор т 4 з р із цетримачем. З, в яком у закріпл юю т ь р із ець, у перед­

н ій частині повзуна;

ст і л 2 закріпл ю єтьс я н а передн і й ст і нц і станин и і п і дтри м уєтьс я крон ш тей ном.

Ру х р із ц я у напрям і заготовки, пр и яком у з н і м аєтьс я стру ж ка, на зиваєтьс я р о б о ч и м х о д о м, а ру х у зворот ном у напрям і, кол и робот а н е здійс н ю ється, — х о л о с т и м х о д о м.

Заготовк у закріпл юю т ь н а стол і верстат а з а допо мо го ю затиск ни х пристро ї в — м а ш инни х поворотни х ле щ а т і кр і пильни х пристро ї в (прихват і в, упор і в, опорни х п і дкладок).

Р із ц і вибира ю т ь зале жн о в і д вид у обробк и деталей: дл я струганн я пло щ и н — прох і дн і, дл я п і др із уванн я уступ і в і торці в — п і др із н і, дл я розр із уванн я заготово к н а частини, прор із уванн я канавок, паз і в т а виї мо к — прор із н і -в і др із н і. Д л я чорновог о струганн я застосову­ ю т ь прох і дни й зіг ну ти й р із ець, а дл я чистовог о — р із ец ь з лед ь заокругле но ю вер ш ино ю.

П р и встановленні р із ц я у р із цетрима ч поворотн у частин у супорт а п о л і мб у встановл юю т ь у нульов е положення.

Ш а р зрізува но г о м етал у обира ю т ь зале жн о в і д припуск а н а оброб­ ку. П і д чистов е струганн я зали ш а ю т ь припус к н а обробк у н е б і ль ш я к 0, 5... 2 м м і прац юю т ь з м али м и подачами.

П і дготовк а д о роботи:

встановит и поворотн у частин у супорт а у нульов е положення; поворото м рукоятк и супор т перем і стит и ввер х нас тільки, щ о б вил і т р із ц я бу в м і н і м альни м — ц е забезпечу є найб і ль ш у ж орст ­

к і ст ь р із ця;

встановит и р із ец ь у р із цетримач;

в і дрегул ю ват и дов жин у Ь (мм) ход у повзун а щ од о обробл ю вано ї заготовк и за ф ормуло ю Ь = Ьг+ 1у де Ьх — дов жин а стругано ї по­ верхн і, мм; / — переб і г р із ця, м м (20...30); дов жин а ход у повзун а регул ю єтьс я перем і щ ення м пальц я кул і с в і дносн о центр а кул і сног о м ехан із м у;

вибрат и ре жи м обробк и — ш видк і сть, глиби н у р із ання, подач у (з а дов і днико м); пр и чистовому струганні застосовуват и наймен ш у подачу, щ о б д і стат и поверхн ю з ш орстк і ст ю 40... 20/? а;

встановит и р із ец ь н а потр і бн у глиби н у р із анн я з а л і мбо м гви н т а супорт а (ц і н у под і лк и л і мб а визнача ю т ь д і лення м крок у гви н т а н а числ о под і ло к л і мб а).


П рямол і н і йн і ст ь оброблено ї поверхн і перев і ря ю т ь лекально ю л і н і йко ю, а розм і р и — ш та н ге нциркуле м з величино ю в і дл і к у за но­ н і усо м 0,05 аб о 0,1 мм.

П р и робот і н а стругально м у верстат і сл і д сувор о дотри м уватис я ви мо г безпеки: м а є бут и викл ю чен а мож лив і ст ь захопле нн я одяг у рухомим и частинами верстата, заготовко ю, р із цем; затиск н і пристро ї верстат а м а ю т ь забезпечуват и над і йн е закріпле нн я заготовки; пра­ ц ю ват и сл і д в окуляра х (дл я захист у оче й в і д попаданн я стру ж ки), а видалят и стру ж к у — ли ш е щ іт ко ю, гачко м аб о совко м; н е можн а за м і р ю ват и детал і н а прац юю чом у верстат і; н е можн а зали ш ат и працю ­ ю чи й верста т бе з на гляду; робоч е м і сц е і проход и м а ю т ь бут и чистими, н е захара щ ен і м атер і ала ми, пристроями, готови м и вироба м и то щ о.

Д е ф екти. Н айчаст і ш им и де ф екта м и пр и обпил ю ванн і є такі:

нер і вност і поверхон ь (г орби) і завал и краї в заготовк и я к результа т

невм і нн я користуватис я напилком;

в м ' ятин и аб о по ш код ж енн я поверхн і заготовк и у результат і не­ правильног о затискува нн я ї ї у ле щ атах;

не точ н і ст ь розм і р і в обпиляно ї заготовк и внасл і до к неправильно ї розм іт ки, з ня тт я над т о великог о аб о м алог о ш ар у м еталу, а тако ж неправильност і ви м і р і в аб о не точ нос т і ви м і р ю вальног о і нс тру м ента; задири, подряпин и н а поверхн і детал і, щ о виника ю т ь в результат і недбало ї робот и і застосува нн я неправильн о п і д і браног о на­

пилка.

Б езпек а прац і. П р и обпил ю вальни х робота х сл і д виконуват и так і ви мо г и безпеки:

пр и обпилкЬванні заготово к з гостри м и краям и н е можн а п і дгинат и пальц і л і во ї рук и п і д напило к пр и зворот ном у ход і;

стру ж ку, щ о утвор ю єтьс я в процес і обпил ю вання, треб а з м іт ат и з верстат а волосяно ю щ іт ко ю; категорично заборо нен о скидат и стру ж к у голи м и руками, здуват и ї ї аб о видалят и стиснутим пов іт рям;

пр и робот і сл і д користуватис я ли ш е напилкам и з м і цн о насадже ­

ним и рукоятками; заборо няє тьс я прац ю ват и напилкам и бе з рукоято к

аб о напилкам и з над тріс ну ти ми, розколотими рукоятками.

Р о з д і л X. СВЕРДЛІННЯ

§ 43. ЗАГАЛЬН І ВІДОМОСТІ. СВЕРДЛ А

Загальн і в і до мо ст і. С в е р д л і н н я м на зиваєтьс я утворенн я з ня ття м стру ж к и отвор і в у суц і льно м у м атер і ал і з а допо мо го ю рі­ заль но г о і нс тру м ент а — свердла, яком у нада ю т ь обертальног о т а поступальног о рух у в і дносн о йог б ос і.

С вердл і нн я застосову ю ть:


Рис. 179. С вердла:

а, б — спіральні; в — з прямими канавками; г — перове; д — спеціальне; е — однокромочне з внутріш нім відведенням струж ки дл я глибокого свердл іння; є — двокромочне дл я глибокого свердл іння; ж — дл я кіль­ цевого свердл іння; з — центровочне

щ о б зробит и нев і дпов і дальн і отвор и невисоко г о ступен я Т ОЧНОС Т І й з начно ї ш орсткост і, наприкла д п і д кр і пильн і болти, заклепки, ш пильк и то щ о;

зробит и отвор и п і д нар із анн я р із ьби, розв і рчуванн я т а зе нкеру ­ вання.

Р о з с в е р д л ю в а н н я м на зиваєтьс я збіль ш енн я розм і р у отвор у в суц і льно м у м атер і ал і, як е д і стал и лиття м, ш та мп ування м, кування м ч и і н ш им и способа ми.

С вердл і ння м т а розсвердл ю вання м можн а зробит и отвор и з точ н і ст ю д о 10-го, а в окреми х випадка х — д о 11-го квал іт ет у т а ш орстк і ст ю поверхн і і ?2 320... 80. К ол и потр і бн а ви щ а як і ст ь поверхн і отвору, йог о (п і сл я свердл і ння) додатков о зе нкеру ю т ь і розверта ю ть.

Точ н і ст ь свердл і нн я в окреми х випадка х мож е бут и п і дви щ ен а завдяк и ретельному регул ю ванн ю верстата, правильн о загостре ном у свердл у аб о свердл і ння м чере з спец і альни й пристр і й — кондуктор.

С вердл а бува ю т ь р із ни х вид і в (рис. 179, а —з). ї х виготовля ю т ь з ш видкор із альних, леговани х т а вуглецевих сталей, а тако ж осна­ щ у ю т ь пластинками з тверди х сплав і в.

Д л я свердл і нн я отвор і в найчасті ш е застосову ю т ь сп і ральн і свердла.

С п і р а л ь н е с в е р д л о (рис. 179, а, б) — двозуби й (дв олезо - вий) р із альни й і нс тру м ент. В і н м а є дв і основн і частин и — робоч у т а хвостовик. Робоч а частин а свердла, в свою чергу, м а є цил і ндричн у (кал і бру ю чу) т а р із альн у частини. Н а цил і ндричн і й частині є дв і гви н тов і канавки, розм і щ ен і одн а прот и одної. ї х призначенн я — в і дводит и стру ж к у з отвору, щ о просвердл ю ється, п і д ча с робот и свердла. К анавк и н а свердла х м а ю т ь спец і альни й проф і ль, яки й

1)39



Різальна


Нанавна Різальна


Хвостовий Шийна частина Хвостовий Шийна


частина


[Робоча /частина \По8ідець І Робоча частина

Напрямна стрічна 6

й

Нцт при вершині

Рис. 180. Спіральні свердла (а, б) та елементи свердла (в)

забезпечу є правильн е утворенн я р із альни х кромо к свердл а і потр і бни й прост і р дл я виход у стру ж к и (рис. 180).

Ф орм а канавк и і ку т нахил у с о м і ж напрямо м ос і свердл а і дотично ю д о стр і чк и м а ю т ь бут и таки ми, щ об, н е послабл юю ч и перер із у зуба; забезпечувалис я достатн і й стру ж кови й прост і р і легк е в і дведенн я стру ж ки. О дна к свердл а (особлив о м алог о д і а м етра) з і збіль ш ення м кут а нахил у гви н тово ї канавк и послабл юю ться. То м у в свердла х м алог о д і а м етр а це й ку т буд е м ен ш им, а в свердла х б і ль ш и х д і а м етр і в — б і ль ш им. К у т нахил у гви н тово ї канавк и свердл а становит ь 18...45 °. Д л я свердл і нн я стал і застосову ю т ь свердл а з куто м нахил у канавк и 18...30 °, дл я крихки х м етал і в (лату нь, бронза) — 22...25 °, легки х і в ' язки х м етал і в — 40... 45 °, пр и обробц і ал юм і н і ю, д ю рал юм і н і ю т а електрон у — 45°.

Зале жн о в і д напрям у гви н тови х канаво к сп і ральн і свердл а поді­ ля ю т ь н а п р а в і (канавк а напрямлен а за гви н тово ю л і н і є ю з підйо­ мо м злів а направо, свердл о п і д ча с робот и обертаєтьс я прот и годин­ никово ї стр і лки) і л і в і (канавк а напрямлен а з а гви н тово ю л і н і є ю з п і дйо мо м справ а нал і во, обертанн я в і дбуваєтьс я з а годи нниково ю стр і лко ю). Л і в і свердл а застосову ю т ь р і дко.

Ро з м і щ ен і вздов ж гви н тови х канаво к дв і вузьк і с м у ж к и н а ци­ л і ндричн і й поверхн і свердл а на зива ю т ь с т р і ч е ч к а м и. Вон и слу­ ж ат ь дл я з м ен ш енн я терт я свердл а о б ст і нк и отвору, напрямля ю т ь свердл о в отв і р і сприя ю т ь то м у, щ о б свердл о н е з м і щ увалос я вб і к. С вердл а 0 0, 25.,. 0, 5 м м виготовля ю т ь бе з стр і чечки.

Змен ш енн я терт я свердл а об. ст і нк и просвердл ю ваног о отвор у досягаєтьс я тако ж ти м, щ о робоч а частин а свердл а м а є зворот ни й


конус, тобт о д і а м ет р свердл а в р із альн і й частині б і ль ш ий, н і ж н а ін­ ш ом у к і нц і, б і л я хвостовика. Р із ниц я ци х д і а м етр і в становит ь 0, 03... 0,1 2 м м н а ко жн і 100 м м дов жин и свердла. В свердлах, осна щ ени х пластинками з тверди х сплав і в, зворот н а конусн і ст ь становит ь 0, 03... 0,1 5 м м н а дов жин і пластинки.

Зу б — ц е виступа ю ч а з нижньо г о к і нц я частина свердла, щ о м а є р із альн і кромки.

Зу б свердл а м а є с п и н к у — заглибле н а частина йог о зов н і ш ньо ї поверхн і і з а д н ю п о в е р х н ю — торцев а поверхн я зуб а н а спі­ льн і й частин і.

П оверхн я канавки, щ о сприй м а є тис к стру ж ки, на зиваєтьс я п е - р е д н ь о ю п о в е р х н е ю. Л і н і я перетин у передньо ї т а зад ньо ї поверхон ь утвор ю є р і з а л ь н у к р о м к у, а л і н і я перетин у зад н і х поверхон ь — п о п е р е ч н у к р о м к у (її розм і р дор і вн ю є в се­ редньому 0, 1 3 м м д і а м етр а свердла).

Р із альн і кромк и сполуча ю тьс я м і ж собо ю н а серцевині (с е р ц е ­ в и н а — тіл о робочо ї частини м і ж канавками) коротко ю поперечно ю кромко ю. Д л я б і ль ш о ї м і цност і свердл а серцевин а поступов о потов­ щ уєтьс я в і д поперечно ї кромк и д о к і нц я канаво к (до хвостовика). К у т м і ж р із альни м и кромкам и (ку т 2 ф пр и вер ш ин і свердла) суттєв о вплива є н а проце с р із ання. П р и йог о збіль ш енн і п і дви щ уєтьс я м і цн і ст ь свердла, ал е одночасн о р із к о зроста є зусилл я подач і. З і з м ен ш ення м кут а пр и вер ш ин і р із анн я полег ш ується, ал е послаблю ­

єтьс я р із альн а частин а свердла.

Значенн я цьог о кут а (г рад) вибира ю т ь зале жн о в і д твердост і оброб­ л ю ваног о м атер і алу:


Чавун і сталь

Стальні поковки та загартована сталь Лагунь і м'яка бронза....... М 'яка мідь

Алюміній, бабіт, електрон Силумін

М агнієві сплави Ебоніт, целуло ї д

М армур та інші крихкі матеріали. Органічне скло





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.037 с)...