Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність тактики та її зв’язок зі стратегією



Як зазначалося раніше, в кожному великому підприємстві на різних рівнях управління використовуються свої особливі стратегії, всі вони побудовані за ієрархічним принципом: від корпоративної до функціональної. Але ж якщо на кожному рівні існує своя стратегія, то чим вона відрізняється від тактики?

Г.Мінцберг проводить таке розмежування за допомогою врахування масштабу дій або перспектив лідера. Те, що для вищого керівництва підприємства виглядає як „тактика” для керівника відділу маркетингу, наприклад, буде „стратегією”, оскільки від цих дій залежатиме в кінцевому випадку успіх його відділу. За зауваженням Р.Румельта, „те що для однієї людини є стратегією, для іншого – тактика, а тому стратегія залежить від того, на якому стільці Ви сидите”. Важливо також і те, коли Ви сидите на цьому стільці: те, що сьогодні виглядає як тактика, завтра може виявитися повноцінною стратегією. Отже, тактичні рішення приймаються на всіх рівнях.

Найчастіше під тактикою розуміються поточні плани з реалізації стратегії, короткострокові стратегії, дії з реалізації стратегій, тобто те, що слід зробити для їх реалізації. З іншого боку, тактикою також є сукупність засобів, прийомів і методів досягнення цілей у конкретних умовах, тобто те, як реалізуються стратегії, за допомогою яких методів вони здійснюються. Обидва ці аспекти є важливими і невід’ємними елементами тактики.

Отже, тактика підприємства – це сукупність короткострокових дій, практичних методів і прийомів менеджменту, що використовуються для реалізації стратегій підприємства.

В найбільш загальному вигляді тактику можна уявити як заходи і засоби з реалізації стратегій підприємства, виконання яких призводить до поставлених цілей. Схематично цю залежність можна відобразити таким чином (рис. 7.1).


- тактика підприємства;

- тактична мета.

Рис. 7.1 – Взаємозв’язок стратегії і тактики підприємства

Тактика характеризується чотирма компонентами:

1. Тактику розробляють на основі стратегії.

2. Якщо стратегія розробляється на вищому рівні підприємства, то тактика формується на рівні середньої ланки.

3. Тактика розрахована на більш короткий термін, ніж стратегія.

4. Якщо результати прийнятої стратегії стануть відомими за кілька років, то тактичні результати проявляються дуже швидко і легко співвідносяться з конкретними діями.

Результати реалізації тактики проявляються швидше, ніж результати реалізації стратегій; дозволяють своєчасно скоригувати стратегію; повинні забезпечити реалізацію стратегії.

Таким чином, стратегія і тактика підприємства мають ряд принципових відмінностей:

Ø стратегія має справу з найбільш важливими питаннями, а тактика займається деталями;

Ø стратегія підприємства визначає загальний напрямок розвитку підприємства, а тактика – дії, необхідні для досягнення цілей і реалізації стратегій;

Ø стратегія підприємства носить концептуальний характер, а тактичні заходи з її реалізації – організаційний;

Ø стратегія відображає, як досягати цілі підприємства, а тактика – як використовувати сили підприємства, його потенціал в процесі реалізації стратегій.

Теорія і практика менеджменту свідчить, що заходи з реалізації стратегій розробляються на короткостроковий період і знаходять своє відображення в тактиці підприємства, однак безперечно, тактичні заходи з реалізації стратегічного набору повинні бути повністю ув’язані зі стратегіями підприємства і є їх безпосереднім продовженням, вираженим у поточних заходах, діях, прийомах.

В загальному вигляді реалізацію стратегій підприємства можна уявити як процес розробки і реалізації його тактики.

Тактика розробляється на основі стратегії, але в свою чергу, в процесі її реалізації здійснюється уточнення стратегії.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 311 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...