Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Механізм та процес реалізації стратегій підприємства



Для ефективної реалізації стратегій у підприємстві повинен бути створений і функціонувати відповідний механізм їх реалізації.

Під механізмом реалізації стратегій підприємства слід розуміти систему методів, важелів, інструментів, форм організації дій з реалізації стратегій, за допомогою яких здійснюється безпосередня реалізація стратегій і досягається вплив на стратегічний потенціал підприємства, а також на сукупність і рівень проведення стратегічних змін.

Іншими словами, механізм реалізації стратегій – це взаємозалежна система основних елементів, що регулюють процес розробки і реалізації управлінських рішень, передбачених змістом стратегічного набору підприємства, а також процес реалізації стратегічних змін.

Ефективний механізм реалізації стратегій повинен формуватися на основі концепції 5С і складатися з п’яти елементів: стратегічний набір, стратегічний клімат, стратегічний потенціал, стратегічні зміни, стратег-лідер.

Між цими елементами існують як прямі, так і зворотні зв’язки (рис. 6.2).

    Прямі зв’язки
  Стратегічний набір Стратегічний клімат Стратегічний потенціал Стратегічні зміни Стратег-лідер
Стратегічний набір * Стратегічний клімат визначає можливі напрямки і тенденції стратегічного розвитку Стратегічний потенціал визначає сутність і зміст стратегій підприємства Проведення стратегічних змін вимагає відповідних коригувань у стратегічному наборі Стратег займається розробкою стратегічного набору
Стратегічний клімат Відбуваються коригування у стратегічному наборі при відповідних змінах стратегічного клімату * Стан стратегічного потенціалу здійснює опосередкований вплив на стратегічний клімат Проведення стратегічних змін здійснює вплив на окремі фактори стратегічного клімату Стратег здійснює відстеження і врахування змін у стратегічному кліматі при розробці стратегій
Стратегічний потенціал Відбуваються коригування у стратегічному наборі при змінах у стратегічному потенціалі Пристосування стратегічного потенціалу до змін стратегічного клімату і врахування тенденцій його змін * Стратегічні зміни призводять до змін у стратегічному потенціалі Стратег враховує стан стратегічного потенціалу при розробці стратегічного набору
Стратегічні зміни Зміст і сутність стратегічних змін залежать від змісту стратегічного набору Пристосування до вимог зовнішнього середовища і до тенденцій змін стратегічного клімату Стратегічний потенціал створює умови для проведення стратегічних змін * Стратег займається безпосередньою реалізацією стратегічних змін
Стратег-лідер Формування стратегічного набору вимагає певних знань і навичок від стратега Зміни у стратегічному кліматі потребують від стратега коригування методів управління Стратегічний потенціал визначає місце керівника-стратега у реалізації стратегій Зміст стратегічних змін вимагає від стратега певних знань і навичок щодо управління їх реалізацією і опором змінам *
  Зворотні зв’язки  

Рис. 6.2 – Зв’язки між елементами „5С” реалізації стратегій

Стратегічний набір визначає зміст стратегічних і тактичних планів підприємства, у яких знаходить своє відображення запланована частина стратегій, а також зміст змін, які слід внести у стратегічний потенціал підприємства для ефективної реалізації стратегій. Однак в ході реалізації стратегій здійснюється також і ряд стратегічних змін у відповідь на несподівані зміни умов діяльності підприємства, зокрема, змін, що відбуваються у стратегічному кліматі.

Сукупний вплив стратегічного клімату і стратегічного потенціалу підприємства визначає його стратегічну позицію, від якої залежать умови реалізації стратегій. Підприємство повинно пристосовуватися до змін стратегічного клімату, а в процесі реалізації стратегій воно вносить відповідні зміни до стратегічного потенціалу.

Реалізацією стратегій займається стратег, який в ідеалі виступає лідером її реалізації. Керівник-стратег здійснює розробку стратегічного набору, відстежує зміни у стратегічному кліматі і вносить зміни до стратегічного потенціалу. Особистість стратега визначає, які саме тактичні прийоми і засоби будуть використовуватися при проведенні стратегічних змін.

У процесі реалізації стратегій можна виділити чотири етапи:

1 етап. Підготовка до реалізації стратегій. На цьому етапі здійснюються підготовчі дії: призначається керівник стратегії, здійснюються зміни 1 рівня у стратегічному потенціалі щодо приведення організаційної структури та організаційної культури у відповідність з обраними стратегіями, проводиться робота щодо профілактики опору стратегічним змінам.

2 етап. Планування реалізації стратегій. На цьому етапі розробляються стратегічні і тактичні плани, проекти, програми здійснення стратегічних змін, розподіляються ресурси та відповідальність у розрізі конкретних стратегічних та тактичних заходів, визначаються терміни їх здійснення і показники, за якими буде оцінюватися ступінь виконання тих або інших заходів.

3 етап. Виконання стратегічних планів і проведення стратегічних змін. На цьому етапі виконуються заходи, визначені у стратегічних і тактичних планах підприємства, проводяться відповідні зміни, а також здійснюються адекватні зміни при змінах в умовах діяльності підприємства.

4 етап. Контроль реалізації стратегій. На цьому етапі визначається ефективність реалізації стратегій, формується система заходів щодо її підвищення.

Процес реалізації стратегій є циклічним і безперервним.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1080 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...