Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Склад і завдання інструментального господарства



Інструментальне господарство – сукупність загальнозаводських, цехових підрозділів, зайнятих придбанням, проектуванням, виготовленням, ремонтом і відновленням технологічного оснащення, його обліком, зберіганням і видачею в цехи і на робочі місця.

Сучасне інструментальне господарство використовує в своїй діяльності велику кількість різноманітного інструменту. На крупних підприємствах число найменувань інструменту доходить до декількох десятків тисяч. Витрати, пов'язані зі зносом, ремонтом і заточуванням інструменту, коливаються в межах 5-10% від собівартості продукції.

Виготовлення машин і устаткування пов'язане з використанням величезної кількості інструментів. Так, для складання автомобіля потрібен комплект інструментарію, що включає до 20000 типів ріжучого, вимірного, допоміжного інструменту, більше 2000 штампів і близько 3000 найменувань пристосувань та іншого оснащення. Загальна трудомісткість такого комплекту близько мільйона нормо-годин.

Запас інструменту в грошовому виразі складає на деяких підприємствах до 40% від загальної суми оборотних коштів.

Склад, характер і структура інструментального господарства залежить від типу і потужності виробництва, номенклатури і складності вживаного інструменту і оснащення (див. рис.6.3).

Інструментальне господарство підприємства


Рис.3 Типовий склад інструментального господарства підприємства.

На крупних підприємствах масового і великосерійного виробництва інструментальний відділ (ІВ) підкоряється головному інженерові. До його складу входять бюро:

1) конструювання і технології виготовлення технологічного оснащення;

2) технагляду за експлуатацією оснащення;

3) нормативів;

4) планово-економічне;

5) бухгалтерія.

На середніх і малих заводах управління діяльністю інструментального господарства здійснює бюро інструментального господарства (БІГ) або бюро інструментальної підготовки (БІП), що підкоряються головному технологові заводу:

У складі БІГ (БІП) створюються групи:

1) технологічна;

2) нагляду;

3) нормативів;

4) планова.

Склад інструментального господарства залежить від розміру підприємства і типу виробництва. На великих підприємствах може бути декілька інструментальних цехів різних видів.

База по відновленню інструменту на малих і середніх підприємствах може входити до складу інструментального цеху.

Заточне і ремонтні відділення створюються тільки у великих цехах. У решті випадків вони організовуються в інструментальному цеху для обслуговування всіх цехів підприємства.

Основним завданням інструментального господарства є своєчасне забезпечення робочих місць високоякісним інструментом. Для його виконання необхідно вирішити ряд робочих завдань, які і складають зміст діяльності інструментального господарства промислового підприємства. До них відносяться:

- обґрунтування потреби в різних видах інструментів і планування забезпечення підприємства інструментом;

- забезпечення підприємства купівельним оснащенням;

- проектування спеціального інструменту;

- організація виробництва інструменту, його ремонту і заточування;

- нормування витрат інструменту;

- забезпечення робочих місць інструментом;

- організація зберігання інструментів і їх запасів;

- контроль за дотриманням правил експлуатації інструменту;

- визначення можливості відновлення і модернізації інструменту.

Своєчасне забезпечення робочих місць необхідним і високоякісним інструментом сприяє підвищенню продуктивності праці, зниженню собівартості, успішному виконанню планових завдань.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 368 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...