Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розміщення цехів і служб підприємства



Просторове розташування виробництв, цехів і господарств на території підприємства здійснюється згідно з генеральним планом підприємства, який розробляється при його створенні.

Генеральний план підприємства є графічним зображенням його території зі всіма будівлями, спорудами, комунікаціями, шляхами сполучення, прив'язаними до певної території (місцевості). При його розробці повинні враховуватися такі вимоги:

1) Забезпечення прямоточного руху предметів праці при переміщенні з одного підрозділу в інше. Ця вимога реалізується при розміщенні цехів у порядку послідовності технологічного процесу (заготовчі – оброблювальні – складальні). Склади сировини і матеріалів розташовуються з боку ввезення вантажів у безпосередній близькості від заготовчих цехів, а склади готової продукції – з боку вивозу із складальних цехів. Допоміжні цехи (ділянки) повинні розташовуватися поблизу цехів основного виробництва, які вони обслуговують.

2) Взаємне розташування будівель споруд повинне задовольняти пожежно-технічним, санітарно-гігієнічним, світлотехнічним і екологічним нормам. Слід враховувати напрям пануючих вітрів (рози вітрів). Цехи зі шкідливими виділеннями (пара, пил, газ) в атмосферу слід розташовувати з підвітряного боку. Це понизить загальну загазованість території підприємства і позитивно позначиться на збереженні устаткування в цехах.

3) Повинна бути забезпечена компактність забудівлі за рахунок раціонального зонування території, мінімальних розривів між будівлями і спорудами, застосування безрейкового транспорту в міжцехових перевезеннях. Технологічно однорідні, а також окремі невеликі цехи доцільно об'єднувати в блоки цехів (корпуси) в одній будівлі, що скорочує транспортні шляхи, полегшує механізацію міжцехових перевезень, скорочує розміри території заводу.

4) Планування підприємства повинне бути пов'язане зі схемою планування району або промислового вузла.

Показниками ефективності розробки генерального плану є розмір (площа) території підприємства, протяжність комунікацій з розрахунку на одиницю продукції, ступінь забудови території.

Крім того, важливими показниками раціонального планування є забезпечення нормальних санітарно-гігієнічних і виробничих умов, наявність резервної площі для розширення підприємства, естетично виразна архітектурна зовнішність корпусів і службових приміщень.

Свою подальшу конкретизацію генеральний план підприємства отримує в плануванні цехів і служб підприємства. Планування цеху (ділянки) є планом розміщення устаткування і робочих місць. На плануванні відображаються:

- будівельні елементи (стіни, колони, перегородки);

- технологічне устаткування;

- підйомно-транспортні пристрої;

- допоміжні приміщення та ін.

Існує два основні способи розташування устаткування:

1. За видами устаткування (ділянки токарних, фрезерних верстатів) – для одиничного, дрібносерійного і середньосерійного виробництва;

2. За ходом технологічного процесу – для крупносерійного і масового виробництва.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 886 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...