Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Регістри



4.1. Загальна характеристика регістрів

Регістром називається типовий функціональний вузол комп'ютера, призначений для приймання, тимчасового зберігання, перетворення і видачі n-розрядного двійкового слова. Регістр містить регулярний набір однотипних тригерів, в кожному з яких зберігається значення одного двійкового розряду машинного слова. Найчастіше використовують тригери типів RS, JK і D (рис. 4.1).


Рис. 4.1 Схема регістра на D-тригерах
Регістри, призначені тільки для приймання (записування), зберігання і передачі інформації, називаються елементарними або фіксаторами. Регістри, в яких зберігання даних поєднується з мікроопераціями зсуву, називаються зсувовими. Елементарні регістри будують на одноступеневих тригерах, а зсувові – на двоступеневих або D-тригерах з динамічним керуванням. Логічна функція регістра позначається буквами RG (register).
Регістри забезпечують зберігання команд, адреси пам'яті, результатів операцій, індексів та ін.
Регістри класифікують за такими ознаками:
способом керування записуванням – асинхронні та синхронні;
способом записування і видачі двійкових слів – паралельні, послідовні й універсальні; у паралельних регістрах записування і видача слів виконується одночасно всіма розрядами, а в послідовних – розряд за розрядом в напрямку від молодших розрядів до старших або навпаки; універсальні регістри забезпечують як паралельний, так і послідовний обмін інформацією;
-числом ліній для представлення значення одного розряду слова (біта інформації) –

-однофазні й парафазні; при однофазному поданні значення кожного розряду слова передається по одній лінії зв'язку, а при парафазному – по двох лініях (одночасно відображається пряме та інверсне значення розряду);
-числом тактів для записування слова – одно-, дво- і багатотактні;
-складом мікрооперацій, які виконуються: установлювальні, записування, читання, -порозрядні логічні й зсуву, а також перетворення послідовного коду в паралельний і навпаки;
-напрямом зсуву – односторонні (лівий або правий зсув) і двосторонні (реверсивні);
-типом тригерів, що використовуються;
-елементною структурою – потенціальні, імпульсні й потенціально-імпульсні.

4.2. Установлювальні мікрооперації. Однофазний і парафазний спосіб записування інформації

Установлювальні мікрооперації служать для переключення регістрів у певний стан. Наприклад, установлення регістра в стан "0" або "1"; установлення парних розрядів у стан "0", а непарних – у стан "1"; записування в регістр деякої константи або обнуління деяких байтів та ін.
Установлювальні мікрооперації переважно використовують асинхронні входи регістра, наприклад, вхід скидання R для схеми, зображеної на рис. 4.1.
У регістрах на RS- або JK- тригерах можливий однофазний або парафазний спосіб записування інформації. При однофазному записуванні значення кожного розряду слова А=АnAn-1…Аi …А1 надходить по одній лінії зв'язку на вхід S (або J) відповідних тригерів. Після зчитування записаної інформації регістр має обнулятися по спільному R входу (рис. 4.2). Таким чином, при однофазному записуванні частота обміну інформацією зменшується, оскільки процеси введення і скидання чергуються.

Рис.4.2 Схема регістра з однофазним записом даних
При парафазному записуванні інформації значення кожного розряду слова А передається по двох лініях зв'язку. При цьому пряме значення Аі надходить на вхід S (або J) відповідних тригерів, а інверсне значення – на вхід R (або K). У цьому випадку не потрібне попереднє скидання регістра в стан "0", тому що таку функцію виконує сигнал (рис.4.3).

Рис.4.3 Схема регістра з парафазним записом даних
У регістрах на D-тригерах, які мають один інформаційний вхід, можливий тільки однофазний спосіб записування інформації. З приходом чергового синхроімпульсу записується нова інформація або при відсутності даних на вхідній шині стан регістра автоматично обнуляється (див. рис.4.1).
При необхідності збереження інформації на декілька тактів у регістрах на D-тригерах потрібно використати дозволяючий V-вхід, або блокувати проходження синхроімпульсу на С-вхід.

4.3. Записування інформації від двох джерел

Для записування інформації від декількох джерел (напрямків) на вході кожного тригера ставлять додаткові комбінаційні схеми, які створюють вхідну логіку регістра. Кожний напрямок має свою сукуп­ність електричних ліній (шину), по яких передаються сигнали, що відображають значення розрядів слова. Якщо n-розрядне слово передається однофазним кодом, то шина має n ліній зв'язку, а якщо парафазним кодом – то 2n ліній. Записування кожного слова ініціюється відповідним керуючим сигналом Y1, Y2 та ін.
Для записування в регістр на RS-тригерах однофазним кодом слів А і В потрібно реалізувати такі порозрядні функції збудження входу Si:
Si = Y1АіÚ Y2Ві, (4.1)
де Аі і Ві – двійкові розряди слів А і В; Y1 і Y2 – сигнали керування приймання слів А і В відповідно. Схема вхідної логіки і-го розряду регістра на основі рівняння (4.1) показана на рис.4.4, а.
Для записування в регістр на JK-тригерах парафазним кодом слів А і В потрібно реалізувати такі порозрядні функції збудження входів Ji i Ki:
Ji = Y1АіÚ Y2Ві; Кi = Y1 Ú Y2 (4.2)
Схема вхідної логіки і-го розряду регістра на основі рівнянь (3.2) показана на рис.4.4, б.

Рис. 4.4 Схеми розряду регістра із записом слів від двох джерел: а – однофазним кодом; б – парафазним кодом

4.4. Зчитування інформації

Інформація, яка зберігається в регістрах, може передаватися у зовнішні схеми однофазним або парафазним способом у прямому або оберненому коді. Для реалізації мікрооперацій зчитування до виходів кожного тригера підключаються комбінаційні схеми, які створюють вихідну логіку регістра.
Схеми вихідної логіки будуються на основі таких порозрядних логічних рівнянь:
для зчитування однофазним прямим або оберненим кодом
Ші = YпрQі Ú Yоб ; (4.3)
для зчитування парафазним прямим або оберненим кодом___
Шi* = YпрQі Ú Yпр ; = Yоб Ú YобQі; (4.4)
де Yпр і Yоб – керуючі сигнали видачі відповідно прямого або оберненого коду; Qі і – пряме та інверсне значення виходу і-го розряду регістра; Ші – розряд однофазної шини даних; Шi* і – розряди парафазної шини даних.
Очевидно, що керуючі сигнали Yпр і Yоб не повинні збігатися в часі. Наприклад, при зчитуванні інформації парафазним оберненим кодом отримаємо:
Yпр = 0; Yоб = 1; Шi* = ; = Qі.
Схеми вихідної логіки для і-го розряду на основі рівнянь (4.3) і (4.4) показані на рис. 4.5.

Рис. 4.5 Схеми вихідної логіки і-го розряду регістра для зчитування інформації: а – однофазним кодом; б – парафазним кодом

4.5. Логічні мікрооперації в регістрах

У регістрах можуть виконуватися такі порозрядні (без перенесень) логічні мікрооперації над словами А і В: логічне додавання і множення: RG1:=AÚB; RG1:= AÙB; додавання за модулем два і його заперечення: RG1:=A B; RG1:= ; інверсія слова: RG1:= .
Логічні мікрооперації передбачають наявність першого слова А в регістрі. З урахуванням цього логічне додавання слів А і В в регістрі на RS- або JK-тригерах з однофазним записом виконується введенням слів В без попереднього скидання. Логічне множення реалізується подаванням інверсних значень розрядів слова В на входи R (або K) тригерів регістра. Дійсно, якщо значення Вi=0, то =1 і відповідно тригери обнуляються, що і потрібно для порозрядного логічного множення.
Мікрооперації додавання за модулем два і його заперечення реалізуються в регістрах на Т-тригерах. Спочатку записується слово А, а потім без попереднього скидання по лічильному входу вводиться слово В. Після цього на прямих виходах тригерів фіксується результат операції Q=A Å B, а на інверсних виходах – = Мікрооперація інвертування складається з подавання імпульсу на всі Т-входи тригерів регістра, в яких зберігається слово А. У підсумку на прямих виходах тригерів встановлюється результат згідно із співвідношенням Qi=Ai Å 1=

4.6. Мікрооперації зсуву

Зсув – це одночасне просторове переміщення двійкового слова в розрядній сітці із збереженням порядку слідування нулів і одиниць. Регістри, призначені для виконання мікрооперацій зсуву, називаються регістрами зсуву або зсувовими.
Мікрооперації зсуву використовують у процесі виконання команд множення, ділення і нормалізації. Крім того, за допомогою зсуву здійснюється перетворення паралельного коду в послідовний або навпаки (наприклад, при обміні інформацією з магнітними стріч­ками і дисками).
Зсув слова може виконуватися вправо (у бік молодших розрядів) або вліво (у бік старших розрядів). Позначимо однорозрядні мікрооперації зсуву вправо і вліво символами R і L відповідно. Розрізнюють правий і лівий арифметичний (Rа, Lа), логічний (Rл, Lл) і циклічний (Rц, Lц) зсуви слова.
Нехай в регістрі А записано слово Аn An-1…A2 A1, де А1 – молод­ший розряд; Аn – старший розряд. Символічно мікрооперації зсуву записуються таким чином:
арифметичні зсуви (знаковий розряд не зсувається):
RGA:=Ra(A)=An 0 An-1… A2; RGA:=La(A)=An An-2… A1 0;
логічні зсуви (одночасно зсуваються всі розряди):
RGA:=Rл(A)=0 An An-1… A2; RGA:=Lл(A)= An-1 An-2… A1 0;
циклічні зсуви (між старшим і молодшим розрядами є кільцевий зв'язок):
RGA:=Rц(A)=А1 An An-1… A2; RGA:=Lц(A)= An-1 An-2… A1 Аn.
Арифметичні та циклічні зсуви переважно використовують при виконанні команд в процесорах, а логічні зсуви забезпечують перетворення послідовного коду в паралельний і навпаки в пристроях зв'язку з магнітними стрічками і дисками.
Зсувні регістри проектують на двоступеневих RS- (або JK-) або D-тригерах з динамічним керуванням по фронту. Такі тригери забезпечують розділення під час процесів приймання нової інформації в кожному розряді та видачі (зсуву) старої.
Припустимо, що в реверсивному регістрі мають виконуватися паралельний запис слова А за сигналом керування Yзп і зсуви інформації вліво і вправо під впливом керуючих сигналів Lл і Rл. Функ­ції збудження Sі і Rі для кожного розряду регістра зсуву на двоступеневих RS-тригерах мають вигляд:
Si=Yзп AiÚRлQi+1ÚLл Qi-1; Ri=Yзп Ú Rл Ú Lл (4.5)
Схема одного розряду регістра зсуву на RS-тригерах згідно з рівнянням (3.5) показана на рис.4.6,а.
Економічна схема розряду регістра, в якій функція на R-входи тригера утвориться інвертуванням сигналу Si, показана на рис.4.6, б. Однак у цьому випадку час записування даних збільшується за рахунок затримки інвертора.
Для регістра зсуву на D-тригерах функції збудження мають вигляд:
Di=Yзп AiÚ Rл Qi+1Ú LлQi-1. (4.6)
Схема розряду регістра зсуву на D-тригерах згідно з рівнянням (4.6) показана на рис.4.6, в.

Рис.4.6 Схема розряду регістра зсуву: а – на RS-тригері; б – з інвертором на вході R; в – на D-тригері
Приклад побудови реверсивного трирозрядного регістра зсуву на D-тригерах з динамічним керуванням показаний на рис.4.7.

Рис.4.7 Схема реверсивного регістра зсуву на D-тригерах

Реверсивний регістр зсуву працює таким чином. При значенні сигналу Yзп=1 в регістр записується інформація паралельним однофазним кодом. При значенні сигналу Rл=1 інформація, що зберігається, одночасно зсувається у бік молодших розрядів, при цьому розряд Q3 обнуляється. При значенні сигналу Lл=1 інформація в регістрі одночасно зсувається у бік старших розрядів, при цьому розряді Q1 обнуляється. Запис і зсув інформації відбуваються по фронту синхроімпульсу.

3.7. Перетворення послідовного коду в паралельний і навпаки

Схема чотирирозрядного регістра зсуву вправо на JK-тригерах, яка забезпечує перетворення кодів, показана на рис.4.8, а. Старший розряд регістра за допомогою інвертора на К-вході працює в режимі D-тригера.
Нехай від накопичувачів на магнітних дисках або стрічках на вхід регістра по лінії D поступає послідовний код слова А=1101 в напрямку від молодших розрядів до старших. Значення розрядів слова поступає одночасно із синхроімпульсами, які забезпечують як приймання коду в старший розряд, так і одночасний зсув вмісту регістра вправо (рис.4.8, б). Після приходу чотирьох синхроімпульсів на виходах регістра Q4 – Q1 встановлюється код 1101. Таким чином здійснюється перетворення послідовного коду в паралельний, яке часто називають послідовним введенням слова в регістр.

Рис.4.8 Регістр зсуву: а – схема; б,в – перетворення послідовного коду в паралельний і навпаки

Перетворення паралельного коду в послідовний також відбувається зсувом слова, яке зберігається. Процес перетворення паралельного коду слова А=1101 в послідовний в напрямку від молодших розрядів до старших за допомогою зсуву вправо показаний на рис.4.8, в.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 948 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...