Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформаційне забезпечення



Для координації робіт з охорони праці на підприємстві необхідний постійний обмін інформацією між підрозділами та службами підприємства, а також між підприємствами та органами державного управління охороною праці.

Інформаційна система є складовою частиною системи управління охороною праці підприємства з урахуванням ієрархічних рівнів управління. З метою інформаційної підтримки при вирішенні завдань охорони праці інформаційна система у масштабі підприємства повинна входити до складу єдиної галузевої інформаційної системи та державної інформаційної системи охорони праці. Вимогою до таких систем повинна бути їх повна автоматизація та комп’ютеризація.

Метою інформаційного забезпечення є формування інформаційно-правового полю, у якому здійснюється працеохоронна діяльність, необхідного для прийняття рішень відносно впливу на об’єкт управління, та зменшення невизначеності системи, що обумовлене діями випадкових факторів.

Відносно даної системи можна розглядати зовнішню інформацію (нормативні, регламентуючі документи, що надійшли від вищих органів управління), внутрішню інформацію (відомості про фінансово-економічну та інші види діяльності на всіх рівнях управління підприємством), а також пряму інформацію (рекомендації, вказівки, плани) та зворотну інформацію (звіти, протоколи).

Всю інформацію, яка необхідна для управління, можна розділити на нормативну, тобто дані, які характеризують потрібний стан об’єкту управління (норми права, що встановлені державою), та повідомляючу, що характеризує дійсний стан об’єкту управління (якісні та кількісні показники стану системи). Основним джерелом для повідомляючої інформації є контроль. Відхилення фактичних показників від нормативних вимагає покращення системи управління на підприємстві.

У роботі [1] на підставі стверджень, що сформульовані у [20], визначені функції інформаційного забезпечення охорони праці:

- функція цілепокладання, в рамках якої процеси інформаційного обміну складають важливу умову організаційної культури на груповому рівні та забезпечують безконфліктну цілеспрямовану поведінку працівників;

- функція зняття суперечностей (зовнішніх та внутрішніх), які у разі відсутності або недостовірності інформації можуть бути причиною конфлікту в трудовому колективі та стати передумовою для травм чи аварій;

- функція упорядкування (зв’язків, відносин), в рамках якої інформаційний обмін створює передумови, які надають організаційним процесам і змінам цільову обумовленість, а всі відносини та зв’язки реалізуються в умовах комфортності та задовільності умовами праці





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 474 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...