Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансові показники діяльності житлово-комунального господарства. 1. Поняття, склад та структура ЖЕК



1. Поняття, склад та структура ЖЕК

Житлово-комунальне господарство − соціально зорієнтова­на ланка економіки країни, багатогалузевий господарський ком­плекс, функціональним призначенням якого є задоволення житлово-комунальних потреб населення, підприємств, установ та організацій, що забезпечує реалізацію відповідних прав і захист здоров'я громадян, сприяє соціально-економічному розвитку та зміцненню безпеки держави.

Говорячи про склад житлово-комунального господарства за галузевою ознакою (рис. 14), насамперед у ньому можна виокремити дві потужні підгалузі

1. житлове господарство − складова соціальної інфраструкту­ри адміністративно-територіальних формувань, покликана задо­вольняти потреби громадян у житлі.

2. комунальне обслуговування − складова житлово-комунально­го комплексу, яка забезпечує надання необхідного обсягу санітар­но-технічних, санітарно-гігієнічних, енергетичних і транспорт­них послуг жителям населених пунктів, а також здійснює відпо­відне комунальне обслуговування суб'єктів господарювання.

Окрім поділу за галузевим принципом, сукупність різноманітних підприємств, установ і організацій житлово-комунального господарства можна поділити на дві великі групи:

1) ті, що виробляють матеріальну продукцію;

2) ті, що надають послуги.


Рис. 14. Галузева структура житлово-комунального комплексу муні­ципального утворення

До першої групи належать:

— заводи, виробничі цехи і майстерні, які випускають продукцію, що має речове вираження (споживання такої продукції може відбуватися не одразу, вона може нагромаджуватись і зберігатися у складських при­міщеннях та транспортуватися на значні віддалі). Як правило, такі суб'єкти господарювання мають підсобний характер і кількість їх є не­значною;

— електростанції та електромережі, організації газового господарства і газові мережі, підприємства водопостачання з водопроводами та тепло­постачання з тепломережами, які виробляють специфічну продукцію (продукція таких підприємств має вигляд речовин або енергії з визна­ченими якостями і параметрами; процеси її виробництва і споживання або збігаються у часі (наприклад, електропостачання), або відбуваються один за одним (водопостачання); тому така продукція не може нагро­маджуватися і має випускатися в обсягах, що відповідають потребам на конкретний момент часу).

Друга група включає такі види суб'єктів господарювання, які нада­ють житлово-комунальні послуги (процеси виробництва і споживання послуг невіддільні й відбуваються одночасно):

— житлово-експлуатаційні організації, що створюють сприятливі умо­ви для комфортного проживання в житлових будинках і гуртожитках;

— міський пасажирський транспорт, який задовольняє потреби на­селення у швидкому і зручному пересуванні територією населеного пункту;

— лазні, пральні, хімчистки і будинки побуту, які задовольняють по­бутові потреби громадян;

— готельне господарство, яке створює належні житлово-побутові умо­ви для осіб, що тимчасово проживають на території населеного пункту;− підприємства санітарної очистки, які забезпечують вивезення і знешкодження побутових відходів і сміття з житлових будинків та те­риторій у межах населеного пункту.


Рис. 15. Види комунальних послуг





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 395 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...