Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 5. Основи Visual Basic



При вивченні теми студенти повинні:

– отримати уявлення про мову програмування, їх типи;

– вивчити поняття змінної, методу, процедури, функції;

– вміти дати визначення змінної, методу, процедури, функції.

– опанувати поняття інтегрованого середовища розробки;

– отримати уявлення про різномаїття мов програмування та їх особливості;

– вивчити основні поняття мови програмування та алгоритмів.

Ключові слова: алгоритм; блок-схема; змінна; тип змінної, інтегроване середовище розробки; панель інструментів; методи; процедури; функції; елементи керування; розгалуження; повторення; умовні оператори; редактор коду; стандартні типи даних; стандартні типи функцій; масиви; таблиці.

Лекція 11

1.1. Загальні відомості про Microsoft Visual Basic

1.2. Рядок заголовка.

1.3. Рядок меню.

1.4. Панель інструментів.

1.5. Вікно елементів керування

1.6. Вікно властивостей

1.1. Загальні відомості про Microsoft Visual Basic.

Однією з найпоширеніших мов програмування серед сучасних мов високого рівня, що використовуються в ПК, є мова Visual BASIC. Visual BASIC 6.0 — це сучасна могутня система про­грамування, яку складає низка компонентів.

Для завантаження програми Visual Basic необхідно на панелі задач Windows відкрити меню Пуск і вибрати опцію Програми, а потім знайти опцію програми Microsoft Visual Basic.

Створення програм в Visual Basic включає в себе проектування додатків, створення робочого середовища і написання програмного коду.

Після запуску Visual Basic з'явиться діалогове вікно New Project (Створити проект), в якому необхідно вибрати тип створюваного проекту.

Для створення проектів в межах даних лабораторно-практичних занять необхідно вибирати піктограму Standard EXE. Після цього на екрані виникне вікно інтегрованого середовища розробки Visual Basic, у якому виконуються основні дії щодо створення програм.

Інтегроване середовище розроблення прикладних програм у системі Visual BASIC 6.0

Одним із компонентів будь-якої сучасної системи програмування, в тому числі системи Visual BASIC, є ін­тегроване середовище-оболонка, що включає вбудований редактор тексту, систему інформаційної контекстуальної допомоги, транслятор-компілятор, компонувальник і на-лагоджувач програм, а також елементи призначеного для користувача інтерфейсу.

Безпосередня взаємодія програміста з інтегрованим середовищем розроблення здійснюється за допомогою за­собів керування, розташованих у головному вікні проекту (рис..1). Це вікно з'являється на екрані монітора кожно­го разу під час запуску Visual BASIC. Основні його еле­менти розглядаються нижче.

1.2. Рядок заголовка.

Цей рядок розміщується у верхній ча­стині головного вікна проекту. В ньому відображаються назва проекту і назва його екранної форми. У квадратних дужках указується режим роботи: [design] — режим проек­тування або [run] -— режим виконання. Крім того, у пра­вому кутку рядка заголовка є три кнопки, що керують ві­кном екрана: згорнути, розбити, закрити.

1.3. Рядок меню.

Він знаходиться під рядком заголовка і містить кілька пунктів, кожний з яких має власне спадне меню, що відкривається клацанням лівою клавішею миші на цьому пункті. Спадне меню має список команд, які ви­користовуються під час роботи з Visual BASIC.

Меню Файл призначене для роботи з проектом та формами. Меню Правка містить досить відомі команди редагування. Меню Вид містить команди, що дають змогу розкри­ти в головному вікні проекту інструментальні вікна, необ­хідні для розроблення та налагодження додатка.

1.4. Панель інструментів.

Ця панель, розташована під ряд­ком меню, призначена для виконання команд із рядка ме­ню, що найчастіше використовуються. Вона є швидким і зручним засобом виконання команд одноразовим клацан­ням лівою клавішею миші на вибраній кнопці.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

За замовчуванням під час запуску Visual BASIC відо­бражається стандартна панель інструментів, що включає 22 піктограми.

Кнопки (1, 2,3) — це специфічні, характерні для Visu­al BASIC інструменти: 1 — відкривання нового проекту;

2 — додання файлів до проекту; 3 — створення і редагування меню. Інші піктограми є загальноприйнятими в системі Win­dows: 4 — кнопка для завантаження проекту; 5 — кнопка для збереження проекту; 6,7,8 — кнопки для редагування проекту, що розроб­ляється. За їх допомогою виконуються такі операції: вирі­зати, копіювати в буфер, вставити з буфера.

Наступні піктограми є інструментами, які забезпечу­ють пошук (кнопка 9), скасування виконання попередніх команд (кнопка 10) і повторення виконання команди (кнопка 11). Кнопки 12—14 призначені для запуску, припинення і завершення роботи програми. За допомогою наступних шести кнопок панелі інстру­ментів розкриваються шість інструментальних вікон се­редовища проектування Visual BASIC: 15 — вікно провідніка проекту; 16 — вікно властивостей; 17 — вікно розташування форми; 18 — вікно характеристик об'єкта; 19 — вікно елементів керування; 20 — вікно розташування інструментальних вікон. Два інших вікна (екранної форми та редактора коду) розкриваються за допомогою кнопок, розташованих у ві­кні провідника проекту. У правій частині панелі інструментів відображаються ще дві пари чисел, які називаються індикатором положен­ня (21) та індикатором розмірів (22) виділеного (активно­го) об'єкта.

Щодо панелі інструментів, то, як і в багатьох Win­dows-додатках Microsoft, Visual BASIC підтримує широкий діапазон панелей інструментів. Якщо вибрати команду Панель инструментов із меню Вид, то можна побачити список доступ­них панелей інструментів, в якому для вибору потрібної панелі інструментів необхідно встановити позначку поруч із її ім'ям.

Замалюйте і законспектуйте в зошити призначення кнопок стандартної панелі інструментів.

1.5. Вікно елементів керування

Вікно елементів керування Toolbox забезпечує проек­тувальника набором інструментів, необхідних для розроб­лення прикладної програми під час розміщення елементів керування на екранній формі.

Елементи керування — це візуалізований засіб для створення об'єктів на формі. Наприклад, на форму мож­на додати рисунки, написи, кнопки керування, списки, смуги прокручування, меню і геометричні фігури.

Вікно елементів керування забезпечує проектувальника стандарт­ним набором елементів керування, які називаю­ться вбудованими.

Кожний клас елементів керування має свій набір вла­стивостей, які визначають зовнішній вигляд та функціо­нування елемента керування і встановлюються у вікні властивостей.

1.6. Вікно властивостей

Це вікно дає змогу змінювати властивості елементів інтерфейсу корис­тувача. У рядку заголовка вікна властивостей указується ім'я форми, до якої належить елемент керування. Із списку полів, що знаходиться під рядком заголовка, треба вибра­ти необхідний елемент керування. У списку, розташова­ному нижче, перераховано властивості цього елемента (за алфавітом або за категоріями). Набір властивостей зале­жить від типу елемента керування.

Список властивостей складається із двох стовпців: у лівому перераховано назви властивостей, а у правому — їхні значення. Редагування вибраної властивості здійсню­ється вручну, вибором відповідного поля зі списку або за допомогою діалогового вікна настройки властивості. Короткий опис вибраної властивості відображається в нижній частині вікна.

ЛЕКЦІЯ 12

1.1. Загальні властивості елементів керування

1.2. Деякі властивості об'єктів.

1.3. Спеціальні властивості елементів керування

1.4. Вікно редактора коду

1.5. Особливості проектування Windows - додатків

1.6. Створення процедур оброблення подій

1.7. Деякі математичні операції, що виконуються у Visual BASIC

1.1. Загальні властивості елементів керування

Позиція. Розташування елементів керування на екран­ній формі визначається чотирма властивостями: Left, Top, Height та Width. Ці значення за замовчуванням вимірюю­ться в твіпах (twip).

Tвin — це екранно-незалежна одиниця, що дорівнює 1/20 розміру точки принтера і гарантує незалежність ві­дображення елементів від характеристик монітора.

Властивості Тор та Left задають координати верхнього лівого кутка елемента керування, властивості Height і Width — його висоту та ширину. Відлік у системі коорди­нат ведеться зверху вниз (Y) та зліва направо (X).

Властивості Left, Top, Height і Width є єдиними влас­тивостями, які можна встановити, не звертаючись до вік­на властивостей. Коли проектувальник додатка регулює розміри елемента керування і переміщує його. Visual BASIC змінює властивості Left, Top, Height та Width від­повідно до розміщення цього елемента керування у вікні екранної форми і його розмірів.

Колір. Керування колірним оформленням елементів здійснюється за допомогою властивостей Backcolor, Fill-color та Forecolor, яким за замовчуванням призначаються стандартні кольори Windows.

Параметри шрифту. Вигляд шрифту в елементах керу­вання вибирається встановленням значень властивостей Font.

Доступність і видимість елемента керування. Часто під час роботи з додатками потрібно зробити недоступними для користувача деякі елементи керування. Для цього ви­користовуються дві властивості: Enabled та Visible.

Властивість Enabled визначає, чи буде елемент керу­вання реагувати на події, чи ні. Якщо значення властивості дорівнює False (хибність), то елемент керування буде недоступний і користувач не зможе ним керувати. При цьому елемент підсвічується сірим кольором так само, як елементи меню системи Windows, які не можна вибрати.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 3498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...