Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Склад валових витрат платника податку



(економічний підхід)

           
     



Принципово новим є включення до складу валових витрат, пов’язаних з закупівлею товарів, проведених в звітному та попередніх періодах, за умови їх реалізації. Раніше в звітності торговельних підприємств витрати на придбання товарів не знаходили відображення в якості окремого показника, а лише брали участь у формуванні обсягу валового доходу від реалізації товарів.

- Показник «валові витрати» значною мірою орієнтований на рух грошових коштів підприємства, а не на обчислення (розрахунок) окремих видів витрат. Такий касовий підхід (за фактом сплати) використовується щодо всіх видів витрат, крім, обов’язкових платежів, податків, зборів, а також деяких інших елементів витрат.

- До складу валових витрат, пов’язаних з фінансовою діяльністю підприємства, відносяться не тільки витрати на поточне обслуговування зовнішніх зобов’язань (емітованих цінних паперів обмеженого терміну дії), а й витрати грошових коштів в зв’язку з погашенням раніше емітованих власних цінних паперів обмеженої дії та придбанням зобов’язань, що емітовані іншими суб’єктами господарювання та державою. Необхідно пам’ятати, що такі види витрат належать до валових витрат у тому звітному періоді, в якому підприємство отримує доход (грошові кошти) від здійснення фінансової операції. Отже, по сутіці статті витрат є коригуючими. Позитивна різниця між доходами та витратами збільшує оподаткований прибуток, а від’ємна – зменшує його.

- До складу валових витрат платника податку, що зменшують оподаткований прибуток, вперше у вітчизняній практиці віднесені збитки від безнадійної заборгованості в зв’язку з повною ліквідацією підприємства, збитки від здійснення спільної діяльності без створення юридичної особи, від розміщення емітованих цінних паперів, благодійні внески (за умови дотримання певних вимог). Це відповідає інтересам підприємств, підвищує реальність результату господарювання.

- До складу валових витрат платника податку не входять амортизаційні відрахування, які згідно з новим порядком самостійно беруть участь у визначенні обсягу оподаткованого прибутку.

В той же час залишкова вартість основних фондів, що не підлягає амортизації відповідно встановленого порядку проведення, а також повна залишкова вартість об’єктів, які підлягають вимушеній заміні з об’єктивних обставин, належать до валових витрат платника податку.

В цілому механізм формування валових витрат залишився досить складним. Законодавчо встановлена велика кількість умов та обмежень, що регламентують можливість включення фактично здійснених витрат до складу валових витрат та відповідного зменшення оподаткованого прибутку. Додатково визначена необхідність ведення окремого податкового обліку, що суттєво збільшує обсяг облікової роботи та витрати на управління.

Література: Шваб Л.І. с.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...