Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види комерційних банків



У банківській системі України функціонують комерційні банки, різні за формою власності, організаційною формою діяльності, величиною капіталу, спеціалізацією:

1. Залежно від форм власності комерційні банки бувають: державні; приватні; акціонерні; колективні; змішані.

2. Залежно від організаційних форм діяльності комерційні банки поділяються на:

Унітарні банки засновані на принципах єдиновладдя й мають єдиного власника в особі держави чи приватної особи. (В Україні працюють два унітарні комерційні банки, обидва вони державні – Ощадбанк і Укрексімбанк (експортно-імпортний банк)).

Акціонерні банки формують свій капітал об’єднанням індивідуальних капіталів засновників через випуск і реалізацію акцій. Власником капіталу банку є саме акціонерне товариство, тобто банк. Акціонери не мають права вимагати від банку повернення своїх внесків, що підвищує його стійкість і надійність.

Пайові комерційні банки не володіють своїм капіталом, оскільки кожен з учасників зберігає право власності на свою частку капіталу, а не передає його банку.

3. Залежно від величини статутного фонду,а також величини власного капіталу й активів комерційні банки поділяються на дрібні, середні, великі та найбільші.

4. Залежно від наявності філій комерційні банки бувають: безфілійні; малофілійні; багатофілійні.

5. Залежно від території діяльності комерційні банки бувають: Міжнародні; міжрегіональні; регіональні (місцеві).

6. Залежно від діапазону виконуваних операцій комерційні банки поділяються на: універсальні; спеціалізовані.

У процесі діяльності банки можуть утворювати банківські об’єднання.

Банківські об’єднання утворюються банками (тільки банківські об’єднання) або іншими установами за участю банків (об’єднання змішаного типу) для координації та узгодження дій, підвищення ефективності своєї політики, для захисту професійних інтересів.

Основними видами банківських об’єднань є об’єднання корпоративного типу, асоційованого комерційного типу і некомерційні асоційовані об’єднання.

Згідно з Законом України «Про банки і банківську діяльність» банки мають право створювати банківські об’єднання таких типів: банківська корпорація, банківська холдингова група, фінансова холдингова група та банківські спілки та асоціації.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 413 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...