Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Банківська система України на сучасному етапі



Сукупність кредитних відносин та інститутів, що організовують ці відносини, становить кредитну систему. Основним провідником кредитних відносин є банківська система, тобто сукупність банків і банківських установ усіх видів у країні.

Залежно від підпорядкованості кредитних інститутів кредитної системи розрізняють два основних принципи побудови банківської системи: однорівневий і дворівневий.

Однорівневий принцип побудови банківської системи передбачає перевагу горизонтальних зв’язків між банками, універсалізацію їхніх функцій та операцій.

Дворівневий принцип побудови банківської системи ґрунтується на організації відносин між банківськими установами як по горизонталі, так і по вертикалі.

Сучасна банківська система України побудована за дворівневим принципом: на першому рівні – центральний банк (Національний банк України – НБУ), на другому – комерційні банки різних форм власності, спеціалізації та сфери діяльності.

Законодавче забезпечення функціонування банківської системи України було здійснено з прийняттям у 1991 р. Закону України «Про банки і банківську діяльність».

Функції загального регулювання діяльності кожного комерційного банку покладені на Національний банк України і здійснюються в процесі реалізації грошово-кредитної політики.

Саме через комерційні банки банківська система обслуговує народне господарство відповідно до завдань, що випливають з грошово-кредитної політики Національного банку України.

Банк як елемент банківської системи:

має статус банку, ліцензію;

функціонує в межах певних правових норм;

здатний до саморегулювання;

взаємодіє з іншими елементами банківської системи.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 641 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...