Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості спадкування за законом



Спадкоємство за законом відбувається тоді, коли відсутній заповіт.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово, але кожна наступна черга отримає спадщину тільки за відсутності попередньої. Черговість отримання спадщини може бути змінена за нотаріально-посвідченим договором, укладеним після відкриття спадщини. За рішенням суду в надзвичайних випадках (опіка чи допомога спадкодавцю) особа з наступних черг може отримати спадщину разом з попередньою чергою.

Першою чергою спадкоємців за законом є діти спадкодавця, батьки та подружжя.

Другою чергою є рідні брати й сестри спадкодавця, його бабки та діди.

Третьою чергою спадкування є дядьки та тітки спадкодавця.

Четвертою – особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш ніж 5 років до дня відкриття спадщини.

П’ятою – інші родичі до шостого ступеня спорідненості включно, по мірі віддаленості. Ступінь спорідненості визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця (не включаючи народження самого спадкодавця). В п’яту чергу входять також утриманці спадкодавця, яи його родини.

Внуки, правнуки, племінники, двоюрідні брати спадкодавця отримають свою частину спадщини замість померлих батьків, дідів, тіток, дядек відповідно, якби вони були живими.

Розмір часток у спадщині для усіх спадкоємців за законом є рівним





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 229 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...